avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfintare post - refuz de plata a salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfintare post - refuz de plata a salariului

Buna ziua.

Daca ma poate ajuta cineva in aceasta problema.
In data de 6 aprilie am fost anuntat verbal ca mi se definteaza postul, urmand ca la sfarsitul perioadei sa beneficiez de ajutor de somaj. Pana in prezent nu am primit nimic in scris privitor la aceasta. Salariul aferent lunii martie, care ar fi trebuit sa-l primesc la inceputul lunii aprilie, mi-a fost blocat pe motiv ca m-am folosit in scop personal de bunurile societatii (telefoane), acelasi lucru urmand sa se intample si cu salariul aferent lunii aprilie pe care urmeaza sa-l primesc la inceputul lunii mai. Mi s-a spus ca mi s-au verificat toate convorbirile pe care le-am avut in scop personal de la angajarea mea in cadrul societatii, noiembrie 2007, iar suma se ridica la nivelul celor doua salarii cumulate.
Va rog sa ma sfatuiti ce am de facut in aceasta privinta. Din cate am mai citit aici, ar exista si cel putin un salariu compensator, conform art. 78, alin. 1 din CCM la nivel national.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 21:44, 21 Aprilie 2009
Nu inteleg de ce e nevoie de acordul unui angajator actual pentru a fi angajat la un altul!
Numai daca vi se cer referinte si acestea vor fi nefavorabile (dar acestea nu reprezinta un acord).
Binenteles ca in mod legal si corect doi angajatori succesivi nu au nimic de impartit cu privire la un salariat.... dar din pacate traim in Romania, si aici se mai fac unele aranjamente in culise, mai ales daca e vorba de oameni foarte utili unei societati. Nu putem sa ne facem ca nu stim de asemenea acordori intre firme concurente, asat e realitatea.:((
Binenteles ca in mod legal si corect doi angajatori succesivi nu au nimic de impartit cu privire la un salariat.... dar din pacate traim in Romania, si aici se mai fac unele aranjamente in culise, mai ales daca e vorba de oameni foarte utili unei societati. Nu putem sa ne facem ca nu stim de asemenea acordori intre firme concurente, asat e realitatea.:((
Ati semnat cu actualul angajator o clauza de neconcurenta? Numai in acest caz va poate interzice sa lucrati la un alt angajator in acelasi domeniu, altfel BA.

In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 21. - (1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.
Art. 22. - (1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 lit. d), f), g), h) si j), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Art. 23. - (1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
Art. 24. - In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Chiar daca ati semnat o clauza de neconcurenta, aceasta nu mai produce efecte daca concedierea intervine din initiativa angajatorului, asa cum am inteles din ce ati spus dvs.
Si pentru ca o clauza de neconcurenta sa fie aplicabila practic, ar fi trebui specificat foarte concret unde anume se considera concurenta, companiile considerate concurente, daca e doar generala nu functioneaza.

Alte discuții în legătură

Clauza de exclusivitate si clauza de neconcurenta mindlessvrs mindlessvrs Buna ziua , Am cateva intrebari legate de un \"angajament de confidentialitate\" pe care seful meu mi l-a trantit pe masa acum 2 zile. Sunt 2-3 articole ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, conform art 39 alin. 2 lit. d din codul muncii si ... orianadiana orianadiana Buna ziua, Conform art 39 alin. 2 lit. d din Codul Muncii si *prestarea oricarei activitati remunerate sau neremunerate, in timpul orelor de program sau in ... (vezi toată discuția)