avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Distante de construire fata de limitele de proprietate
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Distante de construire fata de limitele de proprietate

Buna ziua,

Cand am inceput construirea a garajului, am aflat ca in satul unde am casa exista un RLU care te obliga sa ai niste limite ale constructiei fata de proprietate. Casa care se afla pe acelasi teren nu respecta aceste limite. Acelasi lucru si la vecinul mea care nu respecta limitele fata de mine acei 3 metri.

In proiectul de construire a garajului, el este situat la mai putin de 3 metri fata de limita de proprietate cu vecinul meu. Priectul este vizat cu neschimbare de la primarie.
Vecinul a inceput cu amenintari la adresa mea spunendu-mi ca nu respect legea si ca garajul este diferit fata de casa si la casa sunt alte limite fata de proprietate.
Mi-a mai spus ca trebuia sa ii cer voie sa construiesc garajul.
Acesta a amenintat ca va depune o plangere la primarie.
Eu acuma ma aflu intre cocan si nicovala:
- garajul este termina la rosu. Pe proiect avand stampila de neschimbare nu am vrut sa fac modificari
- vecinul care vrea sa demolez garajul
Ce se poate face in acesta situatie unde propriu-zis limitele fata de proprietate nu se tin cont de ele. La un an distanta de receptia casei fata de construirea casei mie mi se spune ca in rlu sunt aceste limite si eu ar trebui sa tin cont de ele, cand majoritatea caselor nu tin cont.
Considerati ca vor fi probleme la receptie?

Pe scurt ce pot faca ca sa nu mi se darame constructia sau sa mi se puna pauza pe construire.
Orice sfat este binevenit.

Multumes frumos
Cel mai recent răspuns: grimarius , utilizator 12:01, 27 Iulie 2016
Azi vecinul meu m-a acuzat ca eu am continuat lucrarile chiar daca am oprire pe lucrari, si sa zic mersi ca nu m-a dat in judecata. Eu am sunat acuma 2 saptamani ba la primarie ba la ISC si acestia mi-au zis sa nu imi fac griji ca daca nu am primit nimic acasa inseamna ca nu este facut nimic.

Azi sunand situatia dintr-o data este alta. Au fost facute mai multe plangeri ba la prefectura, ba la primarie, ba la ISC. Cei de la ISC mi-au spus ca nu trebuiau sa ma anunte, ci primaria. Primaria binenteles a dat vina pe cei de la ISC.

Idee e ca cei de la ISC au spus ca s-a constatat incalcarea RLU-ului si pe cate am inteles nu s-a pus oprire pe constructie, si ca prefectul va decide daca se va anula.
Cei de la primarie mi-au spus ca imii trimit si mie dupa aproape 6 luni niste chestii .

Plangerea a fost pt anulare autorizatiei de constructie.
Care sunt sansele sa imi anuleze autorizatia prefectul, ca am inteles ca depinde de el si nu de primaria comunei. Si daca se anuleaza, va trebui sa reintru in legalitate sau va trebui sa daram, tinand cont ca constructia este gata.
Daca va trebui sa daram cine ma va despagubi?

Cei de la ISC au raspuns vecinului ca poate sa ma dea in judecata. In cazul acesta eu cu ce ma pot apara? Sau si eu la randul meu trebuie sa dau in judecata primaria.

Ceea ce mi se pare absurd este ca si vecinul meu are casa care nu respecta RLU. Ar trebui si eu sa fac plangeri si sa dau in judecata. Ce vina am eu ca primaria isi da acordul pentru constructii care nu respecta RLU.

Va rog ajutati-ma! Ce ma sfatuiti sa fac?
Ce o fi avand vecinul cu dv?
Cititi cu atentie Legea 50/91.
1)Primaria este in culpa conform Art 26, alin.1, litera i).
2)Primaria poate fi amendata conform Art 27, alin.4.
3)Constructia nu se poate demola decat in urma unei Hotarari judecatoresti, conform Art.32.
Daca veti fi dat in judecata, puteti sa va intoarceti impotriva Primariei, pentru despagubiri.
In cazul in care mi se anuleaza autorizatia pot sa ma apar cu motivul ca in zona nu se respecta RLU, si atunci majoritatea constructiilor pe strada pe care locuiesc ar trebui sa pateasca la fel.
Ma ajuta sa fac o plangere la prefectura ca arhitectul sef de pe comuna acorda autorizatii de construire, in functie de alte criterii dar nerespectand RLU?
Pentru ca acum stiti de acele sesizari, stiti unde au ajuns si cine poate sa decida, eu cred ca nu trebuie sa asteptati anularea autorizatiei si abia apoi sa vedeti ce aveti de facut.
Mai bine mergeti acum in audienta la prefect. Intocmiti un memoriu, anexati documente si solicitati-i sprijinul.
Acest demers nu va costa nimic spre deosebire de costurile pe care o sa le suportati daca vi se anuleaza autorizatia.
Eu sincer cred ca a inebunit lupul!
Dupa perindarea la viceprefect aceasta a spus ca nu tine de prefectura sa anuleze, ci cei de la isc si ca daca am construit in buna credinta ca AC este ok atunci sa stam linistiti. Am sunat la cei de la ISC si am vb cu inspectorul care a verificat plangerea si mi-a spus ca cei de la prefectura trebuie sa decida si ca din pct lor de vedere acest caz este clasat.
Sunand si la primarie sa intreb daca pot face receptia constructiei mi s-a spus ca nu, chiar daca eu nu am nici o oprire pe constructie si nimeni nu m-a anuntat oficial de nimic.
Vorbind cu inspectorul de la ISC legat daca pot face receptia si intabularea constructiei aceasta mi-a spus ca da, atata timp cat nu exista oprire si nu am semnat nimic.
Acuma ca sa nu mor si eu proasta:
- cine conform legii anuleaza? prefectura sau ISC? sau trebuie dat in judecata?
- in cazul asta se poate face receptia si intabularea?
Multumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Autorizatie de construire keops_mic keops_mic Buna ziua, Vreau sa imi construiesc un garaj in fata casei. Pentru acest lucru am inceput demersurile pt a obtine o autorizatie de construire. Am obtinut ... (vezi toată discuția)
Se poate anula autorizatia de constructie si demola constructia? Vali69 Vali69 Buna seara, Se poate anula o autorizatie de construire emisa in 2009 pentru o casa construita in 2008 care este construita pe o parcela de doar 120mp, casa ... (vezi toată discuția)
Distanta minima la care se poate construi alexandru.cenusa alexandru.cenusa Buna ziua! Am sa trec direct la subiect pentru a primi un raspuns cat mai concret. Am un teren in proprietate, cu latimea de 15,49 metri, pe care doresc sa ... (vezi toată discuția)