avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cateva intrebari legate de termeni juridici
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cateva intrebari legate de termeni juridici

Buna ziua,
am si eu cateva nelamuriri cu privire la limbajul juridic roman. Cine poate sa-mi spuna si mie ce inseamna termenii juridici scrisi intre ghilimele:

1. "a investi cu formula executorie"
2. dosar aflat "pe rol"
3. instanta "de fond"
4. instanta va judeca "in fond" cauza
5. instanta da cuvantul "in fond"
6. parata legal citata "depune intampinare" (si adica cum "legal citata"?)
7. infractiunea continuata (concurs real de infractiuni) este una si aceeasi cu recidiva?
8. "urmarit general" (adica urmarit in toata Romania sau si peste hotare?)
9. proces "in curs"
10.patrunderea prin efractie intr-o locuinta, in scopul de a sustrage bunuri este furt sau violare de domiciliu? Dupa parerea mea intra la fapta de furt dar nu sunt foarte sigura. Dvs. ce spuneti?

Va multumesc pt. sprijinul acordat si efortul depus.

Cristina Weber

Cel mai recent răspuns: ContSters87149 , utilizator 23:44, 24 Aprilie 2009
1.Potrivit art. 269 din codul de procedura civila reprezinta formula obligatorie prin care se da putere executorie unei hotariiri judecatoresti
2. adica dosar in care nu s-a pronuntat inca o solutie
3. instanta care cerecteaza cauza pentru prima data
4. instanta investita a se pronunta printr-oi hotarire
5. formula prin care instanta da posibilitatea partilor din proces sa isi sustina punctul de vedere si sa
isi dezvolte apararea
6. adica p[rocedura de citare cu piritul sa fie indeplinita potrivit codului de proc4edura civila
7. intre cele trei institutii exista deosebiri semnificative pe care le fasiti in codul penal - parte generala
8. urmarirea generala poate excede spatiului romanesc
9. proces care urmeaza faza de judecata
10. este furt
Va multumesc frumos pt. raspuns. Nu vreau sa fac abuz de amabilitatea dvs. dar vad ca sunteti avocat si cred ca sunteti cel mai in masura sa-mi raspundeti la astfel de intrebari. De aceea va rog frumos sa ma scuzati de deranj.
In ceea ce priveste raspunsul dvs. de la nr. 7, in codul penal -partea generala- capitolul IV "Pluralitatea de infractiuni" m-am uitat cu ceva timp in urma si nu intelesesem exact daca recidiva (Art.37 Cod Penal) nu este de fapt o infractiune continuata respectiv nu intra la concursul real de infractiuni? Eu nu am studiat dreptul in Romania, sunt traducator de lb. germana, in Germania, si trebuie sa inteleg exact acesti termeni juridici pt. a putea reda fidel sensul lor din limba romana in lb. germana.

In ceea ce priveste rapunsul dvs. dat la nr. 1 sa inteleg ca "a investi cu formula executorie" este a pune acea stampila pe hotararea judecatoreasca prin care hotararea ramane definitiva si irevocabila ??? Am sa citesc in codul de proc. civila.
Poate sa investeasca si o avocata imputernicita acea hotarare judecatoreasca? Pt. ca textul este dintr-o procura care suna dupa cum urmeaza:

„In îndeplinirea mandatului, mandatara mea va promova actiune judecatoreasca (la Judecatoria sector 6 Bucuresti, in raza careia am avut ultimul domiciliu), va administra probe, va primi actele de procedura, va promova caile de atac (ori va raspunde in acestea, dupa caz), va plati taxe, onorarii etc, va primi hotararile judecatoresti, iar dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de divort, o va putea legaliza si investi cu formula executorie, semnand in numele meu si pentru mine, oriunde va fi nevoie, semnatura fiindu-mi opozabila."

Eu trebuie sa traduc aceasta procura si din acest motiv este important sa inteleg exact la ce se refera.

Va multumesc inca odata pt. efortul dvs. si pt. timpul acordat.

Cu stima

Cristina Weber
Pluralitatea de infracţiuni constituie după caz concurs de infracţiuni sau recidivă. Deci recidiva nu poate intra în cadrul concursului de infracţiuni, fiind două lucruri diferite, două forme ale plralităţii, în funcţie de existenţa unei condamnări definitive pentru una din infracţiuni (în cazul recidivei) sau lipsa condamnării definitive (în cazul concursului).
Cât despre investirea cu formulă executorie a hotărârii eu ştiu că aceasta se dă de către instanţă la cererea părţii care a câştigat procesul sau a reprezentantului acesteia. Deci cred că este vorba de împuternicirea avocatului de a cere investiea cu formulă executorie.
Sper să nu vorbesc prostii.
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2009
ContSters67724, utilizator
Da intr-adevar asa este. Asta ar fi singura explicatie logica, intre timp m-am mai documentat si eu in internet si am ajuns la aceeasi concluzie in ceea ce priveste formula executorie. Asa ca nu vorbiti prostii deloc.=D>

Multumesc frumos.

Cristina

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnstiintarea fara nume a instantei despre elemente noi oltul oltul cum pot sa dau in cunostinta instantei elemente noi din dosar? defapt este vorba ca suntem doi inculpati,eu ma aflu in concurd de infractiuni,iar celalalt ... (vezi toată discuția)
Poate fi mai rau? animacikaa animacikaa intr un dosar penal am fost condamant la 2 ani inchisoare cu suspendare....partea civila a declarat recurs....iar m am impacat si a RETRAS recursul....(mentin ... (vezi toată discuția)
Transformarea recidivei in concurs manuel.t manuel.t Bunaseara. Am si eu o mare nelamurire. O cunostinta mi-a povestit recent ca a savarsit 3 infractiuni: - Infractiunea 1. Furt calificat savarsit in ianuarie ... (vezi toată discuția)