avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare salarii compensatorii - URGENT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare salarii compensatorii - URGENT

Buna ziua,

Pe data de 17.02.2014 am primit o notificare ca postul pe care il ocupam in cadrul unei societati private a fost desfintat si sunt in preaviz de 20 zile.
Intrebarile mele sunt:

1) Pe notificare e trecuta data de 17.02 dar scrie ca postul a fost desfiintat conform art 65 din data de 14(eu primind notificarea pe 17.02).E corect cum au procedat sau trebuia sa fiu anuntat dinainte?

2) Mi s-a zis ca nu primesc salarii compensatorii desi am o vechime de 8 ani si jumatate in cadrul firmei.E corect din partea lor sa ma trateze asa dupa ce le-am fost loial aproape 9 ani?

3)In sectiunea Drepturi si obligatii din partea partilor din Contractul individual de munca,la litera j scrie:DREPTUL LA PROTECTIE IN CAZ DE CONCEDIERE
Care sunt aceste drepturi daca nu dreptul la salarii compensatorii?

4) In toti acesti ani am lucrat in sarbatorile legale plus o zi in fiecare week-end,fara a primi niciun fel de spor si nici compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile,asa cum am citit ca prevede legea.
Ce pot face in aceasta privinta?

5) Timp de cativa ani am executat in cadrul societatii si o munca ce nu are legatura cu functia mentionata in contractul de munca,existand sute de inregistrari video in care numele meu e trecut pe generic cu o functie necorespunzatoare. Aceasta situatie a durat cam 5-6 ani iar dupa o pauza de vreun an mi s-a dat o alta treaba ce nu tinea de competenta mea,lucru pe care l-am facut cateva luni. In aceasta a doua situatie dovezile sunt scrisul meu pe anumite fise(acel inscris arata ca eu am facut acel lucru) si marturiile colegilor.Ni se spunea in sedinte ca daca nu ne convine,putem pleca,e plin de oameni care cauta de munca.
Cum pot rezolva aceasta situatie in favoarea mea?

Mentionez ca in toti acesti ani lucrati in cadrul trustului nu am primit niciodata vreun avertisment sau vreun repros,ba din contra,am fost cred ca singurul angajat laudat de fostul sef (intre timp s-au mai schimbat) !

Va multumesc pentru rabdarea de a citi cazul meu si pentru eventualele sfaturi !

Daca cineva considera ca e suficient material pentru deschiderea unui proces cu angajatorul si exista temei legal pentru obtinerea unor beneficii materiale,am rugamintea de a-mi lasa date de contact-mail sau telefon pentru a-l contacta urgent !

P.S.: Am uitat sa mentionez un lucru...in urma cu 3-4 ani aveam in subordine 4 oameni,toti avand aceeasi functie, doar unul(sa-i zicem X) dintre ei prestand de multe ori aceeasi munci suplimentare ca si mine. 2 au fost disponibilizati iar X si-a dat demisia in vara lui 2013. Ulterior,nu a mai fost nimeni angajat pe acest post si am ramas singur,preluand si partea de munca a acestuia.
Nu stiu daca acest lucru e important dar am considerat ca nu strica o imagine cat mai clara a situatiei.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:56, 21 Februarie 2014
Acordarea salariilor compensatorii este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu are nicio obligatie in acest sens.

Dreptul la protectie sociala presupune dreptul la indemnizația de somaj in caz de concediere pentru motive neimputabile salariatului sau la alte forme de protectie sociala prevazute de legislatia in domeniu.
si faptul ca am prestat atatia ani munci pentru care nu am fost retribuit?
Indiferent de ce motive ati avea dvs . Este greu de crezut ca ati munci cativa ani fara sa fiti platit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restructurare post LDMUNTEANU LDMUNTEANU Buna ziua, va adresez urmatoarea intrebare: in cadrul unei multinationale se inchide o agentie. In aceste conditii se restructureaza pozitiile. Conform ... (vezi toată discuția)
Desfiintare departament intr-o multinationala lauricafl lauricafl Buna ziua! De curand s-a auzit ca se va desfiinta un post din cadrul unei multinationale. Acesta presupune 3 locuri de munca in fiecare locatie a acesteia. ... (vezi toată discuția)
Disponibilizari colective opetru opetru De la 1 sept in unitatea noastra se vor face disponibilizari colective,care prevad conform CCM plata intre 3-6 salarii compensatorii catre cei disponibilizati. ... (vezi toată discuția)