Buna ziua!
Am cumparat in 2013 o casa prin Programul Prima Casa. Legea spune ca nu o pot vinde 5 ani. Am inteles ca o pot totusi vinde daca o achit integral.
Mai am de platit la ea 55000 euro, iar eu vreau s-o vand cu 70000 euro.
In prezent, exista ipoteca pe casa in favoarea bancii si Statului roman.
Care ar fi posibilitatea, eventual printr-un artificiu legal, de a o vinde?
Cu cunostintele pe care le am, vad 2 posibile rezolvari:
1. Fac precontract cu promitentul cumparator, avansul fiind de 55000 euro.
Cu cei 55000 euro achit datoria la banca, devin proprietar si o pot vinde cumparatorului, primind si restul de 15000 euro.
Acest artificiu este acceptabil pentru un notar, exista vreun impediment legat de ipoteca? Pot face precontract daca este ipotecata?
2. Cumparatorul imi imprumuta 55000 euro, la notar.
Achit datoria la banca, devin proprietar si o vand cumparatorului. Odata cu vanzarea se rezolva asa-zisa achitare a imprumutului de 55000 euro, dar si transmiterea restului de 15000 euro pe care ar trebui sa mi-i dea cumparatorul.
In final, in actul de v-c va reiesi ca am vandut casa cu 70000, chiar daca primesc doar restul de 15000. De asemenea, prin document separat, va reiesi ca am achitat imprumutul de 55000. Exista vreun impediment? E cam complicat, dar nu vad alta solutie.
Nu cred ca se poate instraina o locuinta obtinuta prin PC inainte de 5 ani chiar daca se achita integral creditul. Programul PC are niste avantaje in ceea ce priveste avansul si dobanda spre deosebire de creditul ipotecar. Cea mai buna sursa de informatii este banca creditoare sau fondul de garantare.
Parca era de vreo 3 ani o lege care punea cateva conditii decente legate de lichidarea creditului.
Cel mai simplu e sa solicitati procedure bancii prin care puteti vinde. Daca nu au, faceti adresa la fond si va explica ei, caci e pacat de plata a doua taxe notariale, puteti incheia un singur contract de vanzare si atat.
Va multumesc!
Nu banca era problema grea in ecuatie. Daca platesc cash toata datoria, banca nu poate decat sa constate ca nu ii mai sunt dator. Nu poti fi tinut dator cu forta.
Reformulez, in speranta gasirii unei solutii: Cele doua propuneri pe care le-am facut (sau modalitati de rezolvare) sunt legale si posibile?
Cum altfel as putea proceda, astfel incat notarul sa accepte modalitatea de rezolvare?
Toate bune!
Ati putea proceda incheind un singur act, ca sa nu platiti taxe inutile, insa asta depinde de banca si fond, cum deja v-am spus.
Daca va spun ce acte si cum visez eu sa faceti lucrurile, asta e fara sens, fara acceptuil fondului si bancii, asa incat va rog sa va adresati acestora. Daca nu, luati dv. documentele si mergeti la un avocat, insa nu va garanteaza nimeni ca solutia lui va fi ok pentru banca si fond. Notarul il puteti schimba. Atata timp cat nu doriti sa inselati pe cineva, veti putea incheia actele la un notar.
In plus fata de dovada platii datoriei este necesara o radiere a interzicerii de vanzare, daca o aveti in CF, asa ar trebui. Dar nu stiu daca aveti, caci nu am vazut actele dv. De aceea v-am trimis la banca si fond, ca ei au si actele dv. si va pot sfatui vazand ceva, eu aici merg in ceata.
Ati putea face ca mai sus, cum ati propus, daca isi dau acord cei doi pentru asta... eu as folosi insa un cont escrow sau similar ca sa nu platesc atatea taxe notariale si la BCF. De ce sa incheiati un act simulat ca sa puteti incheia unul corect, nu inteleg, insa daca asa doriti, posibil e.
Va multumesc!
Variantele propuse de mine sunt acelea ale unui prea putin cunoscator in domeniu.
Aveti dreptate, cheia este totusi la Min Finantelor (Fond) si la banca.
Voi studia ideea contului escrow, nu stiu ce inseamna, dar dupa cum spuneti, pare mai directa si mai ieftina.
Toate cele bune!
Florin