buna ziua. va rog sa ma ajutati urgent cu un raspuns.
am o relatie de 10 ani. de mai bine de 6 ani locuim impreuna. eu am fost plecata in strainatate unde am muncit si am strans niste bani. cu acei bani am achizitionat 2 proprietati pe care ulterior am construit o casa si o hala . partenerul meu cu care locuiesc impreuna in casa construita pe numele amandurora in indiziziune si parti egale nu vrea sa ne impartim bunurile omeneste si prin intelegere. eu pot demonstra ca toti banii care au fost investiti in ceea ce a fost cumparat si construit au provenit din contul meu bancar personal. as vrea sa termin aceasta relatie dar nu stiu cum pot sa impart bunurile in contextul in care partenerul nu vrea sa ne intelegem asa cum ar trebui defapt si de drept pe cale amiabila. ce pot face sa ies din indiviziune sau macar spuneti mi daca instanta ma poate ajuta sa imi recuperez o parte din banii investiti sau bunurile cumparate. la aceea perioada mi s a arut normal si avand incredere ca relatia va continua spre bine sa cumpar ceea ce am cumparat si pe numele partenerului nu numai pe numelele meu. tot in aceea perioada am cumparat 2 masini. una mie una lui si desigur pe a lui a fost trecuta direct pe numele lui.nu am pretentii decat la ceea ce mi se cuvine dar nu stiu cum sa actionez. va rog mult ajutati-ma cu raspunsii si o indrumare.m ltumesc mult!
Se poate formula o cerere la instanta de judecata unde cu siguranta veti obtine iesirea din indiviziune (impartirea clara a patrimoniului intre dvs si sot) intr-o maniera comvenabila. Cand spun convenabila inteleg in procent sensibil mai mare pt dvs decat pentru sot. Legea presupune ca lucrurile dobandite in timpul casatoriei se impart egal, dar daca demonstrati (cu acte, martori etc) faptul ca veniturile dvs au fost folosite in proportie mult mai mare, veti obtine o impartire in procent diferit (70/30% sau 80/20% etc.).
Modalitatea de impartire poate fi in natura sau (ceea cee va recomand) atribuirea catre dvs a intregului bun supus impartirii (sau bunuri), cu obligatia de a il despagubi pe sot cu o suma de bani care sa reprezinte ceea ce i s-ar cuveni (de exemplu 20% din valoare). Valoarea bunurilor se va stabili printr-o expertiza imobiliara pe care o va dispune instanta.
Atentie: cel care cere iesirea din indiviziune trebuie sa achite o taxa de timbru de 3% din valoarea bunurilor de impartit. Puteti pretui la inceput bunurile la o valoare mai mica, iar apoi, pe parcursul procesului, in urma expertizei care va stabili si valoarea de piata a bunurilor, sa completati taxa de timbru. La sfarsitul procesului, cheltuielile de judecata se vor compensa intre dvs si sotul. Succes!
multumesc pentru raspuns. mai am de precizat ca locuim impreuna la ceeasi adresa de 3 anii iar inainte am locuit in casa parintiilor mei pentru 2- ani darnu suntem casatoriti. ajutati ma va rog cu un raspuns .
incercati cu ajutorul unui mediator sa clarificati si sa solutionati lucrurile amiabil. Un proces in instanta va fi atat de costisitor incat nu cred ca ar fi nici in folosul dvs nici in folosul lui. Daca ati colaborat pana acum este loc de o discutie pentru optiuni amiabile. Merita sa incercati.
Dubla succesiune
SinzianaN
Buna ziua. Incerc sa fiu cat mai succinta. Bunicul meu (care traieste) a fost casatorit de doua ori. Din fiecare casatorie a rezultat cate un copil. Acum e ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune
icks
dupa divort shi partaj am decis impreuna cu fosta sa ma incercam o data. dar proasta idee sa dovedit, locuim in bucuresti intr-o casa la curte shi nu poate fii ... (vezi toată discuția)