Socrii mei s-au mutat de ceva timp la un alt bloc dar la etajul 4.Cand s-au mutat nimeni nu a vrut sa contribuie la izolarea acoperisului,drept pentru care si l-a facut singur in limita posibilitatilorsi numai pe suprafata lor de apartament deoarece si ceilalti vecini isi facusera singuri.Acum socrul meu si ceilalti vecini de la etajul 4 vor sa faca treaba cumsecada pe toata suprafata apartamentelor,deoarece a inceput sa ploua din nou in apartamente.Problema este ca nimeni din bloc nu vrea sa contribuie la izolarea acoperisului,motivind ca au o singura pensie si nu au de unde si ca nu au decat sa-si faca singuri daca nu vor sa le mai ploua in casa.Sefa de scara sta si ea tot la etajul 4 dar nu vrea sa ia atitudine ,deoarece este prietena de cafea cu mai toate vecinele ,si acum de curind a chemat pe cineva sa toarna niste emulsie,pe care a intins-o numai pe suprafata ei de apartament iar la ceilalti a pus apa peste ce a ramas si a dat si la ei ,profitind de faptu ca nu se va sui nimeni pe bloc sa vada,si le-a cerut cate 20 lei de fiecare apartament.Socrul meu i-a mai spus sa vorbeasca si cu ceilalti vecini sa contribuie la izolatie,dar spune ca nimeni nu vrea chiar daca ii actioneaza in instanta.Au spus ca vor aduce dovezi ca au o singura pensie si aceea mica si nu poate nimeni sa-i oblige sa contribuie la izolatia acoperisului.Va rog mult spuneti-mi ce pot sa faca socrii mei in acest caz ca le ploua din ce in ce mai rau.
sunt doua variante fie vor face de urgenta pe cheltuiala lor si nu le va mai ploua in casa, fie notifica in scris asociatia, asteapta refuzul intr-un termen scurt, iau legatura cu un constructor evalueaza lucrarea si inainteaza o actiune in instanta. macar vor avea ceva la mana.
Solutia este notificare asociatiei cu privire la aceasta obligatie pe care o are.
Vorbim deci despre asociatie iar nu despre fiecare proprietar in parte fiind treaba asociatiei cum isi repartizeaza cheltuielile.
IN cayul in care asociatia nu se conformeaza asociatiei va adresati instantei competente cu actiune in obligatia de a face si eventual cu un capat subsecvent in care sa solicitati sa va autorizeze sa efectuati lucrarea pe cont propriu dar in contul asociatiei parate pe care urmeaza sa o executati dupa efectuarea lucrarii in cazul in care nu intelege sa se conformeze.
Inre timp puteti face diverse intelegeri cu ei. Eventual sa acopere cheltuielile ce le vor reveni prin plata cotelor dvs. de intretinere de c[tre asociatie pana la compensarea sumelor.
Eu personal la mine la bloc nu am vrut sa contribui cu toata suma care mi s-a cerut pt izolatia acoperisului motivind ca am dat ceva bani in plus la cumpararea apartamentului la un etaj inferior ca sa nu imi ploua in casa,dar diferenta de bani pe care nu am vrut sa o achit mi-a inregistrat-o la ca plata pt.intretinere,si cand am fost sa-mi achit intretinerea m-ai intii mi-a luat banii pt restanta de la acoperis si pe urma intretinerea.Am fost la primarie sa reclam acest fapt si cei de acolo mi-au spus ca am aceleasi indatoriri ca si cei ce locuiesc la etajul 4.Raspunsul dumneavoastra ma trimite in instanta ,dar ei sunt batrini si bolnavi si nici nu au curajul de a face acest act,deoarece asta este mentalitatea celor batrini-sa nu aiba de-a face cu tribunalul,si probabil vor trebui sa achite anumite taxe si nu dispun de prea multi bani.Oare nu este o lege pt.toata lumea?Nu se poate rezolva cu ajutorul departamentului din primarie care se ocupa de asociatiile de locatari?
@elena milos
Dupa cate am inteles ati expus doua exemple aproape opuse (ca atitudine), exemple din familia Dv. si iata cum viata ne pune in situatia sa ajungem la propria judecata corecta:
1. Dv. personal nu ati vrut sa contribuiti cu suma integrala la reparatia acoperisului pe motiv ca ati dat mai mult pe un apartament situat la un etaj inferior (tocmai ca sa nu aveti deasupra capului terasa aducatoare de ploaie si necazuri);
2 Socrii Dv. carora le ploua in casa si vecinii de pe scara nu vor sa participe la cheltuiala reparatiei terasei.
Cred ca am rezumat corect situatiile.
Terasa este proprietatea comuna a tuturor proprietarilor (alaturi de holuri, scara, hol intrare etc) si atunci cand se impune aceast lucru asociatia este obligata sa repare proprietatea comuna (este una din obligatiile pe care orice asociatie de proprietari le are). La costul acestei reparatii trebuie sa contribuie toti proprietarii in proportia cotei-parte indivize, indiferent daca au platit mai mult pe un apartament (cazul Dv), daca au pensii mici, daca sunt someri, daca sunt interesati sau nu de soarta si confortul vecinilor lor, daca beau sau nu cafeaua impreuna ...sau alte motive.
Obligatia este impusa prin Legea 230 / 2007. Primaria v-a dat un raspuns cat se poate de elocvent, iar in privinta socrilor Dv., in cazul in care asociatia "nu se deranjeaza" sa repare terasa solutia care este cea mai sigura este actionarea in judecata. Cheltuielile de judecata vor fi suportate de socrii Dv. in prima instanta si dupa ce se da hotararea instantei, care in mod sigur va fi in sensul repararii terasei, aceste cheltuieli vor fi puse in sarcina asociatiei. Luati-va un avocat care sa-i reprezinte pe socrii Dv.
Nu exista alta cale mai directa cu o conducere a asociatiei care nu-si cunoaste obligatiile. Iar vecinii socrilor Dv., ca si orice proprietar trebuie sa stie ca au obligatii de intretinere si reparatie si a proprietatii comune la fel cu a propriei locuinte. Cui nu-i convine sa se mute la casa unde poa' sa stea sa-i ploua prin tavan pana o cadea casa pe el.
Acoperis etaj 4
elena milos
Socrii mei s-au mutat de ceva timp la un alt bloc dar la etajul 4.Cand s-au mutat nimeni nu a vrut sa contribuie la izolarea acoperisului,drept pentru care si ... (vezi toată discuția)