avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tarife intretinere diferite pentru chiriasi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tarife intretinere diferite pentru chiriasi

Buna ziua,
Exista vreun cadru legal care sa indreptateasca consiliul de administratie al unei asociatii sa puna alte tarife la intretinere chiriasilor?
Situatia este in felul urmator: chiriasii platesc dublu la rubrica "cheltuieli pe numar de persoana" fata de propietari.
Explicatie administratorului este ca exista doua spatii ale blocului care sunt date in chirie si veniturile din aceste locatii scad intretinerea propietarilor dar nu si a chiriasilor. Personal ma indoiesc de aceasta explicatie.
Poate cineva sa ma indrume unde pot reclama in caz ca este o nedreptate?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:03, 5 Martie 2014
Buna ziua!
si proprietarul care v-a inchiriat apartamentul beneficiaza de aceleasi drepturi de care beneficiaza si ceilalti proprietari.Vorbiti cu proprietarul care v-a inchiriat deoarece practic intretinerea se plateste in numele dumnealui, putind sa difere doar numarul de persoane din spatiul locativ. pentru motivele pe care vi le-am expus explicatia care vi s-a dat nu este corectasi astfel nu vi se pot percepe cheltuieli de intretinere mai mari. Asa cum v-am aratat proprietarul este cel care trebuie sa rezolve aceasta problema.
da....dar vedeti , proprietarul castiga niste bani din chirie , de ce sa nu aibe costuri mai mari la intretinere ? =D>
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2014
DanMC, utilizator
este o hotarare luata de consiliul de administratie. Am discutat cu propietarul si nu poate face nimic. Unde ma pot adresa mai sus?

*nu propietarul plateste, ci eu, chiriasul
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2014
Enemy, utilizator
Enemy a scris:


chiriasii platesc dublu la rubrica "cheltuieli pe numar de persoana" fata de propietari.
Explicatie administratorului este ca exista doua spatii ale blocului care sunt date in chirie si veniturile din aceste locatii scad intretinerea propietarilor dar nu si a chiriasilor. Personal ma indoiesc de aceasta explicatie.
Poate cineva sa ma indrume unde pot reclama in caz ca este o nedreptate?


HG nr 1588/2007 SECTIUNEA a 2-a
Repartizarea cheltuielilor pe numar de persoane

Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc in condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.


Norma in vigoare prevede obligativitate repartizare cheltuieli pe numar de persoane fara a diferentia/discrimina calitatea acestora
Hotararea comitetului executiv al asociatiei de proprietari de calculare si impunere valori majorate la cheltuieli pe numar de persoana" fata de propietari.,nu are temei juridic legal
Chiar daca exista hotarare a comitetului executiv,hotararea poate fi contrara normelor in vigoare,persoanele prejudiciate avand dreptul sa denunte hotararea si sa desfasoare demersuri la autoritati in vederea anularii acesteia,inclusiv pe cale judecatoreasca


Eu inteleg putin altfel. Repartizarea cheltuielilor se face pentru toti asa cum prevede legislatia, dar veniturile obtinute prin inchirierea unor spatii comune se repartizeaza numai proprietarilor, nu si chiriasilor. De aici rezulta ca pe lista chiriasii apar cu suma corecta iar proprietarii cu o suma mai mica in urma diminuarii celei corecte cu sumele repartizate din veniturile pe chirii.
Dar nu este corect pentru ca aceste diminuari se fac pe cheltuielile repartizate pe numar de persoane, ca si cum i s-ar dat bani in mana fiecarui proprietar in functie de numarul de persoane. Iata ce prevede L 230/2007:
Art. 13. - Veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune aparţin asociaţiei de proprietari. Aceste venituri alimentează fondurile speciale ale asociaţiei de proprietari pentru reparaţii şi investiţii cu privire la proprietatea comună şi nu se plătesc proprietarilor

Am facut sublinierea pentru a fi mai clar. Se pot repartiza aceste venituri dar in fondul de reparatii, pe cota indiviza...
Mai pe larg este reluata prevederea in art.24 din HG 1588/2007:
(
6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari, nu se plătesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment şi nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilităţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare in liste a cheltuielilor de reparatii parti comune chiriasilor romvial ania08 ania08 este corect ca, in cazul unei Asociatii de proprietari in cadrul careia exista si un numar de 8 chiriasii (care platesc lunar chirie Romvial), in listele de ... (vezi toată discuția)
Cote intretinere pentru uscatoria inchiriata cocani cocani Uscatoria a fost închiriată unei persoane juridice. La ce cheltuieli ale asociatiei trebuie sa contribuie? Cheltuielile de intretinere ale Imobilului ... (vezi toată discuția)
Emitere factura de asociatie proprietari pentru cheltuieli intretinere dan_crihan dan_crihan Suntem o asociatie de proprietari, in care unul din proprietari este persoana juridica. Acesta a inchiriat apartamentul unei alte persoane juridice, ca ... (vezi toată discuția)