avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa unul dintre parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa unul dintre parinti

In urma cu o luna tatal meu a decedat. Zilele trecute am primit de la APIA o citatie pentru a face succesiune pentru terenurile agricole. Unuia dintre frati, parintii mei i-au facut contract de intretinere pentru casa in care locuieste, iar mama mea nu vrea sa ii mai dea si teren agricol, deoarece casa dispune de un teren destul de mare. Ea doreste sa il imparta doar intre mine si celalat frate. Exista vreo lege care sa o oblige sa o imparta intr-un anumit fel? Iar daca fratele caruia i-a facut acte pentru casa nu este de acord, ce se poate face? Exista vreo perioada, un termen limita pana la care se poate face succesiunea? De asemenea as vrea sa stiu daca eu as putea sa fac ceva pentru a anula contractul acela de intretinere, mentionand faptul ca una dintre clauze este sa ii ingrijeasca, sa le faca pomenile si toate cele necesare, iar el nu prea a facut lucrul acesta.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: traff , utilizator 09:14, 27 Februarie 2014
APIA nu va poate obliga sa dezbateti succesiunea, insa daca nu o veti face (cel mai probabil) veti pierde subventia.
Termenul legal este 1 an de la data decesului, iar mama nu poate impune copiilor sa accepte sau sa renunte la succesiune. Depinde de fiecare cum considera ca a primit sau nu suficient de la parinti, deci este decizia proprie a celui care deja a primit casa, pt. ca el, legal, are dreptul la mostenire la fel cu ceilalti. Un alt termen important de stiut este cel de 2 ani de la deces, in care daca va incadrati cu dezbaterea succesiunii, veti fi scutiti de plata impozitului pe transferul succesiunii (deci o suma importanta).
Contractul de intretinere poate fi atacat numai de catre mama, nu de dvs., aducand instantei dovezi si martori ca nu au fost intretinuti corespunzator.
Va multumesc frumos pentru lamuriri!
mai am o intrebare... in legatura cu terenul agricol. daca la data decesului tot terenul era pe numele tatalui, cum se imparte acesta in mod legal? sotia are dreptul la 50%, iar restul de 50% se imparte intre copii si sotie, sau doar intre copii? sau in alt mod?
cotele legale in cadrul succesiunii sunt> 1/4 sotia supravietuitoare, 3/4 descendentii (indiferent de numarul lor), iar apoi, in cadrul unui eventual act de partaj voluntar se va tine cont de intelegerea partilor, nu obligatoriu conform acelor cote.
VoL a scris:

cotele legale in cadrul succesiunii sunt> 1/4 sotia supravietuitoare (+sotia are deja in nume propriu 50% din bunurile apartinand familiei), 3/4 descendentii (indiferent de numarul lor), iar apoi, in cadrul unui eventual act de partaj voluntar se va tine cont de intelegerea partilor, nu obligatoriu conform acelor cote.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbaterea mostenirii sufletel2011 sufletel2011 parintii mei au construit o casa pe terenul mostenit de tatal meu de la parintii lui(bunicii mei)mama a murit acum 13ani.imediat dupa un an tata sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune loredana2009 loredana2009 Suntem 3 frati (majori), tata a murit la sfarsitul anului trecut vrem sa deschidem succesiunea. Dar TATA NU SI-A FACUT SUCCESIUNEA DUPA MOARTEA PARINTILOR LUI, ... (vezi toată discuția)
Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)