Suntem trei frati care prin succesiune am dobindit,in proportii egale,apartamentul parintilor decedati.Pentru ca fiecare dintre noi avem alte proprietati,am hotarit sa vindem apartamentul respectiv.Unul dintre frati a"bagat"in apartament pe fiul lui promitind ca,imediat,dupa gasirea cumparatorului va elibera spatiul.Am gasit cumparator dupa aproape 6 luni dar acum,fratele care a ocupat spatiul nu mai recunoaste adeziunea la vinzare refuzind sa semneze actele.Nici fiul lui nu vrea sa paraseasca apartamentul pentru a fi prezentat,eventualilor cumparatori,ca spatiu gol.As ruga pe cei priceputi in astfel de situatii sa ne sfatuiasca,pe mine si fratele meu care dorim vinzarea si care avem impreuna 2/3 din proprietate,ce ar trebui sa intreprindem pentru a reusi vinzarea apartamentului.Multumesc anticipat pentru ajutor.
daca pe cale amiabila nu se poate, aveti doar calea instantei, respectiv cerere de iesire din indiviziune in care solicitati ca ap. sa va fie atribuit dvs si fratelui care este de aceeasi opinie cu dvs. iar celui de-al treilea sa-i achitati sulta cuvenita (suma corespunzatoare cotei sale). dupa ce veti primi hotararea si achitati sulta, puteti vinde.
exista si varianta ca dvs. si fratele sa vindeti cota de 2/3...dar mi-e greu sa cred ca veti gasi cumparatorul dispus sa dea banii pt. acest imobil, urmand ca apoi el sa se descurce cumva cu cel de-al 3-lea coproprietar. nu este imposibil, doar mai greu.
Depinde si de graba dv. si a fratelui, de disponibilitatea tuturor de a sta la discutii, daca va lasa sa folositi imobilul sau nu... puteti cere dauine daca nu... ca un fel de chirie lunara, nu stiu cat si daca si-o permite si tot asa.
S-a procedat la dezbaterea succesorala pe cale judiciara.Instanta de judecata a individualizat cotele -parti din dreptul de proprietate ce revin coerezilor.
Dupa dezbaterea succesiunii, cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa catre un succesibil sau catre un tert , cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.
Transmiusiune dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj.
Dezbaterea succesorala reprezinta o operatiune finalizata prin emiterea hotararii judecatoresti , in speta, care reprezinta titlu de proprietate.
Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.
( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).
Adresati-va instantei de judecata, in vederea partajarii.
Eu n-as merge in instanta, eu i-as cere chirie si tot asa... eventual sa incerce sa se inteleaga, apoi sa-i ceara chirie prin executor, macar daca ajung si ajung in instanta, sa nu fi pierdut folosinta bunului pentru timpul ce-a trecut.