avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pot chema ca martori la divort pe amanta sotului si pe ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pot chema ca martori la divort pe amanta sotului si pe alte persoane care stiau ca ma inseala?

Evident, nu cred ca vreunul ar veni de bunavoie. Poate instanta sa-i oblige sa depuna marturie?
Daca nu le cunosc adresa de domiciliu, ci doar adresa locului de munca (toti fiind colegi de birou), e suficient pentru a fi citati? Pot cumva cere legal companiei la care lucreaza sa-mi dea adresele lor pentru a fi citati?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:03, 19 Februarie 2014
si presupunand ca ii citeaza instanta, cum puteti sa-i obligati sa spuna ce vreti dvs sa spuneti?
Cereti si despagubiri sau de ce e important de dovedit ca sotul va inseala ? Puteti divorta si prin acord.
Angajatorul nu va da adresele lor dvs .
Stiu ca putem divorta si prin acord. Problema e ca sotul nu vrea sa-si dea acordul decat cu niste conditii financiare complet aberante si necinstite. Este evident ca nu pot forta pe nimeni sa spuna nimic, insa poate rusinea de oamenii aia chemati in instanta il vor face sa se mai gandeasca la modul in care sa solutionam divortul.
Cu aceste lamuriri, imi poate da cineva raspunsul la intrebari? Am inteles ca nu pot afla adresele de la angajator, dar pot fi citati acolo? Pot fi obligati sa depuna marturie?
Ca regulă, poate fi audiată ca martor orice persoană care are cunoștință de faptele cauzei. Prin excepție de la această regulă, art. 315, alin. (1), pct. 2 Cod procedură civilă prevede că nu poate fi ascultat ca martor concubinul, prin urmare propunerea dvs. de a fi audiată amanta soțului va fi respinsă de instanță. Celelalte persoane, în măsura în care nu sunt ”în legături de interese cu vreuna din părți”, pot fi audiate ca martori.

Dvs., prin cererea de chemare în judecată, veți propune ca martori pe X, Y și Z și veți preciza adresele unde domiciliază. În măsura în care nu cunoașteți adresele de domiciliu, veți solicita citarea lor la locul de muncă și veți menționa în cerere adresa.

Proba cu martori se va pune în discuția părților la unul dintre termenele de judecată iar instanța se va pronunța asupra ei. Dacă instanța încuviințează administrarea acestei probe, va cita martorii, martori care sunt obligați să se prezinte și să spună tot ceea ce știu. Neprezentarea în instanță a martorului legal citat sau refuzul acestuia de a depune mărturie când este prezent în instanță se sancționează cu amendă judiciară de la 50 lei la 700 lei.
ART. 315 Cod procedură civilă
Persoanele care nu pot fi ascultate ca martori
(1) Nu pot fi martori:
1. rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv;
2. soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul;
3. cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi;
4. persoanele puse sub interdicţie judecătorească;
5. cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă.
(2) Părţile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori şi persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 1 - 3.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune de divort- martori soniamarcel soniamarcel Buna ziua, Tocmai am depus actiunea de divrot din vina exclusiva a sotului, deoarece a plecat de acasa la o alta femeie. Practic a fugit. M-a umilit si m-a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. conform art. 315/ncpc, martor nu poate soțul, fost ... colinsmarty colinsmarty Buna ziua. Conform art. 315/NCPC, martor nu poate soțul, fost soț, logodnicul sau concubin;ul, intelegandu-se din text, ca nu ar fi admis, daca este ... (vezi toată discuția)
Divort cu copii mima26 mima26 vreau sa divortez de sotul meu motivul ar fi adulter dar nu am probe, asi putea folosi ca proba factura de telefon detaliata unde apare numarul de telefon al ... (vezi toată discuția)