Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
Doresc sa achizitionez o garsoniera. Garsoniera are ca proprietar o persoana fizica, persoana fizica care are o firma pentru care a contractat un credit de la o banca ipotecand garsoniera.
Pretul garsonierei acopera suma pentru care este ipotecata garsoniera. Am primit o hartie de la banca respectivului prin care ii da voie acestuia sa instraineze garsoniera cu conditia de a se obliga sa achite suma pentru care este ipotecata garsoniera, virand banii intr-un cont specificat, care este al firmei, in acelasi timp banca specificand clar ca acel acord de instrainare NU inseamna renuntarea la dreptul de ipoteca. Acordul de instrainare este valabil NUMAI cu conditia ca banii din vanzare sa fie folositi pentru inchiderea expunerii - ipotecii.
Notarul a propus sa se semneze actul de vanzare-cumparare, acest act ramane la el, eu merg si virez banii in contul firmei, firma face cerere de achitat ipoteca respectiva si achita suma respectiva apoi eu primesc actul de v/c.
Problema mea este ca banca a specificat clar ca nu-si asuma raspunderea pentru banii varsati firmei de catre mine si ca nu-i poate bloca in scopul achitarii ipotecii. Deci practic eu vars niste bani catre o firma, iar daca proprietarul garsonierei (care detine firma respectiva) decide sa scoata banii din cont (sau sa-i transfere in alta parte etc) acel acord de instrainare nu mai este valabil, implicit si contractul de v/c iar eu raman cu banii varsati unei firme cu care (probabil) tre'sa ma judec ca sa-i recuperez.
Repet, banca nu vrea/poate sa blocheze banii respectivi pentru a fi folositi DOAR pentru acoperirea ipotecii. M-am gandit ca pentru a acoperi ipoteca banii ar fi transferati din contul firmei intr-un cont al bancii si am propus ca firma sa faca cererea de rambursare a banilor pentru ipoteca iar eu sa vars banii direct in contul bancii. Nu se poate, banii tre'sa fie in contul firmei de unde sa-i ia banca. Problema mea este ca intre ajunsul banilor in contul firmei si pana si-i trage banca proprietarul (cel care are firma) are acces la bani si poate face ce vrea cu ei, indiferent ca exista obligativitati etc. Nu pot merge pe incredere si nici macar pe acea obligativitate asumata in acte, nu vreau sa pierd ani judecandu-ma cu firme.
V-as ruga daca are cineva sugestii de cum as putea rezolva problema asta cat mai "safe" pentru mine ... sa le ofere :)
Multumesc!
"Am primit o hartie de la banca respectivului prin care ii da voie acestuia sa instraineze garsoniera cu conditia de a se obliga sa achite suma pentru care este ipotecata garsoniera, virand banii intr-un cont specificat, care este al firmei, in acelasi timp banca specificand clar ca acel acord de instrainare NU inseamna renuntarea la dreptul de ipoteca. "
Dupa parerea mea trebuie sa renuntati la eceasta garsoniera. Banca e de acord cu vanzare dar nu renunta la ipotecare, acest lucru pe dumneavoastra nu ajuta cu nimic,.este ajutat doar proprietarul actual a locuintei. Dimpotriva, la orice problema ivita poate sa va zica ca ati fost in stiinta de cauza. Daca vreti sa dormiti linistit ascultati sfatul meu.
Nu este chiar asa, banca nu putea sa faca altfel acea hartie, caci in CF este notata si interdictia de instrainare si ipoteca, acordul dat de banca e normal.
Totusi, as negocia cu banca sa faceti plata directa sau sa va dea un acord FARA precizarea cu contul firmei etc.
Ar mai fi un cont escrow ca varianta. Trebuie vazut contractul de credit, de garantie etc. si discutat cu cei de la banca despre care e problema lor cu cine achita debitul... nu pricep de ce musai sa-l achite firma.
Chiar daca garsoniera are proprietar persoana fizica, firma proprietarului a garantat nu stiu ce imprumut cu garsoniera, de unde ipoteca.
Solutia gasita de banca acum este semnarea unui precontract (sau antecontract, nu stiu exact cum se cheama) de v/c si pe baza acestuia banca face un cont escrow in care sa vars banii respectivi, conditia escrow-ului este folosirea banilor doar pentru achitarea ipotecii.
Deci propunerea lor ar fi (cronologic): precontract, cont escrow (pe baza precontractului), semnat v/c la notar (actele raman la notar cred), eu vars banii in contul escrow si diferenta proprietarului, banca ia banii automat din escrow (de unde nu pot fi folositi pentru altceva) si radiaza ipoteca, eu primesc actele si radierea ipotecii.
Pareri ?
Multumesc.