avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari intretinere restanta ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari intretinere restanta ...

Buna ziua !

As dori sa expun problema pe care o am : am mostenit un apartament ( modest - 1 camera ) de la o matusa decedata acum ~2 luni. In momentul decesului matusa avea restante la intretinere - pe o parte din acestea fiind emisa o hotarare judecatoreasca definitiva ce prevede plata a ~1300 lei, fara a mentiona nici o penalizare nimic, aferent perioadei sept. 2011 - aprilie 2012.
Am achitat suma afisata la avizier - in doua-trei transe - care, cumulat cu unele plati anterioare, au insemnat efectuarea platii a ~8600 RON.

Cu toate acestea luna curenta mi se solicita plata a inca ~1900 RON !! :O

Am luat unele din sumele din urma ( din perioada mai 2012 - decembrie 2014 ) si acolo apar, banuiesc ca impreuna cu penalizarile, sume lunare care mi se par halucinante pentru un ap. de 32 de m2 ... gen 815, 535 ( de vreo 3 ori ).

As fi curios daca este plauzibila o asemenea suma de plata - de ~9000 RON pe un an jumate pentru un apartament de acest gen ( fie el si cu incalzire de la Colterm ).

Multumesc anticipat !

P.S. : Desi initial cei de la asociatie ( sau mai precis administratoarea ) au fost amabili - presimt ca faptul ca stiu ca am facut deja o promisiune de vanzare-cumparare I-au determinat asa ...sa forteze nota ... :(
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
IoanTM, utilizator
Cel mai recent răspuns: IoanTM , utilizator 16:40, 7 Aprilie 2014
Daca ati fi continuat discutia aici nu mai aparea remarca mea ca undeva spuneti de 8600 si in alta parte de 5200.
Am recitit ce ati scris si spuneti ca
matusa avea restante la intretinere - pe o parte din acestea fiind emisa o hotarare judecatoreasca definitiva ce prevede plata a ~1300 lei, fara a mentiona nici o penalizare nimic, aferent perioadei sept. 2011 - aprilie 2012.

Si iata ca dumneavoastra spuneti doar de restante si chiar precizati lipsa penalizarilor...
Apoi perioada de neplata, restantele sunt din septembrie 2011 adica de 2 ani si jumatate si nu de un an si jumatate cat spuneti in mesajele urmatoare.
Daca e sa consideram ca matusa dumneavoastra avea de plata in jumatate de an 1300 lei (fara penalizari) asa cum a stabilit instanta, adunci in doi ani si jumatate, mergand cu aceeasi suma s-au adunat lejer 6000-7000 lei. Dar noi stim ca ana de an s-au scumpit utilitatile (apa, gigacaloria, gazul, energia electrica...) s-au scumpit serviciile (reparatii, curatenie, intretinere lift, salubritatea...). Asa ca suma de 8600 lei poate fi reala chiar si fara penalizari.

Intrebati daca e posibil sa nu fi stabilit si reaprtizat penalizarile. Da, este posibil. Noi am avut cu ani in urma cativa administratori care nu se pricepeau sa calculeze penalizarile. Si odata la un an sau chiar la doi ani, asociatia platea un expert care calcula penalizarile pe perioada de la ultimul calcul la zi si abia atunci se afisau pe lista de plata.
Apoi intrebati:
Ce anume sa calculeze ? Daca asociatia paseaza penalizarile furnizorilor catre restrantieri ce anume mai e de calculat ? Chiar sunt curios ... nu mi-o luati în nume de rau.

Va raspund:
Sa calculeze penalizarile.
Nu le paseaza ca nu e sport. Furnizorii dupa cum ati scris si dumneavoastra, sunt mai multi. Fiecare aplica altfel penalizarile, le factureaza la alte intervale... iar asociatia (administratorul) trebuie sa le inregistreze separat de cate ori primeste facturile, in fiecare luna si pot fi sume foarte diferite de la o luna la alta... Apoi aceste penalizari trebuiesc repartizate pe restantieri, daca asociatia nu a decis asupra unui sistem propriu de penalizari. Dar la repartizarea pe restantieri trebuie tinut cont de restantele fiecaruia (pot fi mai multi restantieri cu sume restante diferite), de perioada de intarziere a fiecaruia (unul a intarziat 10 zile, iar altul 100 de zile, unul a facut o plata partiala iar altul nu a platit nimic...).
Daca pentru acea asociatie ar fi un singur furnizor si un singur restantier, atunci da, aveti dreptate, se poate trece penalizarea din fiecare factura lunara direct restantierului "de serviciu".
Adriantot a scris:

matusa avea restante la intretinere - pe o parte din acestea fiind emisa o hotarare judecatoreasca definitiva ce prevede plata a ~1300 lei, fara a mentiona nici o penalizare nimic, aferent perioadei sept. 2011 - aprilie 2012.

Si iata ca dumneavoastra spuneti doar de restante si chiar precizati lipsa penalizarilor...

Eu spun - cei de la Asociatie nu au dat nici un semn ca ar fi luat în calcul cumva respectiva hotarare ( mai ales ca ea s-a obtinut la recurs, initial au cerut mult mai mult - inclusiv cei 0,2% cumulat la penalizarile de la furnizori si Judecatoria le-a respins cererea, au castigat recursul la Tribunal cu o suma mult mai mica ).

Daca e sa consideram ca matusa dumneavoastra avea de plata in jumatate de an 1300 lei (fara penalizari)

Nu - cei 1300 cuprindeau sumele propriu-zise de plata + restantele de la furnizori însa s-a respins ( banuiesc, din ce am gasit acte dupa deces ) suma rezultata din cei 0,2% aditionali.

