avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de handicap

de ce unele persoane care nu au nici un fel de handicap beneficiaza de pensie si altele care au problene nu au dreptul?
am mai intrebat pe acest pe adresa avocatnet.ro si mi sa raspuns ca nu exista asemenea pensie de handicap. e uite ca exista. din motive"ca nu vad" au pensie de handicap, dar in realitate ele au stiut unde sa bata si ce usa sa deschida.
au depus niste acte medicale false cum ca ele nu vad dar ne este adevarat. de ce nu se face o comisie pentru a verifica aceste persoane cu handicap "oarbe"
De asemenea, vă informăm că încadrarea s-a făcut în conformitate cu Hotărârea nr. 430/2008 din 16/04/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. ce medici de specialitate asemenea certificate? ei nu p[ot fi verificati? aceste 2 persoane de care va scriu nu au in realitate nimic cu acest handicap, doar ca maninca niste bani ai statului. si noi bugetari nu avem dreptul la mariri de salarii si multe alte drepturi care ni s-au luat si nu le-am mai primit inapoi. rog sa se verifice "DGASPC harghita, de unde au obtinut aceste 2 persoane pensia de handicap si inca multe alte favoruri" transport gratuit, insotitor, bilete de tratament si pensia de numai 900 lei pe luna. eu ca bugetar am un salariu de 1000 lei dupa 30 ani munca.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:38, 22 Februarie 2014
Legea 263/2010

ART. 51
In sistemul public de pensii se acorda urmatoarele categorii de pensii:
a) pensia pentru limita de varsta;
b) pensia anticipata;
c) pensia anticipata partiala;
d) pensia de invaliditate;
e) pensia de urmas.

Precizati prevederea legala potrivit carea exista pensie de handicap.

Daca vorbiti de pensie de invaliditate:

In cazul in care detineti elemente doveditoare pentru afirmatiile dvs. trebuie sa va adresati la:
INSTITUTUL NATIONAL DE EXPERTIZA MEDICALA SI RECUPERARE A CAPACITATII DE MUNCA - Sos. Panduri nr. 22, sector 5, BUCURESTI
Telefon: 021 2000 700
Url: [ link extern ] /
Trebuie sa va dati datele de indentificare.
In caz contrar:
Potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr.27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor aprobata cu modificari de Legea nr. 233/2002, petitiile anonime sau cele in care nu sunt trecute datele de identificare a petitionarului nu se iau in considerare si se claseaza
1. Nu exista pensie de handicap ci indemnizatie de handicap sau pensie de invaliditate.

2. - Indemnizatia de handicap este platita de Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala.
- Pensia de invaliditate este paltiat de Casa de Pensii.

3. Pensia de invaliditate se poate cumula cu pensia de handicap.

4. - O persoana cu handicap poate presta munca in limitele posibile in functie de handicapul pe care il are.
- Inemnizatia de handicap se poate cumula cu salariul.

5. O persoana cu invaliditate este o persoana care si-a pierdut toata sau partial capacitatea de munca si aceasta beneficiaza de pensie de invaliditate.

6. - Este adevarat ca sunt cazuri in care unele persoane beneficiaza nemeritat fie de indemnziatie de handicap, fie de pensie de invaliditate, fie de amandoua, prin nerespectarea prevederilor legale.
- Cum va spunea si colegul meu mai sus, daca stiti asemenea cazuri puteti face sesizari la
INEMRCM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate anulata de i.n.e.m.r.c.m Ravenom Ravenom Buna ziua, Mama mea, in varsta de 55 de ani, suferinda de boli cardiace si pensionata pe caz de boala gradul II, a fost convocata (in urma unei reclamatii) ... (vezi toată discuția)
Accident de munca anterior datei de 1 ianuarie 2005 emillius emillius Buna ziua, Am cateva nelamuriri in privinta unui accident de munca in care persoana in cauza si-a pierdut capacitatea de munca, foarte probabil ca va fi ... (vezi toată discuția)
Poate primi pensie de invaliditate si indemnizatie de handicap? MHT RICA MHT RICA Buna poate o persoana sa aiba pensie de handicap si pensie de boala? adika 2 pensii. MUltumesc. (vezi toată discuția)