am luat nota, ca pe forum exista multe discutii legate de compensatorii si disponibilizari, astfel ca incerc sa fiu cat mai concisa.
Intrebare: cand se achita salariul compensatoriu in caz de disponibilizare cu 65a - insolventa a angajatorului? Odata cu salariul aferent perioadei lucrate si ne-retribuite si in data de plata a salariilor stabilita prin contractul de munca, nu?
Daca este asa, mai poate administratorul judiciar sa refuze plata drepturilor cuvenite angajatilor (salariul aferet+compensatoriu), invocand:
1. lipsa fondurilor necesare, ca urmare a neplatii de catre angajator a darilor la stat? (ma gandesc la acel fond de garantare care se plateste lunar de catre angajator, odata cu contributiile sociale).
2. inexistenta unui sindicat sau CCM pe unitate ( in unitate lucrau 26 de angajati, din care 22 se disponibilizeaza cu 65a; CCM-ul la care se raportam era cel national; nu exista sindicat)
In cazul in care administratorul judiciar are dreptate, care ar fi cea mai probabila data de plata a ceea ce se cuvine angajatilor disponibilizati?
1. La data cand va luati salariul pe ultima luna lucrata trebuie sa va achite toate drepturile banesti cuvenite.
2. Daca unitatea este in lichidare si nu are inca bani trebuie sa vorbiti cu lichidatorul judiciar sa va treaca la masa credala si in functie de incasarile care se fac din valorificarea activelor si incasarea creantelor sa va achite drepturile banesti restante. Drepturile banesti ale fostilor salariati sunt prioritare fata de alte plati.