avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia ma da in judecata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia ma da in judecata

Buna ziua,
Am datorii la asociatie de 3000 ron,in ultimele 3 luni am platit 400-450 ron/luna,detin o fosta ghena de gunoi,pentru care nu avem incheiat un contract,in schimb platesc din 2008 o anumita suma de bani.
Mi-a zis casiera de la asociatie ca va depune dosarul in instanta (mai mult din ambitie pentru ca i-am zis sa incheiem contract pt. ghena,pe care o vor si alti vecini).
1.Mai primesc somatie de plata sau se depune dosarul direct in instanta?
2.Exista vreo suma anume pentru care un locatar poate fii dat in judecata daca are datorii sau ramane la aprecierea asociatiei?
3. Daca depune dosarul in instanta si pana la prima infatisare platesc sa zicem jumatate din datorie,procesul merge in continuare sau ce se intampla?
4.Este legal sa platesc bani pentru ghena desi nu avem contract incheiat?Cand platesc pe chitanta scrie chirie ghena.
5. Daca si alti locatari au datorii la asociatie de 2300 ron,este corect sa ma dea doar pe mine in judecata?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:08, 10 August 2014
1. Da, primiti somatie de la judecatorie.
2. Suma nu este specificata, dar la o vechime mai mare de 90 zile a unor sume restante, asociatia va poate chema in judecata.
3. La prima infatisare va prezentati cu chitantele sumelor achitate care sunt incluse in dosar si aratati ca ati inceput sa platiti. Probabil se va stabili un termen pentru achitarea intregii sume.
4. Nu, nu este legal sa platiti fara sa aveti un contract incheiat. Dar daca nu incheiati un contract pentru folosinta exclusiva a ghenei, atunci si ceilalti locatari pot avea pretentii la a o folosi.
5. Asta n-ar trebui sa va intereseze. Important pentru dv. este sa va reglati problemele cu asociatia. Ceilalti o vor face si ei in mod individual.
Este normal ca apometrele sa nu fie citite?Adica ori le ducem pe bilet la asociatie,le trimitem prin sms,dar nu vine la niciun locatar sa le citeasca.Problema asta o avem toti,iar de la asociatie ni se spune ca unii vecini nu ii deschid usa,drept consecinta primeste apometrele asa,fara a fi citite,iar daca nu i le ducem ne trece el cat crede.
1.Percepe cineva vreun ban pentru citirea apometrelor?Anterior venea un vecin si le citea si primea lunar o suma de bani.
2.Putem noi locatarii sa avem acces la actele pentru cheltuielile care se fac?Adica la 2-3 luni platim fond de reparatii,ni se spune ba ca s-au schimbat tevi,ba ca s-a stricat usa de la intrare,etc.
3.Daca ma da in judecata pentru reatantele pe care le am trebuie sa-mi i-au avocat?
4.Pot sa-i fac o cerere in care sa ii solicit sa cadem de acord cum sa platim restantele?
Multumesc!
liveomars a scris:
.. primeste apometrele asa,fara a fi citite,iar daca nu i le ducem ne trece el cat crede.
Duceti indexul apometrelor luna de luna si nu o sa va mai puna cat crede.

1. Asociatia poate include in fisa postului administratorului, pe langa celelalte atributiuni, si citirea apometrelor luar ori la alte intervale. Si sigur ca oricine munceste trebuie platit.
2. Proprietarii unei asociatii de proprietari au dreptul conform legii 230/2007 sa cunoasca activitatea asocitiei si acces la documente, inclusiv la cele contabile.
3. Daca asociatia de proprietari va da in judecata nu va obliga nimeni sa apelati la avocat. Puteti sa va prezentati simgur in proces, sa pierdeti ori sa castigati.
4. Puteti sa faceti o cerere dar cel mai potrivit este sa discutati cu presedintele asociatiei, de la om la om, ca intre vecini, sa-i explicati necazurile dumneavoastra si sa stabiliti printr-un inscris, o intelegere, un contract de esalonare..., modul de plata si stingere a debitelor.
In functie de elementele concrete (datorii catre furnizori, penalitati aplicate de furnizori, riscul de sistare a utilitatilor... ) presedintele poate accepta propunerile dumneavoastra de esalonare ori poate merge in instanta.

Asociatia trebuie sa dea in judecata toti proprietarii care au depasit 90 zile,daca va da numai pe dvs este abuz,dar toate ilegalitatile care le-a facut asociatia sa le spuneti in instanta,instanta de judecata poate propune un control financiar judiciar si atunci se vede daca asociatia a respectat legea,pana la urma trebuie sa platiti restantele,daca asociatia nu a respectat legea,ei vor platii chieltuielile de judecata si + alte sanctiuni conform legi.
Gresiti sustinad ca "Asociatia trebuie sa dea in judecata toti proprietarii care au depasit 90 zile,daca va da numai pe dvs este abuz.."
Asociatia poate da in judecata restantierii dupa minim 90 de zile de intarziere a platii, dar nu este obligata sa recurga la instanta in toate cazurile.
Inainte de a ajunge in instanta asociatia poate sa incerce recuperarea restantelor si pe alte cai. Conducerea asociatiei poate discuta cu restantierul, poate notifica in scris restantierul, poate sa-l invite la mediator, poate incheia cu restantierul un angajament de plata cu esalonare, poate institui privilegiul imobiliar....
Fiecare din aceste actiuni se pot face cu eforturi, costuri nesemnificative si pot duce la recuperarea debitelor fara a fi nevoie sa se ajunga in instanta, cu zeci de termene, costuri...

Asa ca daca avem 10 restantieri in asociatie si in urma discutarii cu ei fata in fata ori a notificarii acestora, de exemplu, 2 vin si achita imediat, 3 vin si incheie un contract de esalonare, iar 5 nu raspund de nici o culoare, nu are sens ca primii 2 si urmatorii 3 sa mai fie actionati in judecata. Vor fi actionati numai urmatorii cinci dar si din acestia unii poate ca vor plati daca sunt invitati la mediator ori li se impune privilegiu imobilar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces asociatia de proprietari Mirovi Mirovi Proces cu asociatia de proprietari pentru restante. Documente depuse la dosar de reclamanta (asociatie): cererea de chemare in judecata si copie dupa ultima ... (vezi toată discuția)
Restanta intretinere rigo rigo am o vecina care are 7570 lei restanta la intretinere;ce pot face? (vezi toată discuția)
Model de interogatoriu nicusofia nicusofia Imi poate spune cineva un model de interogatoriu pentru locatarii rauplatnici? si va mai rog daca puteti sa imi spuneti cum formulez o precizare privind ... (vezi toată discuția)