avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la mostenire

Buna ziua.
Prima mea intrebare este daca mostenitorii pot imparti altfel mostenirea decit cea stabilita de 1/4 sotul supravietuitor si 3/4 copiii. Mostenitorii se inteleg asupra partilor, intrebarea este daca legea permite.
A doua intrebare este daca pot fi obligata sa accept mostenirea. Eu doresc sa renunt (nu exista datorii, altele sint motivele). Pot ceilalti mostenitori sa ma oblige sa o accept? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters287867 , utilizator 16:42, 25 Februarie 2014
Acceptarea sau renuntarea nu pot fi impuse. Este alegerea fiecarui individ. Nu trebuie sa dati explicatii nimanui, mergeti la orice notariat cu certificatul de deces al defunctului in cauza, actele dvs. de stare civila doveditoare ale filiatiei (c.nastere+casatorie) si buletinul si cereti sa vi se autentifice declaratia de renuntare la succesiune. E bine sa stiti ca renuntarea priveste intreaga masa succesorala (toate bunurile prezente sau viitoare).
Cotele legale sunt cele care vor reiesi din certificatul de mostenitor, dar cu privire la partaj (imparteala) se pot modifica in functie de vointa si acordul partilor. In cadrul actului de partaj voluntar nu se mai vorbeste de cote, se formeaza loturi compuse din bunurile pe care le doreste fiecare sa le ia in stapanire, iar daca un copartajant nu doreste lot, va primi in schimb contravaloarea lui (sulta datorata de cei care primesc bunurile).
Multumesc @VoL pentru raspuns. O zi buna va doresc.
Forma renunţării
(1) Renunţarea la moştenire nu se presupune, cu excepţia cazurilor prevăzute la Art. 1112 şi Art. 1113 alin. (2).
(2) Declaraţia de renunţare se face în formă autentică la orice notar public sau, după caz, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în condiţiile şi limitele prevăzute de lege.
(3) Pentru informarea terţilor, declaraţia de renunţare se va înscrie, pe cheltuiala renunţătorului, în registrul naţional notarial, ţinut în format electronic, potrivit legii.

Stoica Ioana a scris:

(2) Declaraţia de renunţare se face în formă autentică la orice notar public sau, după caz, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în condiţiile şi limitele prevăzute de lege.


Intentionez sa fac acest lucru in momentul in care vom merge toti (trei) la notar pentru succesiune. Presupun ca este posibil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare succesiune kl11 kl11 In ce conditii este posibil ca o taxa de succesiune sa se anuleze, in conditiile in care unul dintre cei doi (care au facut ac taxa) s-a razgandit si doreste ... (vezi toată discuția)
Succesiuni si acte succesorale dorucioby dorucioby Se da urmatoarea problema: doi frati si tatal decedat. Unul din frati deschide succesiune.Daca se semneaza succesiunea celor doi frati li se cuvine 1/4 din ... (vezi toată discuția)
Cedare cote mostenite alex5 alex5 buna ziua, s-a incheiat la notar de succesiune in care scrie clar ce fractiune revine fiecarui mostenitor. intrebare : in acest stadiu, cum se poate ... (vezi toată discuția)