Daca ati fi continuat discutia aici nu mai aparea remarca mea ca undeva spuneti de 8600 si in alta parte de 5200.
Am recitit ce ati scris si spuneti ca
matusa avea restante la intretinere - pe o parte din acestea fiind emisa o hotarare judecatoreasca definitiva ce prevede plata a ~1300 lei, fara a mentiona nici o penalizare nimic, aferent perioadei sept. 2011 - aprilie 2012.
Si iata ca dumneavoastra spuneti doar de restante si chiar precizati lipsa penalizarilor...
Apoi perioada de neplata, restantele sunt din septembrie 2011 adica de 2 ani si jumatate si nu de un an si jumatate cat spuneti in mesajele urmatoare.
Daca e sa consideram ca matusa dumneavoastra avea de plata in jumatate de an 1300 lei (fara penalizari) asa cum a stabilit instanta, adunci in doi ani si jumatate, mergand cu aceeasi suma s-au adunat lejer 6000-7000 lei. Dar noi stim ca ana de an s-au scumpit utilitatile (apa, gigacaloria, gazul, energia electrica...) s-au scumpit serviciile (reparatii, curatenie, intretinere lift, salubritatea...). Asa ca suma de 8600 lei poate fi reala chiar si fara penalizari.
Intrebati daca e posibil sa nu fi stabilit si reaprtizat penalizarile. Da, este posibil. Noi am avut cu ani in urma cativa administratori care nu se pricepeau sa calculeze penalizarile. Si odata la un an sau chiar la doi ani, asociatia platea un expert care calcula penalizarile pe perioada de la ultimul calcul la zi si abia atunci se afisau pe lista de plata.
Apoi intrebati:
Ce anume sa calculeze ? Daca asociatia paseaza penalizarile furnizorilor catre restrantieri ce anume mai e de calculat ? Chiar sunt curios ... nu mi-o luati în nume de rau.
Va raspund:
Sa calculeze penalizarile.
Nu le paseaza ca nu e sport. Furnizorii dupa cum ati scris si dumneavoastra, sunt mai multi. Fiecare aplica altfel penalizarile, le factureaza la alte intervale... iar asociatia (administratorul) trebuie sa le inregistreze separat de cate ori primeste facturile, in fiecare luna si pot fi sume foarte diferite de la o luna la alta... Apoi aceste penalizari trebuiesc repartizate pe restantieri, daca asociatia nu a decis asupra unui sistem propriu de penalizari. Dar la repartizarea pe restantieri trebuie tinut cont de restantele fiecaruia (pot fi mai multi restantieri cu sume restante diferite), de perioada de intarziere a fiecaruia (unul a intarziat 10 zile, iar altul 100 de zile, unul a facut o plata partiala iar altul nu a platit nimic...).
Daca pentru acea asociatie ar fi un singur furnizor si un singur restantier, atunci da, aveti dreptate, se poate trece penalizarea din fiecare factura lunara direct restantierului "de serviciu".