avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Constituire parte civila intr-un proces penal
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Constituire parte civila intr-un proces penal

Am si eu o nelamurire in anul 2011 tatal meu a avut un accident rutier soldat cu o victima, din care a avut nevoie de peste 100 de zile de spitalizare. Victima a fost despagubita de catre asiguratorul la care tatal meu avea polita RCA valabila dar acum a inceput procesul penal si victima se constituie si parte civila pt a cere despagubiri. Intrebarea ar fi daca se mai poate constitui parte civila din moment ce a fost despagubita de catre asigurator?
Cel mai recent răspuns: Ciprian Dinu , Avocat 17:16, 26 Februarie 2014
Categoric NU. In cel mai rau caz chemati in aparare Societatea de Asigurare respactiva.
In rechizitoriu scrie ca Partea Vatamata x a declarat ca desi a fost despagubita de Societatea de asigurare Y , se constituie parte civila in cauza cu o suma pe care o va preciza ulterior.
Conform procedurii, prin acceptarea/primirea despagubirii, pagubitul confirma prin semnatura faptul ca nu mai are alte pretentii prezente sau viitoare de la vinovat sau/si de la asigurator.
Mentionarea intentiei este ori o lipsa de informare, ori o promisiune (iluzorie) a persoanei care asista victima ;)
Am uitat sa precizez ca masina cu care s-a produs accidentul era de la o firma la care lucra in momentul accidentului si ca este chemata in judecata si firma ca parte responsabila civilmente. Sa inteleg ca acum Partea Vatamata vrea sa obtina despagubiri si de la firma la care lucra ?
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2014
Fratzika, utilizator
Nu se mai poate constitui parte civila in procesul penal in cazul in care a completat o cerere de despagubire ce contine si o clauza prin care se obliga sa renunte la orice alte pretentii cu privire la acel eveniment rutier.
Asiguratorul ar trebui si sunt sigur ca va aduce in instanta o asemenea cerere de despagubire daca ea exista.
Tatal dumneavoastra si partea responsabila civilmente trebuie sa fie reprezentati de un avocat si sa se faca aparari pe latura civila in acest sens descris mai sus, deoarece o instanta de penal mai poate face erori in ceea ce priveste latura civila.
Mai pot exista discutii in cazul in care se pot dovedi prejudicii ce au aparut ulterior semnarii acelei cerere de despagubire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte responsabila civilmente radu maria radu maria Buna ziua! In cazul in care , una dintre victimele unui accident auto a ramas cu multiple sechele in urma acestuia (pierdere partiala a unui simt ,slutire ) , ... (vezi toată discuția)
Mediere penala, despagubiri feriha feriha Stie cineva sa-mi spuna daca... victimele unui accident rutier, cu paguba totala, care declara la politie ca nu are pretentii (nu face plangere penala) pierde ... (vezi toată discuția)
Plata asigurarilor in caz de accident mortal invmona invmona Tot nedumiriti am ramas in privinta platii asupra daunei care ne-a fost provocata fara voie.Deci sa fiu mai explicita:accidentul s-a produs din cauza ... (vezi toată discuția)