avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acte angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acte angajare

Buna ziua.
Zilele urmatoare trebuie sa prezint actele de angajare pentru un nou job... problema este ca la ultimul loc de munca am lucrat 1 an si am contractul doar pe ultimele 6 luni...fara sa stiu acest lucru dar fostul angajator mi-a spus ca imi poate face adeverinta de munca si recomandarea conform perioadei lucrate totale... Intrebarea mea este urmatoarea ... urmatorul angajator va verifica acest lucru sau este ceva formal ?
Mentionez ca adeverinta de munca va fi pentru tot anul lucrat chiar daca eu am avut contract pe o perioada mai mica... Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:53, 27 Februarie 2014
lavin12 a scris:
Intrebarea mea este urmatoarea ... urmatorul angajator va verifica acest lucru sau este ceva formal ?

Asta nu avem de unde sa stim ce are in cap noul angajator, daca va verifica sau nu.
Dar stiti dvs. ca minciuna are picioare scurte si ce poate fi mai neplacut decat sa fi prins cu "matza in sac". Oricum fostul angajator si asuma un risc major ca va emite cu buna stiinta un act mincinos. Decizia va apartine ...
Potrivit art.29 alin.4 C.mun., angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.

Textul art. 29 alin. (4) din Codul muncii limiteaza posibilitatea angajatorului de a obtine informatii despre candidat de la fostul angajator al acestuia, instituind necesitatea acordului candidatului si stabilind strict ce informatii poate solicita.
@freeelis, pentru ca sunt direct interesat de acest detaliu din lege, va intreb: incunostintarea prealabila a celui in cauza = acordului candidatului?
Pentru ca dpmdv, incunostintarea = informarea, aducerea la cunostinta, etc.

P.S. intrebarea nu este tendentioasa, ci strict pentru interpretarea legii
In opinia mea, trebuie obtinut acordul salariatului , chiar daca incunostintarea inseamna numai aducerea la cunostinta.
Ideea este ca fostul angajator probabil se simte cu musca pe caciula si imi va da aceea adeverinta pe care o va si confirma... In caz contrar daca eu cer adeverinta reala probabil nu voi mai incepe munca ...Ideea este ca eu am lucrat exact cat am spus nu mai putin ...

Alte discuții în legătură

Background screening - ce se poate afla si ce nu MihalacheF MihalacheF Buna ziua, As dori sa stiu daca un angajator poate sa afle perioada in care un angajat a lucrat la o intreprindere de la fostul angajator si daca este legal ... (vezi toată discuția)
Imposibilitate angajare Nightmareo6 Nightmareo6 Buna seara , As avea si eu o intrebare , in trecut am lucrat la o companie am plecat de la aceasta companie cu preaviz in favoarea unei alte companii mai ... (vezi toată discuția)
Contract de munca desfacut cu indisciplinat Marius3120 Marius3120 Buna ziua,am 20 de ani si m am angajat pentru prima data intr un call center.Dupa 2 luni mi s a desfacut contractul de munca cu indisciplinat pentru o abatere ... (vezi toată discuția)