avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Dizolvare asociatie ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Dizolvare asociatie ONG

Buna ziua!

Sunt membru fondator si membru in CD al unei asociatii (ONG) infiintate in 2012. Asociatia este formata din 3 membri, din care 2 sunt sot si sotie. De la infiintarea in 2012 pana in prezent nu a avut loc nicio sedinta a CD si nicio intrunare a adunarii generale, cu toate ca in statut acestea sunt trimestriale, iar intrunirea Adunarii Generale este anuala. Eu am asteptat ca presedintele sa convoace sedintele.

Am constatat insa ca de fapt asociatia este condusa de fiica lor, care taie si spanzura dupa bunul plac de parca ar fi propriul SRL si ca nu se doreste comunicara cu mine.

Asociatia si-a pierdut scopul nepatrimonial, transformandu-se in furnizor de servicii socio-medicale contra cost, costurile fiind suportate fie de pacienti, fie de autoritatile publice locale pe baza contractelor incheiate cu acestea. Lipsa transparentei decizionale si financiare poate indica de asemenea faptul ca banii obtinuti din furnizarea serviciilor sunt folositi in alt scop. De altfel fiica lor a avut o scapare si a declarat ca si-a dus parintii (cei 2 membri fondatori) in concediu in Italia, "ca atata merita si ei din partea asociatiei".

Fiica celor 2 este medic in sistemul public si sefa comisiei de sanatate din Consiliul Local. Acum a realizat faptul ca cei 2 au avut de la bun inceput un interes personal in aceasta asociatia desi eu i-am considerat de buna credinta.

Modul in care sunt luate deciziile de cei 2 (adica de fiinca lor) contravine Ord 26/2000 art. 22 alin 1 ?

La un moment dat am primit o convocare de la dl presedinte la sedinta CD care avea pe oridinea de zi un singur punct si anume afilirea ca membru activ al asociatiei a concubinului fiicei lor, care din cate stiu primeste salariu, dar nu stiu baza pe care este remunerat. Ca urmare a acesteia am trimis o notificare prin care am cerut stabilirea unei noi date a sedintei, includerea pe ordinea de zi a mai multor puncte de discutie, am solicitat copii ale tuturor deciziilor si proceselor verbale luate de cei 2 fara stirea mea, inainte de data urmatorei convocari. Termenul de comunicare a treacut de mult si nu am primit nimic in acest sens.

In schimb am primit o alta convocare la intalnire pentru modificarea statutului. Locul de intalnire este cabinetul medical al fiicei lor. Ei locuiesc la ~ 250 km de acesta locatie, iar eu la jumatatea drumului. In convocator scrie ca noul statut poate fi consultat doar la locatia unde a fost convocata sedinta. Din buna practia ONG si de bun simt ar trebui fiecare dintre noi, cei trei membri (sau 4, daca aprobarea afilierii noului membru s-a luat in lipsa si fara stiinta mea) sa decidem daca este necesara modificarea statutului, sa facem fiecare propuneri in acest sens si sa supunem la vot fiecare din acestea.

Mentionez faptul ca toate deciitile se aiu cu votul a 2/3 din cei prezenti. Aceasta inseamna ca cei doi reprezinta majoritatea si ramane sa contest in instanta orice decizie cu care nu sunt de acord. Asa este?

Implicarea fiicei lor, chiar si asa 'din umbra' reprezinta conflict de interese?

Dat fiind pierderea scopului nepatrimonial, modul total nedemocratic de functionare, faptul ca pana in prezent nu au fost organizate adunarile generale si sedintele CD conform prevederilor statutului, CD nu si-a indeplinit resposabilitatile cf Statutului si Regulamentului de ordine interioara, repezinta motive suficiente de solicitare a dizolvarii asociatiei?

Care sunt autoritatile financiare competene care ar putea efectua un control financiar al asociatiei?

Exista vre-o autoritate care sa controleze modul de functionare a ONG-urilor sau unde sa poata sesizate nereguliele de mai sus?

Ex in cadrul Ministerului Justitiei, la registrul asociatiilor si fundatiilor.

Astept cu mare interes raspunsul dvs si eventualele recomandari sau modalitati de succes in care s-a actionat in cazuri similare.

Multumesc mult!

Ce altceva as putea face in acest sens
Cel mai recent răspuns: GSBV , utilizator 17:04, 21 Februarie 2014
Situatia pe care o prezentati, este una dintre cele care strica imaginea a ceea ce ar trebui sa fie orgnaizatiile societatii civile. O situatie similara am intalnit-o si eu zilele astea, si desi spiritul meu civic ar spune sa demarati o procedura de contestare a deciziilor sau de cenzurare a activtiatii organizatiei de catre instanta sau sesizarea unor fapte contraventionale din punct de vedere fiscal, demersul si lupta prin care veti trece va vor aduce batai de cap si o consumare inutila de energie.
Fiecare avem dreptul de a ne asocia cu cine consideram iar atunci cand valorile noastre nu mai sunt comune, putem parasi acea asociatie.

Printre demersurile pe care le puteti face dvs. ar fi:
- solicitarea de la instanta a unei copii dupa toate actele depuse. Astfel, orice acte care au fost luate fara stiinta dvs. si pe care le considerati impotriva intereselor organizatiei sau cu care nu sunteti de acord, le puteti contesta in termen de 15 zile
pe portalul instantelor de judecata puteti vedea daca au mai fost dosare pe rolul instantelor
[ link extern ]
- solicitarea catre instanta de judecata a dizolvarii organizatiei. pentru acest lucru fie trebuie sa demonstrati ca desfasoara o activitate ilicita (destul de greu) fie faceti dovada ca nu s-a intrunit CD in ultimii 2 ani. Este posibil sa se fi intrunit dar sa nu fi fost convocat dvs.
- sesizarea catre administratia financiara cu privire la activitati fiscale ilegale, dar sunt lucruri care va vor complica situatia.
Multumesc mult! Apreciez pomptitudinea raspunsului!

Din pacate in domeniul sanatatii am intalnit multe ONG-uri care reprezinta cu totul alte interese decat ale pacientilor si de aceea sistemul de sanatate functioneaza astfel. Bietii oameni, membri ai unor astfel de asociatii, ingrijorati si speriati pentru sanatatea si chiar viata lor, tac, inghit sau accepta tacit nereguli facute pe fata.

Cred ca numai o modificare esentiala a ordonantei 26/2000 si norme de aplicare riguroase mai pot indrepta ceva cu privire la reprezentarea societatii civile.

Sunt constient ca este o actiune lunga si anevoioasa, dar daca las lucrurile asa, se vor perpetua si voi avea constiinta incarcata ca am contribuit la un rau facut in primul rand celor care apeleaza la aceste servicii si chiar mai mult.

Inca o data mii de multumiri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie non profit asociat decedat claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Rog confirmare pentru asociatie non profit înființată cu 3 asociați in cazul in care un asociat decedeaza ce se intampla procedural? Asociația poate ... (vezi toată discuția)
Expirare mandat presedinte, cd, cenzor unarcisa unarcisa Buna ziua. In cadrul unei asociatii expira mandatul de 4 ani al presedintelui, al vicepresedintilor, al membrilor Consiliului Director, precum si al cenzorului ... (vezi toată discuția)
Modificare consiliu director Lumi_Elena Lumi_Elena Bună ziua, Vă rog să mă ajutaţi in următoarea situaţie. Un ong infiintat in 2015 are 3 membri fondatori. Tot ei au constituit si consiliul director, ... (vezi toată discuția)