Buna ziua!
Respectuos va rog sa aveti bunavointa de a va apleca cu interes asupra unor chestiuni de procedura, pe care eu nu le-am gasit nicaieri.
Desi am studiat prevederile si normele de aplicare ale Lg.263/2010 actualizata, am cateva nelamuriri referitoare la procedura de pensionare anticipata, mai precis, ce se intapla in perioada cuprinsa intre data depunerii cererii cu documentele aferente si momentul intrarii in posesie a deciziei si anume:
-daca la data de 10 oct. 2014, (56 ani si doua luni) indeplinesc conditia de pensie anticipata (stagiul complet+8 ani) de ce mai trebuie sa lucrez pana cele 45-50 zile pana la emiterea deciziei?
-ce se intampla cu persoana in cauza daca dupa depunerea cererii la Casa de Pensii, se imbolnaveste intempestiv, (incapacitate temporara de munca) si sta in concediu medical pana la sosirea deciziei?
-daca pe parcursul anilor munciti exista goluri in cartea de munca, (un nr. de 7 zile concediu fara plata+12 zile neacoperite de contractele de munca - din momentul lichidarii si angajarii la alt loc de munca) se scad ele din vechimea totala?
-trebuie tinut cont de aceste zile (19) la stabilirea datei depunerii cererii de pensionare?
Ex:
-daca 56 de ani si doua luni inseamna 10 oct.2014, trebuie decalata aceasta data cu nr. de zile lipsa (19 zile) si apoi se poate depune cererea la Casa de pensii?
-daca salariatul in cauza mai presteaza munca din momentul depunerii cererii, pe tot parcursul celor 45+5 zile, (termenul legal de raspuns de la Casa) ce se intampla cu vechimea si veniturile realizate pe perioada aceasta, dupa sosirea deciziei de pensionare?
In speranta ca am reusit sa detaliez exact ceea ce mie nu-mi este clar, astfel incat Dvs sa puteti formula un raspuns punctual si cat mai complet, va multumesc mult cu anticipatie!
Astept cu mare interes un raspuns pertinent si profesionist.
1. - Nu sunteti obligata sa lucrati dupa depunerea cererii de pensionare daca sunteti sigura ca indepliniti conditiile de pensionare anticipata.
- Angajatorul este obligat sa emita decizia de incetare a contractului individual de munca abia dupa ce ia la cunostinta de decizia de pensionare anticipata.
- Daca dvs. veti sa incetati CIM la data depunerii cererii la Casa de Pensii atunci faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) cu data cu care solicitati pensia anticipata.
- Pensia anticipata este pusa in plata dupa ce dovediti ca ati incetat CIM si de aceea veti depune la dosarul cu actele de pensionare si decizia de incetare a CIM.
2. - Daca nu ati solicitat incetarea CIM si aveti un certificat medical il depuneti la angajator care calculeaza si plateste indemnizatia.
- Daca ati inetat CIM si apoi aveti certificat medical nu mai beneficiati de indemnizatie pentru concediu medical.
3. - Daca pana la 01.04.2001 aveti inregistrate in carnetul de munca perioade de concedii fara plata si absente nemotivate acestea se vor scadea din stagiul de cotizare efectiv.
- Dupa 01.04.2011 aceste perioade de intrerupere a activitatii acestea sunt deja evidentiate in arhiva electronica a Casei de Pensii, in baza declaratiei nominale lunare (D112) depusa de angajator.
4. - Perioada lucrata dupa depunerea cererii de pensionare anticipata va fi luata in calcul la data cand pensia anticipata se transforma in pensie pentru limiatd e varsta si se emite alta decizie de pensionare
- Daca vreti sa mai lucrati dupa emiterea deciziei de pensionare anticipata veti solicita suspendarea platii pensiei care se va relua dupa ce incetati activitatea lucrativa.
- Aceste perioade lucrate in acest timp se vor lua in calcul cand pensia anticipata se va transforma in pensie pentru limita de varsta.