In acordul de mediere trebuie sa se regaseasca si numele mediatorului ca parte sau doar partile intre care a intervenit acordul?
Am vazut un acord in care apare si mediatorul . Este corect?
Multumesc.
Acordul se încheie între cele 2 sau mai multe părți.Mediatorul nu este parte, el doar redactează acordul.Edivent însă că apare și numele mediatorului în acord, ca terț care a facilitat rezolvarea speței .
Mediatorul nu este niciodata parte a acordului de mediere.
De asemenea, semnatura sa pe acord nu confera calitatea de act autentic acestuia. Multe persoane solicita mediatorului sa semneze acordul avand senzatia ca aceasta semnatura "da mai multa greutate" intelegerii lor, ceea ce nu este real. Acordul ramane un inscris sub semnatura privata.
Mediatorul poate semna acordul doar in calitate de "tehnoredactor", daca este cel care a redactat, in mod real, acel acord, avand la baza intelegerea partilor. In acord se mentioneaza, de asemenea, faptul ca a fost realizat in urma procedurii de mediere realizate in cadrul biroului de mediator X, in data Y...
Ca sa ne intelegem, semnatura mediatorului pe acord nu este interzisa, doar ca nu are neaparat o valoare in sensul aratat mai sus. Si, cel mai important de retinut, mediatorul nu are calitatea de parte.
Ma intereseaza daca este corect si legal sa apara la inceputul acordului "Noi: si apare numele mediatorului si biroului, adresa biroului, etc., in calitate de mediator si apoi numele celor doua parti intre care se incheie Acirdul, iar la sfarsit ca a fost redactat in 3 ex. originale , cate unul pt. fiecare parte si unul pt. mediator??
In urma procedurii de mediere realizate in cadrul biroului de mediator Z in data ....
Am ajuns la urmatorul acord ..."
Sau ceva in acelasi spirit. Nu mediatorul incheie acordul, ci partile. Nu mediatorul stabileste termenii intelegerii, ci partile. Nu mediatorul se angajeaza sa le respecte, ci partile. Mediatorul faciliteaza doar procesul finalizat prin acordul partilor. Nu are nicio implicare in acord in afara eventualei redactari, care nu este intotdeauna obligatoriu de ralizat de catre el. Exista o serie de situatii expres prevazute in care are aceasta obligatie, in rest partile (sau avocatii lor) pot redacta singure acordul de mediere.
Este normal ca un exemplar original al acordului sa fie destinat arhivei mediatorului.
mai mult, daca partile se invoices, acordul de mediere poate sa nu fie redactat, sa ramana o intelegere mutuala intre parti. Deci poate sa nu fie redactat de nimeni, poate sa fie redactat de parti, ori poate sa fie redacatt de mediator la solicitarea partilor. Dar partile acordului de mediere - ca si contract privat intre 2 persoane sunt cele 2 persoane. Mediatorul in calitate de tert si asistent al medierii poate fi trecut pe actul care conseamnaza intelegerea denumit acord de mediere, dar este tert fata de contract, si nici nu poate fi folosit ca martor in eventualitatea nerespecatarii intelegerilor dintre parti. Dar faptul ca este redactat de mediator si faptul ca si acesta semneaza si stampileaza acordul da o oarecare "garantie morala" ca partile isi vor indeplini sarcinile. Juridic, semnatura lui pe acord nu are nici o valoare.