avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari intretinere restanta ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari intretinere restanta ...

Buna ziua !

As dori sa expun problema pe care o am : am mostenit un apartament ( modest - 1 camera ) de la o matusa decedata acum ~2 luni. In momentul decesului matusa avea restante la intretinere - pe o parte din acestea fiind emisa o hotarare judecatoreasca definitiva ce prevede plata a ~1300 lei, fara a mentiona nici o penalizare nimic, aferent perioadei sept. 2011 - aprilie 2012.
Am achitat suma afisata la avizier - in doua-trei transe - care, cumulat cu unele plati anterioare, au insemnat efectuarea platii a ~8600 RON.

Cu toate acestea luna curenta mi se solicita plata a inca ~1900 RON !! :O

Am luat unele din sumele din urma ( din perioada mai 2012 - decembrie 2014 ) si acolo apar, banuiesc ca impreuna cu penalizarile, sume lunare care mi se par halucinante pentru un ap. de 32 de m2 ... gen 815, 535 ( de vreo 3 ori ).

As fi curios daca este plauzibila o asemenea suma de plata - de ~9000 RON pe un an jumate pentru un apartament de acest gen ( fie el si cu incalzire de la Colterm ).

Multumesc anticipat !

P.S. : Desi initial cei de la asociatie ( sau mai precis administratoarea ) au fost amabili - presimt ca faptul ca stiu ca am facut deja o promisiune de vanzare-cumparare I-au determinat asa ...sa forteze nota ... :(
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
IoanTM, utilizator
Cel mai recent răspuns: IoanTM , utilizator 16:40, 7 Aprilie 2014

Chestia e ca nu stiu cum calculeaza dansii penalitatile

Exista posibilitatea ca asociatia sa fi solicitat actualizarea sumei dispuse de instanta de judecata
In calitate de proprietar aveti dreptul in temeiul disp L nr 230/2007 art 10 si HG nr 1588/2007 art 12 A al c,d sa solicitati oficial presedintelui de asociatie sa prezinte documentele justificative ale penalizarilor aplicate
Succes !
As fi curios daca este plauzibila o asemenea suma de plata - de ~9000 RON pe un an jumate pentru un apartament de acest gen ( fie el si cu incalzire de la Colterm ).

Depinde foarte mult ce este prins in cei 9000 lei, daca s-a reparat terasa, plasa subsolului, izolatia blocului, sau ceva cheltuieli majore la partile comune atunci nu este mare suma.
Cum chirurgii spun primul lucru "operatie", asa si avocatii spun "proces", cred ca mai intelept ar fi sa mergeti la presedinte si sa cereti lamuriri conform Legii 230/2007
Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

ynocentta a scris:

Chestia e ca nu stiu cum calculeaza dansii penalitatile

Asta e si neclaritatea mea - nu pare a fi 0,2% .

Exista posibilitatea ca asociatia sa fi solicitat actualizarea sumei dispuse de instanta de judecata

Nu a solicitat - am in fata fix sentinta ultima din 20 noiembrie 2013 ( care e de fapt un recurs, la prima infatisare a fost respinsa orice solicitare a asociatiei ) si nu mentioneaza nimic despre vreo actualizare - doar suma aferenta + cheltuieli de judecata iar decizia se mentioneaza ca e irevocabila ...

Depinde foarte mult ce este prins in cei 9000 lei, daca s-a reparat terasa, plasa subsolului, izolatia blocului, sau ceva cheltuieli majore la partile comune atunci nu este mare suma.

Absolut nimic din toate acestea - doar cheltuieli de întretinere uzuale ( blocul are izolatia pusa de cand s-a mansardat, acum vreo 4-5 ani daca-mi amintesc corect ).
Asta în conditiile în care "normal" factura e de vreo 200 si ceva de lei iarna si 120-130 pe lunile de vara. :(
IoanTM, utilizator
Odata spuneti ca hotararea judecatoreasca dispune de plata suma de 1300 lei , pe urma achitati aceasta suma in cateva transe totalizand 8600 lei. De ce nu spuneti suma exacta care a fost calculata pe listele de plata incepand cu urmatoarea luna dupa hotararea judecatoreasca si sa nu ne mai ametiti cu ce ati achitat dvs. ?. De fapt inteleg ca pe dvs. va intereseaza daca intr-un an se poate aduna suma de 9000 lei de platit. Pentru o garsoniera nelocuita este imposibil.
johnpescar a scris:

Odata spuneti ca hotararea judecatoreasca dispune de plata suma de 1300 lei , pe urma achitati aceasta suma in cateva transe totalizand 8600 lei.

Nu am spus asta - sau probabil am fost suficient de neclar ca nu s-a înteles bine ...

Pe 20 noiembrie anul trecut matusa-mea ( care înca traia ) a primit sentinta din recursul procesului initiat undeva prin 2012 ( banuiesc ) care mentiona suma de 1300 lei ( mai precis 1330 ) aferent perioadei septembrie 2011 - aprilie 2012. Prima instanta a respins cererea asociatei de locatari - undeva pe la începutul lui 2013.

In acelasi timp la avizier sumele existente tot cresteau si am decis - ca nu aveam chef de discutii interminabile la acel moment - sa le achit la zi. In transe, dupa cum urmeaza am achitat 2500, 2100 si respectiv 3980 lei. In ciuda acestor sume luna aceasta mi-a aparut la rubrica "Alte cheltuieli" suma de ~1600 lei - avand un total de 1900 si ceva ... nu mai retin exact cat.

Si admit ca faza asta chiar m-a iritat ...
IoanTM, utilizator

Alte discuții în legătură

Sistem de penalitati popem popem Buna seara Asociatia de proprietari nu are sistem de penalizare propriu , dar la o restanta de ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor intr-o factura la proprietar apartament restantier Constanta Loga Constanta Loga Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor pe factura pentru un proprietar de apartament restantier?Penalizarile sunt incluse in factura curenta.Se ... (vezi toată discuția)