Buna seara,
Lucrez la o companie fff mare, iar la sfarsitul anului trecut in departamentul meu s-au facut restructurari. Cand a inceput restructurarea, toti angajatii am fost asigurati ca toti ne vom regasi in viitoarea structura iar in urma restructurari impactul din punct de vedere al responsabilitatilor asupra salariaţilor este aproape 0. Fiecare angajat stia unde urmeaza sa fie transferat (in cazul in care nu ramane in aceeasi pozitie)-decizie a consiliului de supraveghere. Dupa trei luni avem o intalnire cu noul sef, unde ni se comunica fiecaruia ce avem de facut (aproape nimic din ce faceam inainte, deci impactul dpdv al responsabilitatii nu este aproape de 0, ci tinde spre infinit) dar ca o sa mergem la toate cursurile de care avem nevoie. Dupa trei saptamani de la aceasta intalnire, aflu ca nu corespund fisei postului, si mi se propune plecarea acasa, cu acordul partilor si salarii compensatorii egale ca numar ca si in cazul concedierii. Actul additional la contractul individual de munca l-am semnat acum o luna. Au recunoscut ca au gresit, si cand am fost asigurati ca toti vom avea loc de munca, si cand ni s-a spus ca impactul din punct de vedere responsabilitati asupra salariaţilor este aproape 0 si ca nu au urmartit sa corespundem cerintelor din fisa postului. De concediat nu au cum sa ne concedieze, dar viata intr-un loc unde nu esti dorit pentru ca trebuie sa faci loc celor "alesi", va fi imposibila.
Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac mai departe.
Cum pot fi platite greselile facute? Banuiesca ca salariile compensatorii acordate ca si la concediere (unde beneficiezi de ajutor de somaj si CAS timp de un an) nu sunt suficiente.
Multumesc
1. Atentie : Încetarea contractului individual de muncă prin demisie (art.81 C.mun.), cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.), desfacere disciplinara a c.i.m. (art.61 lit.a C.mun) etc. exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
2. Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
3. Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
nu puteti decat sa va uniti si sa va intariti...nu plecati orice ar fi . reactionati la orice abuz ( plangeri la ITM, fisc, inspectia muncii etc.) sa va dea afara. si daca o faca actionati-i in instanta.
Daune
maria_2012
Buna ziua. As dori sa stiu daca pot da angajatorul in judecata pt o concediere dovedita ilegala , prin sentinta definitiva a unei curti de apel. Daca da, ce ... (vezi toată discuția)