avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatia de a consulta un mediator
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatia de a consulta un mediator

Daca doresc sa actionez in judecata un vecin privind iesirea din indiviziune sau servitutea de trecere este obligatoriu consultarea unui mediator.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 13:11, 4 Martie 2014
Da este obligatorie participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii.
Conf art 60^1 alin 1 lit c si lit f Lg 192/2006 in litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de soluţionare a conflictelor, părţile şi/sau partea interesată, după caz, sunt ţinute să facă dovada că au participat la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii, în domeniul litigiilor privind posesia, grăniţuirea, strămutarea de hotare, precum şi în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate, dar si in în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei.
Potrivit Legii nr. 214/2013, in vigoare din 1 iulie, sedinta de informare privind medierea poate fi realizata si de judecatori, procurori, consilieri juridici, avocati si notari, desi pana acum doar mediatorul era autorizat sa sustina aceasta procedura.

@Stoica Ioana

Potrivit unei Decizii CSM de interpretare a acestui articol, ceilalti juristi au posibilitatea de a informa justitiabilul cu privire la obligativitatea de a consulta un mediator si de a se informa cu privire la avantajele medierii. Judecatorii incep sa respinga documentele de informare eliberate de ceilalti juristi.
Exista procese verbale incheiate de avocat, nerespinse de catre instanta de judecata.

Poate au fost intocmite inainte de acea decizie a CSM-ului. Oricum Informarea nu e o procedura ci o etapa dintr-o procedura. Probabil pe masura ce vor intelege si judecatorii acest lucru nu se vor mai admite decat documentele eliberate de mediatori.

Alte discuții în legătură

Medierea-obligatorie din august? andreidarius andreidarius Stie cineva clar care sunt cauzele in care trebuie sa faci medierea anterior introducerii cererii de chemare in judecata ( ca altfel este inadmisibila ) si ... (vezi toată discuția)
Sedinta informare mediere kyoko kyoko Buna dimineata ! Intrebarea mea este: in conditiile art.2 pct.1^3 din Lg 192/2006, cum se realizeaza sedinta de informare asupra avantajelor medierii ? Are ... (vezi toată discuția)
Medierea informala facuta de avocat Imparatul Imparatul De maine ma pot duce la amicul meu avocat sa-mi faca pv de informare necesar pornirii unui dosar in instanta? Deoarece vreau sa deschid un dosar saptamana ... (vezi toată discuția)