avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de donatie atacabil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de donatie atacabil?

O persoana din familia mea este in judecata cu un debitor pentru o suma pe care o datoreaza. Este posibil ca sentinta sa fie in defavoarea ei, si ii este teama ca va ramane fara casa. Casa nu este subiect de litigiu. Daca va dona casa copilului este posibil ca instanta sa atace actul de donatie chiar daca nu mai apare pe rolul persoanei respective?
Daca nu s-a luat nicio masura asiguratorie pe imobilul persoanei din familia dvs., aceasta poate dona copilului imobilul respectiv! Este posibil ca creditorii (nu instanta!) sa atace donatia respectiva pentru ca in acest mod le-a fost anihilata posibilitatea recuperarii datoriei respective, iar donatia exact scopul acesta il are! In practica, insa, mai greu se apuca creditorii sa atace acte in instanta.....!!!!
Donatia poate fi revocata usor.
Revocarea donatiei se face prin instanta, tocmai de aceea, avand in vedere ca un proces in Romania nu este unul chiar la indemana oricui, necesitand niste costuri (taxe de timbru, onorarii de avocat, etc) si parcurgerea unui interval suficient de timp pana cand obtii o hotarare judecatoreasca, revocarea donatiei este posibila, dar, datorita procedurii in instanta, este o cale pe care creditorii o aleg mai greu in practica!
Mda, eu n-as dona bazandu-ma ca se lipseste creditorul din lipsa de bani sau timp sa ceara revocarea donatiei.. daca se lipsea de banii aia , nu se apuca sa ceara in instanta banii lui.
Nu cred sa se opreasca la jumatate de drum, mai ales ca donatia e usor de revocat, nu e ca la vanzare.
Conteaza desigur si suma de care e vb.

De acord, e destul de usor de obtinut revocarea, motiv pentru care eu n-as cheltui bani cu o donatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de donatie Florin Comsa Florin Comsa Buna ziua, In anul 2007 soția mea a garanta o colega pentru un împrumut punand casa gaj. Din 2013 acea colega nu a mai plătit. Acum avem apartamentul la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am si eu o intrebare . eu si mama mea am reusit sa ... crisssp crisssp Buna ziua! Am si eu o intrebare . Eu si mama mea am reusit sa obtinem un ordin de protectie impotriva tatalui meu iar el acum ne ameninta ca vrea sa isi doneze ... (vezi toată discuția)
Mi-a fost donat un imobil de către moștenitorii bunicii mele. cum pot anula această donație? MihaiX933 MihaiX933 Buna ziua, Acum o luna de zile mi-a fost donat un imobil, imobil ce a avut 4 mostenitori dupa moartea bunicului meu (bunica si cei 3 copii), iar acestia mi ... (vezi toată discuția)