avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua,
Numele meu este Adrian si am si eu o intrebare legata de somaj.
Lucrez pentru o firma de confectii metalice din August 2011, iar din 5 Ianuarie 2014 am fost trimis in somaj tehnic pe perioada de 3 luni, din cate am inteles perioada maxima, intrebarea mea este daca, dupa ce se incheie aceasta perioada pot sa aplic pentru somaj in cazul in care se desface contractul de munca datorita faptului ca nu exista de lucru, pana imi gasesc altceva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:42, 6 Martie 2014
Daca va inceteaza contractul individual de munca (CIM) cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
@ Adrian025

1. Perioada maxima de somaj tehnic nu este de 3 luni . Este o aberatie a celor care sustin asa ceva.
Art.52 alin.1 lit.c C.mun. nu prevede asa ceva.

2. Art. 17 din Legea nr.76/2002 :
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj ...

Încetarea contractului individual de muncă prin demisie, cu acordul partilor, desfacere disciplinara a c.i.m. etc. exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere cim sorineldobre sorineldobre In ce situatii exacte de desfacere CIM salariatul are dreptul la somaj? Sigur avand si contributia de 12 luni din ultimele 24 platita la somaj. Care sunt ... (vezi toată discuția)
Conditiile de incetare a cim pentru a beneficia de somaj alinacostandache alinacostandache Care sunt conditiile de incetare a contractului de munca pentru a beneficia de indemnizatia de somaj? (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca George 88 George 88 In cazul incetarii contractului individual de munca cu acordul partor beneficiez de anutorul de somaj? (vezi toată discuția)