avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea unui apartament aflat in indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea unui apartament aflat in indiviziune

Suntem trei frati care prin succesiune am dobindit,in proportii egale,apartamentul parintilor decedati.Pentru ca fiecare dintre noi avem alte proprietati,am hotarit sa vindem apartamentul respectiv.Unul dintre frati a"bagat"in apartament pe fiul lui promitind ca,imediat,dupa gasirea cumparatorului va elibera spatiul.Am gasit cumparator dupa aproape 6 luni dar acum,fratele care a ocupat spatiul nu mai recunoaste adeziunea la vinzare refuzind sa semneze actele.Nici fiul lui nu vrea sa paraseasca apartamentul pentru a fi prezentat,eventualilor cumparatori,ca spatiu gol.As ruga pe cei priceputi in astfel de situatii sa ne sfatuiasca,pe mine si fratele meu care dorim vinzarea si care avem impreuna 2/3 din proprietate,ce ar trebui sa intreprindem pentru a reusi vinzarea apartamentului.Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: alexusbr , utilizator 17:10, 10 Martie 2014
Trebuie sa depuneti cerere la instanta pentru iesirea din indiviziune.
daca pe cale amiabila nu se poate, aveti doar calea instantei, respectiv cerere de iesire din indiviziune in care solicitati ca ap. sa va fie atribuit dvs si fratelui care este de aceeasi opinie cu dvs. iar celui de-al treilea sa-i achitati sulta cuvenita (suma corespunzatoare cotei sale). dupa ce veti primi hotararea si achitati sulta, puteti vinde.

exista si varianta ca dvs. si fratele sa vindeti cota de 2/3...dar mi-e greu sa cred ca veti gasi cumparatorul dispus sa dea banii pt. acest imobil, urmand ca apoi el sa se descurce cumva cu cel de-al 3-lea coproprietar. nu este imposibil, doar mai greu.
Depinde si de graba dv. si a fratelui, de disponibilitatea tuturor de a sta la discutii, daca va lasa sa folositi imobilul sau nu... puteti cere dauine daca nu... ca un fel de chirie lunara, nu stiu cat si daca si-o permite si tot asa.
S-a procedat la dezbaterea succesorala pe cale judiciara.Instanta de judecata a individualizat cotele -parti din dreptul de proprietate ce revin coerezilor.

Dupa dezbaterea succesiunii, cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa catre un succesibil sau catre un tert , cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.

Transmiusiune dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj.

Dezbaterea succesorala reprezinta o operatiune finalizata prin emiterea hotararii judecatoresti , in speta, care reprezinta titlu de proprietate.


Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.



( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).


Adresati-va instantei de judecata, in vederea partajarii.

Eu n-as merge in instanta, eu i-as cere chirie si tot asa... eventual sa incerce sa se inteleaga, apoi sa-i ceara chirie prin executor, macar daca ajung si ajung in instanta, sa nu fi pierdut folosinta bunului pentru timpul ce-a trecut.

Alte discuții în legătură

Ajutor urgent: nepotii pot fii desmosteniti? speranta2011 speranta2011 Buna ziua, am o intrebare urgenta: o bunica poate sa isi desmosteneasca nepotii obligindui sa vinda apartamentul la care sunt coproprietari impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate Ionuț3091 Ionuț3091 Buna ziua. As avea si eu o nelămurire. Dacă există un titlu de proprietate cu 5 frați trecuți ca si proprietari dar doar unul singur la folosit si la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! cand exista un apartament in curs de succesiune iar ... Mire96 Mire96 Buna ziua! Cand exista un apartament in curs de succesiune iar unul dintre mostenitori locuieste acolo desi in urma succesiune cei 3 frati au dreptul egal la ... (vezi toată discuția)