avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare datorii intretinere - actionare in instanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare datorii intretinere - actionare in instanta

Buna ziua,

Ca si proprietar intr-unul dintre miile e blocuri din Bucuresti, dar printre putinele care au ramas la stadiul de asociatie de locatari ( dintr-un anume punct de vedere acest lucru ma bucura) - va adresez o intrebare in numele locatarilor scarii unde coabitez.
Asociatia noastra de LOCATARI - a acumulat ceva restante in valoare de 25.000 lei catre anumiti furnizori.
Aceste restante se datoreaza in mare parte unui singur proprietar care a acumulat mai bine de 80% din suma mentionata mai sus.
In prezentk, ne aflam in situatia de a utiliza la maximum fondul de rulument si a plati partial facturile furnizorilor pentru a ne putea mentine utilitatile.
Ce solutie legala avem in a ne recupera aceste restante de la acest proprietar rau platnic?
S-au facut numeroase somatii, si verbale si scrise in ideea recuperarii esalonate a acestei restante, dar individul se prevaleaza de plata, invocand lipsa unui venit constant.
Sincer, parerile sunt impartite in a ne constituii in asociatie de proprietari, capatand astfel personalitate juridica - majoritatea acceptand ideea mentinerii actualei forme de asociatie de LOCATARI - stiind ca practic, forma de asociere juridica, va atrage dupa sine mai multe costuri, atat ca si inregistrare, dar si ca functionare.
Banuiesc ca exista in hatisul procedural vreo forma prin care legal, putem actiona in instanta proprietarul respectivului apartament, invocand anumite amendamente sau o anumita sectiune a legislatiei.
Sincer, astept niste sfaturi pertinente si utile, nu mustrari de genul: daca n-ati vrut asociatie, na! suferiti acum....!!!!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:40, 25 Februarie 2014
Asociatia de locatari nu are personalitate juridica si nu va putea sta in judecata in calitate de reclamanta.

Astfel ca nu veti putea obtine prin intermediul instantei de judecata o hotarare judecatoreasca de obligare a debitorului la plata acestor restante. Eu una banuiesc ca debitorul cunoaste acest aspect si de aceea si refuza sa plateasca, dvs neavand ce -i face din punct de vedere legal, cu exceptia acelor somatii.

Asociatia de locatari va putea sta insa in judecata in calitate de parat, astfel ca furnizorii de utilitati va pot da in judecata pentru recuperarea restantelor si astfel sa fie obligati toti membrii asociatiei sa plateasca si nu doar restantierii.

Asa ca sfatul meu este sa va constituiti cay mai urgent in asociatie de proprietari si sa demarati demersurile legale de actionare in judecata a restantierilor, in caz contrar atitudinea pasiva si contrara legii putand a va fi imputata.
monamour a scris:
Ce solutie legala avem in a ne recupera aceste restante de la acest proprietar rau platnic?

Sunteti totusi organizati in asociatie. Ca aceasta este de locatari, poate fi un impediment dar aceasta asociatie de locatari incheie contracte cu furnizorii, adica este recunoscuta de furnizori, poate aveti si angajati, administrator, casier... Asadar functionati ca asociatie de locatari si ca dumneavoastra sunt sute de mii in toata tara.
Faceti o prima incercare: instituiti privilegiul imobiliar la Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara. Nu costa nimic, e gratuit. Se rezolva in 3-4 zile. Proprieatrul o sa primeasca acest privilegiu (unii cred ca se apropie de o ipoteca in favoare asociatiei) si poate reactioneaza, poate se trezeste si vine la asociatie sa discute. Atunci se poate sa se incheie cu el un angajament de plata, o esalonare a datoriilor, cu termene...
Atat privilegiul cat si contractul de esalonare sunt piese importante intr-un viitor proces.
Incercati si apoi ne spuneti ce ati rezolvat.
Sincer, parerile sunt impartite in a ne constituii in asociatie de proprietari, capatand astfel personalitate juridica - majoritatea acceptand ideea mentinerii actualei forme de asociatie de LOCATARI - stiind ca practic, forma de asociere juridica, va atrage dupa sine mai multe costuri, atat ca si inregistrare, dar si ca functionare.

Intotdeauna parerile sunt impartite. Dar pentru constituirea asociatiei de proprietari trebuie acordul a 50%+1 si nu a tuturor.
Pentru a obtine aceasta majoritate trebuie sa cititi un pic legea 230/2007 si HG 1588/2007 si sa aduceti la cunostinta vecinilor dumneavoastra ca nu vor creste costurile cu intretinerea fata de acum. Cat platiti apa, gazul, caldura, liftul, administratorul, casierul...acum, tot atat o sa platiti si ca asociatie de proprietari. In primul rand convingeti-va dumneavoastra ca sa-i puteti convinge si pe ceilalti sa infiintati asociatia de proprietari.
Infiintarea asociatiei de proprietari nu va costa aproape nimic. E doar o taxa la directia de finante locala de vreo 30 de lei parca. In rest trebuie un grup de initiativa, un presedinte pe care sa-l alegeti si care sa se ocupe de adunarea inscrisurilor necesare la dosarul de infiintare a asociatiei. Dupa acest dosar se faca apoi doua copii si se depune la judecatorul delegat. Este muklta munca pentru adunarea documentatiei dar costuri nu sunt mai deloc. Daca fiecare proprietar aduce la asociatie cate 3 copii ale actului de proprietate, presedintele care se ocupa va trebui sa mai cheltuiasca maxim 30 de lei pentru a cumpara 3 dosare, a multiplica declaratia, cererea, statutul, acordul...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia ma da in judecata liveomars liveomars Buna ziua, Am datorii la asociatie de 3000 ron,in ultimele 3 luni am platit 400-450 ron/luna,detin o fosta ghena de gunoi,pentru care nu avem incheiat un ... (vezi toată discuția)
Somatie plata intretinere alexandrabratu alexandrabratu Buna ziua, In blocul in care locuiesc am acumulat in perioada febr. - iunie 2011, restante la plata intretinerii in cuantum de 1.300 lei. Din acest motiv ... (vezi toată discuția)
Contracte cu furnizori. petre_marian petre_marian Buna ziua. doresc sa intreb daca in cadrul unei asociatii de proprietari dupa obtinerea avizului de la furnizor pentru infintarea asociatiei de proprietari si ... (vezi toată discuția)