avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Procedura control politia economica
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Procedura control politia economica

Reprezit o institutie publica si in anul 2008 am desfasurat o investitie ( contract de lucrari ) . La scurt timp cei de la politia economica au venit in control pentru a verifica dosarul investitiei respective fara a prezenta nici un document pe baza caruia efecueaza controlul .
Ce competente au sa verifice procedura de atribuire sau ce au ei dreptul sa verifice la acest dosar ?
Nu ar fi trebuit sa aiba o baza legala pentru a efectua acest control ( reclamatie , ordin de serviciu .... ) ?
Aveau dreptul sa ridice actele in original ?


Cel mai recent răspuns: fany22 , utilizator 11:08, 30 Octombrie 2009
Toate competentele de cercetare penala pe aspecte ce tin de criminalitatea economico-financiara au fost preluate de Garda Financiara.
Garda Financiara exercita controlul operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte care au ca efect evaziunea si frauda fiscala, cu exceptia stabilirii diferentelor de impozite, taxe si contributii, precum si a dobanzilor si penalitatilor aferente acestora, a urmaririi, incasarii veniturilor bugetare si solutionarii contestatiilor. De aceste exceptii se ocupa, dupa caz, ministerul finantelor sau organele de ancheta penala.
Comisarii Garzii Financiare se deplaseaza in control doar in baza unui ordin de serviciu, fiind dotati cu legitimatii de control.
Dumneavoastra nu stiti exact cine au fost cei care s-au deplasat in control, fiind posibil ca acest control sa fi fost efectuat in cadrul unei anchete penale. Au fost lucratori de politie sau comisari ai Garzii?
Garda Financiara poate, la solicitarea procurorului, sa efectueze constatari cu privire la faptele care constituie incalcari ale dispozitiilor si obligatiilor a caror respectare o controleaza, intocmind procese-verbale care constituie mijloace de proba, potrivit legii. Astfel, comisarii pot ridica bunuri si documente fînanciar-contabile si de alta natura care pot servi la dovedirea contraventiilor sau, dupa caz, a infractiunilor.

Cei care au venit in control apartin de politia locala , departamentul politia economica . Am solicitat un ordin de serviciu , iar raspunsul lor a fost ca nu mai lucreaza pe asa ceva , au venit pur si simplu sa verifice investitia ( acesta a fost raspunsul lor ) .
In acest caz, inteleg ca exista o ancheta penala in derulare. Nu Garda Financiara este cea care se ocupa de controlul legalitatii, ci organele penale.
Cine este cel care a sesizat o neregula (sau ce institutie a facut aceasta sesizare) o puteti afla doar daca formulati o cerere expresa adresata organelor de ancheta, pentru a va pune la dispozitie actele dosarului. In cazul in care cererea va fi acceptata, veti avea mai multe detalii despre caz.
S-a incheiat proces-verbal de ridicare a documenteleor originale?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2009
Cabinet de Avocat Larisa ªomfãlean, Avocat
RARY a scris:

Cei care au venit in control apartin de politia locala , departamentul politia economica . Am solicitat un ordin de serviciu , iar raspunsul lor a fost ca nu mai lucreaza pe asa ceva , au venit pur si simplu sa verifice investitia ( acesta a fost raspunsul lor ) .

Politia Economica are dreptul sa verifice orice fel de documente contabile , financiare , etc.
Controlul nu se efectueaza neaparat in baza unui ordin de serviciu ca in cazul comisarilor Garzii Financiare. Se poate merge in control si pe baza de sesizare , reclamatie sau pur si simplu pe baza de informatii!Obligatia este insa de a se intocmi proces verbal de control cu specificarea activitatilor derulate , cu identificarea problemelor semnalate si cu specificarea exacta a documentelor ridicate si a numarului lor de file !
Si da , au dreptul sa ridice acte in original dar sunt obligati dupa terminarea anchetei sa vi le restituie (asta in cazul in care nu constituie probe daca se stabileste ca au fost savarsite infractiuni). Pana la restituirea documentelor respective le puteti cere fotocopii dupa ele!:)
...ca veni vorba, tot cautam pe net sa citesc despre Politia asta Economica, si pe noi ne cheama sa dam declaratii privitor la rau-platnici, si chiar voiam sa va intreb, e ok daca trimit pe cineva cu imputernicire sa dea declaratii in numele firmei?

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garda financiara ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.De la infiintarea unui srl cu principal domeniu de activitate magazin mixt care ar fi perioada la care ar trebui sa ma stept la un control din ... (vezi toată discuția)
Sechestru garda financiara georgiana.td georgiana.td Buna ziua . Impreuna cu sora avem o librarie de cartier, in Bucuresti . in urma cu 4 ani , un agent comercial ne-a propus sa cumparam de la el hartie de ... (vezi toată discuția)
Legalitate sau abuz? Adrian Copil Adrian Copil Este legal ca administratorul unei societati comerciale sa fie sunat de catre un comisar al garzii financiare pe telefonul mobil si sa fie invitat la sediul ... (vezi toată discuția)