avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical vs de concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical vs de concediu de odihna

Buna ziua,
As dori sa stiu daca HG 250/1992 Art. 5 (2) nu trebuie sa se subordoneze Directivei 88/2003 - CE a Parlamentului European, avand in vedere ca Romania este o tara care face parte din U.E.
In anul 2012 am lucrat in perioada ianuarie - mai, dupa care am intrat in concediu medical timp de 1 an si 3 luni (diagnostic cancer colono-rectal). In anul 2013 din luna septembrie m-am reintors la serviciu. In luna decembrie 2013 am efectuat concediul de odihna pentru anul 2012 (25 de zile ). Acum simtindu-ma rau, am solicitat concediul de odihna pe anul 2013, iar raspunsul angajatorului este ca NU am dreptul conform HG 250/1992 Art.5 (1).
Eu am inteles foarte bine si corect ce spune HG-ul, dar nu stiu de ce Romania nu trebuie sa se alinieze tarilor din Comunitatea Europeana daca este membra ???
Doresc sa va intreb respectuos, daca in cazul in care as da angajatorul (Institutie publica) in instanta, as avea sorti de izbanda ?
Cu mii de multumiri.
Cel mai recent răspuns: vanesa1960 , utilizator 19:13, 27 Februarie 2014
Pentru a beneficia de avantajele acelei hotarari a CEJ va trebui sa actionati in judecata pe angajator.
Dar cred ca este discutabil ce va decide instanta , mai ales ca HG are caracter de norma speciala.

Intr-adevar, nici Directiva si nici hotararea nu stabileste durata concediului medical care nu afecteaza CO.
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc frumos pentru raspuns.
O seara frumoasa !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea concediului de odihna functie de zilele de concediu medical Georgia77 Georgia77 As dori sa stiu daca o persoana incadrata in sistemul de invatamant, care este de la inceputul anului scolar in concediu medical poate beneficia de concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat mariazisu mariazisu Cate zile de concediul medical poate primi un bolnav de cancer -stadiul iv ? Eu m am imbolnavit in mai 2013 si de atunci sunt in concediul medical. ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna zicosociz zicosociz Buna ziua Am si eu o dilema legata de concediul de odihna. Sunt functionar public intr-o institutie si am dreptul la 21 zile lucratoare concediu de odihna. ... (vezi toată discuția)