avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea de 10 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea de 10 ani

Buna ziua.va rog sa ma sfatuiti intr-o problema de mostenire cam incurcata.
In anul 1972 parintii mei au achizitionat o casa,cu chitanta de mana, intr-un sat din Moldova dar casa si terenul aferent au fost trecute de tatal meu,care lucra la consiliul local,pe titlul de proprietate al bunicii mele materne.O neglijenta pe care nu am inteles-o niciodata!
In anul 1997 bunica mea moare iar toate taxele si impozitele sunt platite la zi de mama mea,pe numele ei, care continua sa locuiasca in acest imobil
Fratii mamei mele,imprastiati in toate colturile lumii, nu sunt interesati in nici un fel de mostenire,care fie vorba intre noi nu acopera nici cheltuielile de dezbaterii a succesiunii, si unii dintre ei nici nu sunt de gasit.
Intrebarea mea este daca mama poate invoca uzucapiunea pentru a deveni mostenitoarea de drept a acestui imobil?
Va multumesc













































Cel mai recent răspuns: mihaelamosman , utilizator 16:59, 6 Martie 2014
trebuiesc studiate actele, insa cata vreme pe titul de proprietate apare trecuta acea proprietate nu puteti uzucapa ceva ce este inscris ca fiind al cuiva.
chiar daca propritarul de drep este decedat si nimeni nu revendica proprietatea?
vreau sa va intreb si daca mama poate obtine o autorizatie de constructie pentru a extinde casa.exista riscuri?noul corp de casa poate fi revendicat vreodata de altcineva?
sebastian-barbulescu a scris:

trebuiesc studiate actele, insa cata vreme pe titul de proprietate apare trecuta acea proprietate nu puteti uzucapa ceva ce este inscris ca fiind al cuiva.


Io zic, în naivitatea mea, că, din punct de vedere teoretic (fără nicio legătură cu speţa), tocmai asta este esenţa uzucapiunii: să pretinzi proprietatea unui bun care este al altcuiva, fie că este înscris undeva, fie că nu este înscris. De aici, posibilitatea uzucapiunii din codul civil, respectiv posibilitatea uzucapiunii în sistemul de carte funciară.

Intrebare pentru user: ce înţelegeţi prin faptul că tatăl a trecut imobilul pe titlul de proprietate al bunicii mele materne?


imobilul a fost cumparat in 1972 de parintii mei cu chitanta de mana,dar dupa revolutie,din lene si neglijenta si delasare a trecut casa si terenul aferent pe titlul de proprietate al bunicii materne.asta pentru a nu mai umbla sa-si faca acte pe numele sau.si pentru ca bunica nu a mai putut recupera anumite terenuri s-a gandit sa treaca casa lui si a mamei pe acel titlu.mentionez ca bunica a locuit in acest imobil dupa moartea bunicului meu matern din 1982 si a fost inmormantata de parintii mei.tot ei au platit toate taxele,avand rol pe numele lor la primarie si lucrand acolo.pe fratii mamei nu ii intereseaza sub nici o forma succesiunea,nici nu doresc sa mearga la notar sa dea o declaratie si nici nu doresc alte compensatii banesti.mi se pare firesc din moment ce stiu ca acel imobil apartine parintilor mei.va multumesc

Alte discuții în legătură

Uzucapiune, inscriere in cartea funciara catalyynnn catalyynnn despe ce este vorba.................bunicul meu a decedat in 1972, bunica in 1977, casa in care locuiau a fost cumparata cu o chitanta de mana , tatal ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate dumitrugj dumitrugj buna ziua! pe titlu de proprietate scrie \"declara cetateanul Xdin orosul A judetul B primeste in proprietate o suprafata totala de 1400mp prin constituirea ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea zodiac zodiac As dori sa ma ajutati cu un sfat: Parintii mei stapanesc un teren agricol din 1990, platesc impozit la primaria comunei si nu au probleme cu vecinii nici cu ... (vezi toată discuția)