avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Se cheama cumva frauda?
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Se cheama cumva frauda?

Buna ziua,
As avea si eu nevoie de sfatul unui specialist. La gradinita la care am copilul si care este o gradinita de stat cred ca se comit niste ilegalitati si as vrea sa ma corectati daca gresesc. Anul trecut am avut copilul la grupa mica si am dat cate 200 lei pentru tot ce trebuie luat in grupa pentru buna functionare a programului. Dar incepand din vara au inceput sa ni se ceara bani pentru diverse imbunatatiri pe care noi le-am platit dar nu avem nici o chitanta si nimic doveditor ca noi am dat acei bani si am sa enumerez cateva imbunatatiri cum le numesc eu: patuturi, scaunele, aspirator, pictat pe pereti, covor si alte cateva chestii lunare care le platim cum ar fi:apa, ajutor de educatoare si optionalele care sunt trecute in contractul semnat la inceputul anului dar pentru care iarasi nu primim nici o chitanta. Ma intreb sunt legale toate aceste lucruri si mai ales faptul ca nu ni se dau chitante pt ceea ce platim?
Mentionez ca ajutorul de educatoare si cei cu care se fac optionalele au contract de colaborare cu gradinita, dar daca noi nu primim chitanta pentru bani gradinita cum ii poate plati? nu trebuie sa faca dovada ca noi am dat banii? sau cumva sunt platiti de la bugetul de stat si banii care noi ii dam sunt bani la negru si se cheltuie cum se vrea?
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 16:27, 1 Martie 2014
mihaelapohoata a scris:

nu trebuie sa faca dovada ca noi am dat banii? sau cumva sunt platiti de la bugetul de stat si banii care noi ii dam sunt bani la negru si se cheltuie cum se vrea?


Ti-ai dat singura raspunsul. O buna parte chiar merge pe astfel de cheltuieli, insa ca la stat la nimeni, adica nici nu le pasa cum se cheltuie banul "public". Faptul ca ei cumpara poate intr-o luna 100 de baxuri de hartie igienica, nu cred ca merge totul pe copii, si sunt sigur ca si ele folosesc acasa aceasi "marca de produse".
Cel mai bine este daca daca fiecare gradinita, grupa, etc, sa aiba afisat un tabel cu cheltuielile deductibile efectuate, si procentul obtinut de la parinti/stat/primarie/sponsorizari, etc.
Stimate Domn,
Legea Învatamântului prevede astfel :

Art. 7. - (1) Învatamântul de stat este gratuit. (2) Pentru unele activitati se pot percepe taxe, in conditiile stabilite de prezenta lege. (3) Învatamântul de stat este finantat de la bugetul de stat si de la bugetele locale. Fondurile destinate învatamântului sunt nominalizate distinct in bugetul de stat si in bugetele locale. (4) Învatamântul poate fi finantat si de catre agenti economici. (5) Învatamântul poate fi sustinut prin burse, credite de studii, taxe, donatii, sponsorizari, surse proprii si alte surse legale. (6) Statul ii sprijina material, cu precadere, pe elevii si studentii care obtin rezultate foarte bune la invatatura si dovedesc aptitudini deosebite pentru formarea lor in domeniul unei profesiuni. (7) Statul si alti factori interesati subventioneaza activitatile de performanta, de nivel national si international, ale elevilor si studentilor. (8) Institutiile si unitatile de învatamânt sunt persoane juridice, cu exceptia scolilor care au numai clasele I-IV.
Fondul scolii nu mai este demult facultativ pentru parinti, ci a devenit obligatoriu, insa nu intr-o forma scrisa sau in baza unei anumite reglementari, ci pur si simplu din cauza faptului ca s-a pastrat acest “obicei”. La fiecare inceput de an, dirigintii le comunica elevilor care este suma de bani cu care trebuie sa contribuie la fondul clasei si toti elevii trebuie sa cotizeze. In unele cazuri, copiii care nu contribuie la fondul scolii sunt certati de diriginti in fata intregii clase, ba mai mult, li se cere socoteala pentru faptul ca nu au adus bani.
In situatia in care banii sunt solicitati si administrati de profesori atunci vorbim despre o ilegalitate, despre evaziune fiscala, pentru ca sumele care se strang nu sunt fiscalizate si nu sunt inregistrate in contabilitatea scolii. In plus, nu este moral ca profesorii sa le ceara bani parintilor.
.

