avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Probleme cu universitatea/ministerul educatiei
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Probleme cu universitatea/ministerul educatiei

Buna ziua!

Discutam cu un prieten care se ocupa de intermedierea vanzarii de teme in facultate si imi spunea ca ii este oarecum frica de o eventuala actiune legala a universitatii in cazul in care aceasta ar afla.

In conditiile in care acesta nu este student in respectiva universitate, exista vreun cadru legal in care acesta ar putea fi acuzat pentru aceasta intermediere?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: alexx_88 , utilizator 15:37, 23 Aprilie 2009
Pe latura civila sunt aplicabile art.998-999 C.civ. iar in penal, deoarece nu dati prea multe amanunte, teoretic sunt aplicabile sanctiunile prevazute de legea invatamantului raportata la legea infiintarii organizarii si functionarii respectivei universitati (daca exista) , precum si regulamentul acesteia intern (R.O.I.).
in primul rand vreau sa va multumesc de raspuns. :)

am citit art 998 si 999 din codul civil, dar in legea invatamantului nu am gasit aspectele la care va referiti. respectivul nu mai este student, iar el se ocupa doar de intermediere in sensul ca persoana X ii spune ca ar avea nevoie de o anumita tema, iar el gaseste persoana Y care i-o poate face/da si ii pune in legatura.

din cate inteleg, prietenul acesta ar putea fi (teoretic) dat in judecata pe latura civila in baza acelor articole. puteti sa imi spuneti si ce risca dpdv penal. daca mai aveti nevoie de detalii, spuneti.

va multumesc!
alex
Din ce detaliati, practic nu pare a fi vorba despre nici o infractiune.Cunosc insa cazuri in care anumite "referate"/lucrari "preluate" au fost recunoscute de catre profesori iar elevii/studentii aflati in cauza nu au primit nota de promovare si li s-a si explicat motivul.Riscul ar fi doar al "studentului"! Este un fel de "a-ti fura singur palaria" si personal nu am intalnit/auzit decat de sanctiuni "civile" aplicate studentului in cauza, mergandu-se chiar pana la a pierde anul, a fi exmatriculat s.a.m.d.
Acum mai depinde si de respectivul "student" care ar putea fi nemultumit de "rezultatul final al operatiunii" si ar putea sa efectueze diverse demersuri daca s-ar considera "inselat" de exemplu...situatie putin ridicola, paradoxala dar care ar putea degenera intr-o situatie...penala...mai mult sau mai putin!

va multumesc pt clarificari! o zi buna va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe studii MihaiVesa MihaiVesa Care este baza legala ( incadrarea juridica ) de a actiona in instanta, pentru a recupera taxele achitate conform Contractelor de studii pe o perioada de ... (vezi toată discuția)
Calomnie ovidiu1970 ovidiu1970 Buna ziua, Un angajat al societatii care administreaza cladirea de birouri unde lucrez, a redactat un proces verbal de constatare in baza caruia societatea ... (vezi toată discuția)
Exmatriculare si santaj ContSters474987 ContSters474987 Buna ziua, sunt student al unei universitati . In urma cu o saptamana am copiat la 2 examene . Nu am fost prins de catre cadrele didactice supraveghetoare in ... (vezi toată discuția)