avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Culpa comuna ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Culpa comuna ?

Buna ziua.

Astazi am circula pe o straduta intre blocuri in principiu aceasta strada are o banda pe sens cu masini parcate pe banda langa trotuar ..din aceasta cauza am mer aproape de axul drumului ,din sens opus o alta masina trece pe langa mine cu viteza si imi loveste oglinda ..in urma impactului oglinda mea se rupe iar "oponentului" ii sare capacul oglinzi ...oprim masinile si vine la mine si tipa ca e vina mea si sa-i platesc oglinda,politie,amiabila ...intrebarea mea este ce sa fac in aceasta situatie deoarece eu nu consider ca sunt vinovat mai ales ca banda pe care circula celalant autoturism era in intregime goala nu ca a mea jumate ocupata cu parcangii?
Daca ma duc la politie e posibil sa ne dea culpa comuna? culpa coimuna inseamna automat si o amenda?
Aflându-mă într-o situație similară, pot spune că dacă se constată culpă comună și dacă vă înțelegeți amiabil cu cealaltă parte, nu primiți amendă. Asiguratorul vine la fața locului, evaluează paguba. Dacă constată că este vorba de culpă comună, achită jumătatea pagubei.

Așa a fost în cazul meu.
Deci am vb cu celalant sofer implicat in accident sa ii dau eu amiabila si a fost de acord..a doua zi cand trebuia sa ne intalnim pt a face amiabila ma sunat sa imi ceara 2 milioane sau se duce la politie ,am rufuzat sa-i dau bani si i-am zis sa mearga la politie dupa care ma voi duce si eu (era ora 9 si munceam pana la ora 14) ,la ora 15 am i-am dat un mesaj sa-mi spuna unde/daca a fost la politie ..a trimis mesaj ca vb mai tarziu..si nu a mai raspuns la telefon dupa aceea ..acum nu stiu ce sa fac sa ma duc la politie sa declar ce sa intamplat ca nu cumva sa se fi dus la politie fara ca eu sa stiu sau nu ? Imi suspenda politia da ca ma duc desi au trecut 24h?

PS: Colac peste pupaza telefonul cu care am facut poze l-am pierdut si acum mai stu doar marca masini si culoare
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2014
antonyc, utilizator
Se aplica amenda iar permisul se suspenda in mod sigur daca nu ati declarat accidentul in 24 de ore.
antonyc a scris:

mai ales ca banda pe care circula celalant autoturism era in intregime goala nu ca a mea jumate ocupata cu parcangii?
/quot]

Adica avand banda ocupata jumatate de masini parcate, circulati un pic si peste axul drumului?
Nu este culpa comuna decat daca banda unde sunt masinile parcate are delimitarea de parcaj facuta prin marcare cu vopsea; astfel ar trebui sa ramana 2 benzi pentru circulatie, cate una pe fiecare sens.
Eu am inteles ca banda pe care ar fi trebuit sa mergeti era ocupata cu masini parcate, deci trebuia sa cedati trecerea masinilor care veneau din sensul celalalt pe banda libera, chiar daca ar fi fost loc sa se strecoare in acelasi timp 2 masini. Daca v-ati atins oglinzile vina este a Dumneavoastra, pentru ca ati trecut de axul drumului intrand pe sensul celalalt. Daca venea un camion cum ati fi procedat?
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2014
DinuX, utilizator

Alte discuții în legătură

Contestare proces verbal gilisor gilisor am fost sanctionat de catre Politia rutiera pentru: - depasire neregulamentara a mai multor autoturisme parcate pe sensul meu de mers in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Bună ziua , acum o luna am avut un mic incident , un autoturism ... Mariusikaa34 Mariusikaa34 Bună ziua , acum o luna am avut un mic incident , un autoturism care venea din fata mea și avea masina pe banda lui nu mi a acordat prioritate , și ne am ... (vezi toată discuția)
Incident rutier ContSters180748 ContSters180748 Buna ziua, O situatie bizara: Mergeam cu masina pe drum cu 2 benzi pe sens ( eu mergand pe banda de langa marginea drumului), viteza 90/h si din stanga a ... (vezi toată discuția)