avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Infiintare PFA webdesign
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Infiintare PFA webdesign

Doresc sa imi infiintez un PFA si sa ma angajez cu 4ore/zi.
Ce ma sfatuiti sa aleg? vor fi perioade unde voi incasa poate 100 ron/luna sau 5000 pe luna sau chiar nici un ban. Ar fi mai bine sa aleg impozitarea pe profit?

- Am o mare nelamurire, eu locuiesc cu parintii mei si sediul va trebui sa il fac pe apartament. Eu nu sunt trecut in acte, normal... Am inteles ca la PFA in caz ca nu iti platesti datoriile, esti raspunzator cu bunurile personale. Acum, daca eu nu figurez pe apartament ce bunuri personale am si risc sa le pierd?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: ionut28ccr , utilizator 13:38, 9 Martie 2014
Multumesc frumos.

Se poate sa-mi spuneti , daca eu declar 60 mil/an cat as plati cu totul pe an sau trimestrial?

Un calcul in mare in Ron.
si unde as putea sa aflu toate informatiile exacte, trebuie sa ma duc la fiecare in parte (sanatate, somaj, etc?)

Va multumesc inca o data pentru raspunsurile acordate. Stiu ca unele intrebari par banale dar nu am idee deloc cum functioneaza.
Pasi de urmat pentru infiintare si inregistrare PFA

1) Infiintarea se face la ONRC. Depuneti toate actele pe care vi le cer si vi se vor elibera actele pentru activitatea de PFA parca intr-o saptamana ( va vor spune ei o data)

2) Dupa ce ati ridicat actele de la ONRC in termen de 15 zile trebuie sa faceti inregistrarea fiscala cu declaratia 070 la ANAF (atentie posibil sa platiti amenda daca intarzaiati)

3) Aici veti depune declaratia 220 cu venitul estimat (dvs spuneti ca vreti 6000ron) din care vi se vor calcula impozit si CASS (sanatate). Tot atunci veti completa si declaratia 600 pentru a va asigura la pensie. Suma asigurata o decideti dvs dar trebuie sa fie de minim 804ron (salariu mininim pe economie). Veti primii prin posta deciziile de impunere. Iar la suma de 6000ron pt venit estimat si la suma de 804ron suma asigurata pensie veti avea de platit daca luam in calcul ca veti incepe actvitatea incepand cu 1 aprilie 2014:
-Impozit trimestrial 320RON (anual 960ron) (impozitul este 16%)
-CASS (sanatate) trimestrial 110RON (anual 330RON) ( sanatatea este 5.5%)
-CAS (pensie) trimestrial 755RON (anual 2265RON) (pensia este 31.3%)
Toate sumele enumerate mai sus se platesc la ANAF si sunt obligatorii.

4) Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii trebuie sa va duceti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) unde veti face un contract cu ei. Trebuie sa duceti decizia de impunere de la ANAF pentru a va calcula 0.85% (FNUASS - fondul national unic de asigurari de sanatate)
Pentru suma de 6000ron veti plati 51RON anual, fiind o suma mica o puteti plati atunci cand faceti contractul ca sa nu mai faceti drumuri.

5) Pentru somaj mergeti AJOFM cu documentele care atesta ca sunteti PFA si sa solicitati un contract de asigurare pentru plata contributiilor la somaj. La fel ca si la pensie suma minima asigurata trebuie sa fie de 804RON. Contributia este de 0.5% de unde rezulta 36RON pe an.


Din cele de mai sus rezulta: daca dvs va incepeti activitatea pe 1 aprilie 2014 si veti declara suma estimata de 6000RON trebuie sa platiti in total 3642RON pe anul 2014.

In 2015 veti depunde declaratia 200 cu venitul realizat pe 2014 si vi se vor recalcula: impozitul, CASS (sanatatea) si FNUASS. In functie de venituri veti avea de platit in plus sau vi se vor restituii niste bani.

Sper ca aceste informatii va sunt de ajutor si pe inteles.
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
melania_14, utilizator
Va multumesc frumos.


Aceasta ar fi cea mai buna varianta? Ma refer la sanatate care ar fi de aprox 200/luna sau ar fi mai bine la norma de venit? Ar fi o varianta mai ieftina? Am gasit pe net un calculator PFA si ma punea sa trec cat cred eu ca voi incasa si cat voi cheltui .[ link extern ] /
ionut28ccr a scris:

Aceasta ar fi cea mai buna varianta? Ma refer la sanatate care ar fi de aprox 200/luna sau ar fi mai bine la norma de venit? Ar fi o varianta mai ieftina? Am gasit pe net un calculator PFA si ma punea sa trec cat cred eu ca voi incasa si cat voi cheltui .[ link extern ] /


La pensie am vrut sa specific.

Alte discuții în legătură

Pfa, daca depasesc venitul estimat cat trebuie sa mai platesc? levaidvd levaidvd Buna ziua! Acum imi doresc sa fac un PFA ca traducator, dar inca nu stiu clar toate lucrurile legate de acest statut. Am aflat ca trebuie sa fixez o ... (vezi toată discuția)
Doresc infiintare pfa si nu stiu cat sa declar brutul....ajutor! ola1982 ola1982 Buna ziua, Doresc sa infiintez si eu un PFA pentru servicii de infrumusetare la domiciliu....coafor,machiaj,unghii false.Acest PFA ma intereseaza sa il fac ... (vezi toată discuția)
Declaratii pfa infiintat din mai 2014 pam@ pam@ Buna ziua, Prietena mea are un PFA deschis in luna mai si ar dori sa stie daca trebuie sa depuna declaratii lunare sau trimestriale si care sunt acestea. ... (vezi toată discuția)