avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare succesiune

In ce conditii este posibil ca o taxa de succesiune sa se anuleze, in conditiile in care unul dintre cei doi (care au facut ac taxa) s-a razgandit si doreste sa-si recupereze jumatatea de casa pe care fusese convins sa o cedeze fratelui sau?
Va multumesc!! am inteles ca actele urmeaza sa iasa prin luna aprilie...
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2014
kl11, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:30, 3 Martie 2014
nu am stiut sa intreb asta, cred ca a dat declaratie ca renunta...intreb si revin..multumesc frumos
Forma renunţării
(1) Renunţarea la moştenire nu se presupune, cu excepţia cazurilor prevăzute la Art. 1112 şi Art. 1113 alin. (2).
(2) Declaraţia de renunţare se face în formă autentică la orice notar public sau, după caz, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în condiţiile şi limitele prevăzute de lege.
(3) Pentru informarea terţilor, declaraţia de renunţare se va înscrie, pe cheltuiala renunţătorului, în registrul naţional notarial, ţinut în format electronic, potrivit legii.

Revocarea renunţării
(1) În tot cursul termenului de opţiune, renunţătorul poate revoca renunţarea, dacă moştenirea nu a fost deja acceptată de alţi succesibili care au vocaţie la partea care i-ar reveni, dispoziţiile Art. 1120 aplicându-se în mod corespunzător.


(2) Revocarea renunţării valorează acceptare, bunurile moştenirii fiind preluate în starea în care se găsesc şi sub rezerva drepturilor dobândite de terţi asupra acelor bunuri.

kl11 a scris:

unul din ei a fost convins de fratele lui sa-i cedeze si partea de casa ce-i revenea lui; acum si-a dat seama ca a facut o greseala si doreste sa-si recupereze jumatatea de casa inapoi.



Dacă a făcut o greşeală, acceptînd partajul în această modalitate, a plătit pentru ea. Nu mai poate face nimic.

Dacă a fost silit, dacă a fost indus în eroare sau dacă el însuşi s-a aflat în eroare în privinţa partajului, ar putea cere anularea convenţiei pentru viciu de consimţămînt.

Dacă a renunţat la succesiune, îşi poate lua rămas bun de la ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire ganirolf ganirolf Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti ce pot face in aceasta situatie: Suntem 3 frati cu părinții decedați . Noi frații nu am dezbătut moștenirea după ... (vezi toată discuția)
Succesiune... Rona-Lor Rona-Lor In cazul in care renunti la partea succesorala prin notariat,se mai poate anula,daca a vrut sa lase unei persoane partea lui[frate],dar a aflat de curand ca a ... (vezi toată discuția)
Revocarea declaratiei de renuntare la mostenire lica1 lica1 Tatal meu a decedat in iunie2014.Cei 6 copii dorim sa lasam mostenirea mamei dar am inteles caci nu e posibil.5 din frati au dat declaratie de renuntare la ... (vezi toată discuția)