Da este obligatorie participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii.
Conf art 60^1 alin 1 lit c si lit f Lg 192/2006 in litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de soluţionare a conflictelor, părţile şi/sau partea interesată, după caz, sunt ţinute să facă dovada că au participat la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii, în domeniul litigiilor privind posesia, grăniţuirea, strămutarea de hotare, precum şi în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate, dar si in în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei.
Potrivit Legii nr. 214/2013, in vigoare din 1 iulie, sedinta de informare privind medierea poate fi realizata si de judecatori, procurori, consilieri juridici, avocati si notari, desi pana acum doar mediatorul era autorizat sa sustina aceasta procedura.
Potrivit unei Decizii CSM de interpretare a acestui articol, ceilalti juristi au posibilitatea de a informa justitiabilul cu privire la obligativitatea de a consulta un mediator si de a se informa cu privire la avantajele medierii. Judecatorii incep sa respinga documentele de informare eliberate de ceilalti juristi.
Poate au fost intocmite inainte de acea decizie a CSM-ului. Oricum Informarea nu e o procedura ci o etapa dintr-o procedura. Probabil pe masura ce vor intelege si judecatorii acest lucru nu se vor mai admite decat documentele eliberate de mediatori.