monamour a scris:
Ce solutie legala avem in a ne recupera aceste restante de la acest proprietar rau platnic?
Sunteti totusi organizati in asociatie. Ca aceasta este de locatari, poate fi un impediment dar aceasta asociatie de locatari incheie contracte cu furnizorii, adica este recunoscuta de furnizori, poate aveti si angajati, administrator, casier... Asadar functionati ca asociatie de locatari si ca dumneavoastra sunt sute de mii in toata tara.
Faceti o prima incercare: instituiti privilegiul imobiliar la Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara. Nu costa nimic, e gratuit. Se rezolva in 3-4 zile. Proprieatrul o sa primeasca acest privilegiu (unii cred ca se apropie de o ipoteca in favoare asociatiei) si poate reactioneaza, poate se trezeste si vine la asociatie sa discute. Atunci se poate sa se incheie cu el un angajament de plata, o esalonare a datoriilor, cu termene...
Atat privilegiul cat si contractul de esalonare sunt piese importante intr-un viitor proces.
Incercati si apoi ne spuneti ce ati rezolvat.
Sincer, parerile sunt impartite in a ne constituii in asociatie de proprietari, capatand astfel personalitate juridica - majoritatea acceptand ideea mentinerii actualei forme de asociatie de LOCATARI - stiind ca practic, forma de asociere juridica, va atrage dupa sine mai multe costuri, atat ca si inregistrare, dar si ca functionare.
Intotdeauna parerile sunt impartite. Dar pentru constituirea asociatiei de proprietari trebuie acordul a 50%+1 si nu a tuturor.
Pentru a obtine aceasta majoritate trebuie sa cititi un pic legea 230/2007 si HG 1588/2007 si sa aduceti la cunostinta vecinilor dumneavoastra ca nu vor creste costurile cu intretinerea fata de acum. Cat platiti apa, gazul, caldura, liftul, administratorul, casierul...acum, tot atat o sa platiti si ca asociatie de proprietari. In primul rand convingeti-va dumneavoastra ca sa-i puteti convinge si pe ceilalti sa infiintati asociatia de proprietari.
Infiintarea asociatiei de proprietari nu va costa aproape nimic. E doar o taxa la directia de finante locala de vreo 30 de lei parca. In rest trebuie un grup de initiativa, un presedinte pe care sa-l alegeti si care sa se ocupe de adunarea inscrisurilor necesare la dosarul de infiintare a asociatiei. Dupa acest dosar se faca apoi doua copii si se depune la judecatorul delegat. Este muklta munca pentru adunarea documentatiei dar costuri nu sunt mai deloc. Daca fiecare proprietar aduce la asociatie cate 3 copii ale actului de proprietate, presedintele care se ocupa va trebui sa mai cheltuiasca maxim 30 de lei pentru a cumpara 3 dosare, a multiplica declaratia, cererea, statutul, acordul...