Socrii vor sa ne face act de vanz.-cump.cu uzufruct viager pe casa si gradina. As dorii sa stiu ce inseamna asta? Dupa moartea lor cumnatii au vreun drept la casa si gradina? Rog raspuns urgent !Multumesc!
Dupa decesul socrilor actul de vanzare cumparare cu uzufruct viager poate fi atacat ca donatie caci se prezuma ca orice instrainare cu titlu oneros facuta cu ckuaza de uzufruct, habitatie, intretinere facuta in favoarea unui descendent este prezumat a fi donatie. Daca vreti fa eti act de vanzare cumparare simplu si pretul dati l prin transfer bancar, asa nu se va putea spune ca natura actului a fost alta. Sau convingeti pe ceilalti copii ai socrilor sa vina ca declaranti in actul de vanzare cunparare cu clauza si sa spuna ca sunt de acord si consmit la instrainarea facuta de acestia.
Prezumţia este una relativă. Atîta vreme cît socrii vor să-şi reţină uzufructul (probabil pentru a avea certitudinea că, avînd un drept real, nu pot fi alungaţi din casă), mi se pare nefiresc să încheie un contract de v/c prin care să-şi înstrăineze întreg dreptul de proprietate.
Prezumţia fiind relativă, ea poate fi răsturnată prin dovada plăţii efective a preţului stabilit. Dacă plata se face prin bancă, există şi dovada ei.
Pe de altă parte, rezervatarii se vor putea îndrepta împotriva actului doar dacă se va constata că le-a fost încălcată rezerva şi, oricum, nu asupra întregului imobil, deoarece soţia (care dobîndeşte şi ea un drept de proprietate) nu are calitatea prevăzută de art.1091(4) NCC, adică nu este descendent şi, prin urmare, în ceea ce priveşte dreptul ei de proprietate, nu sunt aplicabile prevederile amintitului articol.