Buna ziua
Sunt un PFA si am primit un imprumut de la o persoana fizica prin contul bancar al PFA-ului(bineinteles pt PFA am folosit banii)?
Trebuie sa trec acest imprumut in RJIP?
Nelamurirea mea e determinata de 2 articole din ORDINUL nr. 1040/2004 din 8 iulie 2004
Art.51 Orice suma platita, respectiv încasata, în numerar sau prin banca se va înregistra în mod obligatoriu, cronologic, în Registrul-jurnal de încasari si plati (cod 14-1-1/b).
Art.48*Nu constituie venit brut si nu se înregistreaza în Registrul-jurnal de încasari si plati sumele încasate, cum sunt:
- sumele primite sub forma de credite bancare sau de împrumuturi de la persoane fizice ori persoane juridice;
Hahahaaaa ... avem si noi juristi (care fac legi bune in Romania). :P
Este o neclaritate acolo. Insa eu interpretez asa:
La art.48 ne spune care incasari se integistreaza si care nu se integistreaza.
La art.51, vine si ne spune ca alea care se inregistreaza, este obligatoriu sa fie operate cronologic.
Deci, dpmdv, in situatia dvs. (imprumut prin banca de la pf), nu inregistrati in registru, dar ii faceti fisa separat.
Depinde acum daca operati manual sau printr-un program de contabilitate (este alta discutie).
Pai depinde de cum este programul de contabilitate. De exemplu inregistrarea acelui imprumut (prin banca) poate fi facuta prin registrul jurnal, insa cu o bifa (sau fara), acestea nu vor aparea in Registru ... dar desigur se vor materializa intr-o evidenta cu privire la aceste incasari - imprumuturi prin banca (pe care oricum trebuie sa o aveti) , etc .. la astfel de diferente ma refeream. Pe cand la operarea manuala, nu aveti cum sa treceti in Registru (ci doar in fisa, etc).
Nu stiu daca am ghicit exact ce anume ati intrebat (este posibil, sa ne gandim la lucruri diferite). Bafta!
Contabilitate pfa
alina240
Am o nelamurire legata de registrul de incasari si plati.Am infiintat de curand PFA-ul si inca nu am avut incasari. Am in schimb cateva cheltuieli facute din ... (vezi toată discuția)