Vedeti ca s-a mai discutat in forum despre acest subiect "Este fondul clasei un rau necesar?"
de unde v-am si citat.
Vezi si articolul [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
ADRIAN CHELARU, Alte profesii
Multumesc mult pentru raspuns dar nu marefeream la fondul grupei ci la imbunatatiri si optionale si ajutor de educatoare cu care ministerul nu este de acord si nu il plateste dar directorul considera ca trebuie si noi suntem obligati sa il platim desi nu face nimic in plus fata de educatoare, cu copii nostrii. Deci nu avem cum sa dovedim ca nu face nimic si ca atare trebuie doar sa o platim.
Intrebarea mea era daca sunt legale aceste alte cheltuieli si daca se incaseaza dani de la noi de ce nu ni se dau chitante?
@alpinltd,
La fiecare inceput de an, dirigintii le comunica elevilor care este suma de bani cu care trebuie sa contribuie la fondul clasei si toti elevii trebuie sa cotizeze. In unele cazuri, copiii care nu contribuie la fondul scolii sunt certati de diriginti in fata intregii clase, ba mai mult, li se cere socoteala pentru faptul ca nu au adus bani.


Daca dv. spuneti asta, se poate intelege ca aceasta este practica obligatorie, desi sunt scoli in care nu se colecteaza fondul scolii deloc, avand fonduri europene, sponsori, fonduri proprii. Presa a pus presiune pe scoala la modul cel mai urat, sa ne mai intrebam din ce cauza?

@mihaelapohoata
La gradinita este o oferta de optionale la care parintii achieseaza sau pe care o solicita. Daaca nu vreti sa participe copilul, nu participa, ca nu se incheie situatie la invatatura si nu se raporteaza absente.
Daca vreti chitante, solicitati chitante acolo, la gradinita, de unde puteti obtine si explicatii. Inteleg ca, in ultimul timp, toata lumea vede fraude in unitatile de invatamant, dar nimeni in bugetele pe care acestea le primesc.
Stiti ce este finantarea de baza si finantarea complementara? De asociatia parintilor la acea gradinita stiti daca functioneaza au ba? Daca nu aveti raspuns la aceste intrebari, nu prea vad cum ati putea primi un raspuns, fie el si aproximativ.

Credeti ca daca nimeni nu va mai ajuta unitatile de invatamant sa functioneze, ar pica ceva din cer? Oricum statul nu da mai mult, ca sifonatul e practicat pe investitii mari, nu pe 15 banci sau o pictura de 400-500 de lei!
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2014
elena138, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fondul clasei este legal? MirelaDorobantu MirelaDorobantu Buna ziua As vrea sa stiu daca este legal fondul clasei. Unui prieten i s-a cerut sa achite la gradinita 120 lei pentru acest fond. Va multumesc (vezi toată discuția)
Optionalele la gradinita. fondul clasei. educatoare anaantonie anaantonie Pentru ca lucrez ca si educatoare la o gradinita de stat cu program normal as dori sa stiu daca optionalele cu plata sunt legale. Exista numeroase discutii pe ... (vezi toată discuția)
Atacare decizie consiliul de administratie al unei scoli baikomarilena baikomarilena Eu si colega mea am fost puse in fata unei hotarari a consiliului de administratie al scolii care prevede ca de la 1 septembrie 2011 se reduce un post de ... (vezi toată discuția)