Asa încat :

Asa ca suma de 8600 lei poate fi reala chiar si fara penalizari.

suma respectiva e imposibil de strans fara penalizarile de la terti ( si în fond daca nu ati avea tendinta sa tineti cu ursu' - sunteti cumva administrator/presedinte de asociatie ? :) - e simplu de realizat ca e imposibil de cumulat 8600 RON doar din întretinere la o garsoniera de 30 m2 ... ;) ).
Intretinerea acolo e - în medie - sub 2000 RON/an acuma ( cum s-a prins pe perioada din decizia judecatoreasca taman iarna a iesit ceva mai mult ).

Da, este posibil.

Probabil ca e posibil - dar atunci de ce apar sume la rubrica "Penalizari" ?

Daca pentru acea asociatie ar fi un singur furnizor si un singur restantier, atunci da, aveti dreptate, se poate trece penalizarea din fiecare factura lunara direct restantierului "de serviciu".

Pai cea mai mare parte din perioada 2012-2013 asa a fost ( cred ca doar doua luni au mai figurat alti doi restantieri ) asa ca a fost simplu.

Dar ma vad nevoit sa insist - deoarece formularea dvs. "Sa calculeze penalizarile ..." am auzit-o din gura ambelor persoane implicate desi nu s-au exprimat clar ca înseamna asta doar ca "voi ajunge sa platesc mult mai mult!" asa ... ca amentintare foarte slab voalata - în situatia de fata, repet : cu valori trecute lunar la rubrica de "Penalizari", cam ce anume ar mai fi de calculat ? Sunt chiar curios ...
Dumneavoastra aveti un necaz pe care l-ati descris si din aceasta descriere eu (poate si alti participannti la discutie) am inteles ceva mai mult sau mai putin exact sau corect.
Sper ca va intereseaza parerea noastra, aveti nevoie sa va lamuriti pentru ca de aceea ati postat aici necazul.
Asa ca eu va rog sa va referiti la problema in discutie si nu la persoana mea.
Credeti dumneavoastra ca daca eu sunt sau nu sunt administrator, vi se rezolva problema?
Va rog sa nu-mi raspundeti la acest mesaj si am sa inteleg astfel ca respectati regulile acestui forum. Postati numai la despre necazul dumneavoastra, va rog!
Multumesc!
Pentru informare reproduc aici exact formularea avocatului asocia?iei din cererea de recurs ( care finalmente a fost încuviin?ată de Tribunal ) :

"3. Renun?ăm la capătul de cerere privind obligarea pârâtei la plata penalizărilor de întârziere proprii asocia?iei" ;)

A?a că întrebarea/curiozitatea rămâne : în condi?iile în care în fiecare lună erau men?ionate sume ( semnificative ) la rubrica "Penalizări" despre ce "calcul de penalizări" mai e vorba ?

Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2014
Adriantot, moderator
Va rog sa-mi raspundeti la doua intrebari:
- in blocul acela exista asociatie de proprietari sau nu? Ce scrie pe stampila asociatiei? Si daca da, asociatia are prevazut , fie in statut, fie intr-un PV al vreunei AG sau sedinte de comitet constituirea unui sistem de penalizare propriu cu acel coeficient maxim de 0.2% / zi?
Va intreb asta deoarece e posibil ca in cererea de recurs sa se fi respins penalizarile proprii asociatiei, ori pentru ca nefiind asociatie de proprietari nu putea sa-si constituie acest sistem de penalizare, ori ca, desi este asociatie de proprietari, nu a putut sa faca dovada constituirii acestui sistem.

Ideea care ma conduce sa cred ca ceva nu este in regula acolo vine din faptul ca a aparut aceasta suma de 1900 lei din senin pe lista.
De regula, atunci cand exista un sistem de penalizare propriu asociatiei, din banii stransi in fondul de penalizari se platesc penalizarile la furnizori si mai ramane ceva si pentru asociatie, acel ceva utilizandu-se, alaturi de fondul de reparatii, la lucrari de intretinere, reparatii si modernizari a proprietatii comune.
Tot de regula, penalizarile apar succesiv in listele de intretinere, calculate luna de luna la restantele penalizabile (din restantele totale se scad penalizarile inca neachitate deoarece acestea nu se penalizeaza).
Acea suma de 1900 lei adaugata cotei de intretinere apare, dupa parerea mea, in mod ciudat pe lista, fiind o suma mult prea mare pentru o penalizare normala lunara.
Ma duce gandul ca e taman suma respinsa de instanta si pe care conducerea asociatiei, profitand de situatie, v-o pune pe lista. Cum s-ar zice, daca nu ne-a dat-o instanta, ne-o luam noi pe sest.

Putem sa credem orice atata timp cat doamnele respective nu va lamuresc clar si fara dubii, ce ati avut de plata luna de luna, ce penalizari vi s-au calculat pentru fiecare suma penalizabila, ce ati platit pana in prezent si cum se justifica ce mai aveti de plata.

Eu v-am scris aici, avand elementele pe care ni le-ati spus dv., nestiind nici cum arata lista dv. de intretinere, nici ce vi s-a calculat acolo luna de luna, deci numai pe baza informatiilor date de dv. E posibil sa existe justificari reale si corecte la sumele calculate, dar nestiind nimic despre argumentele celeilalte parti.... v-am scris o parere partiala, plina de rezerve.

Alte discuții în legătură

Sistem de penalitati popem popem Buna seara Asociatia de proprietari nu are sistem de penalizare propriu , dar la o restanta de ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor intr-o factura la proprietar apartament restantier Constanta Loga Constanta Loga Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor pe factura pentru un proprietar de apartament restantier?Penalizarile sunt incluse in factura curenta.Se ... (vezi toată discuția)