avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1154 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii fondul de garantare al salariilor - se poate folosi in ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

fondul de garantare al salariilor - se poate folosi in caz de disponibilizare salariati?

Buna ziua,

as avea niste nelamuriri legate de fondul de garantare al salariilor: care este cuantumul acestuia, cum se poate accesa acest fond, de catre cine, la ce interval de timp si in ce conditii, in situatia in care firma a intrat in procedura generala de insolventa?
Conexat cu acest aspect, as dori sa notez si faptul ca angajatorul nu a mai achitat din septembrie obligatiile la stat. Are vreo influenta asupra recuperarii drepturilor salariiale ale angajatilor disponibilizati (22 la numar din total de 26)?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:56, 16 Decembrie 2009
În conformitate cu Legea 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale precum şi Normele de aplicare ale legii, cota contribuţiei la Fondul de garantare, datorată de angajatori, se aplică asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariaţii încadraţi în temeiul unui contract individual de muncă încheiat pentru normă întreagă sau cu timp parţial sau a unui contract de muncă la domiciliu, de muncă temporară sau de ucenicie la locul de muncă. Din fondul de garantare se asigură plata creanţelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă şi din contractele colective de muncă încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărîri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi faţă de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.
Angajatorii au obligaţia de a declara lunar o contribuţie la Fondul de garantare, în cotă de 0,25 la sută, aplicată asupra fondului de salarii brute lunare realizate de salariaţi.
Fondul total de salarii brute lunare include : salariul de bază, sporuri, adaosuri şi indemnizaţiile, salariile de merit, sumele realizate prin plata cu ora, gărzile, indemnizaţiile clinice, stimulente, premii de orice fel care se plătesc din fondul de salarii, indemnizaţii pentru concediu de odihnă, indemnizaţii pentru perioadele de incapacitate temporară de muncă suportate din fondul de salarii, orice alte sume plătite din fondul de salarii cu excepţia compensaţiilor acordate salariaţilor concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor.
Activitatea privind înregistrarea fiscală, declararea, stabilirea, verificare, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia la Fondul de Garantare se realizează de Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Gestionarea Fondului de garantare se face de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. "Contribuţia datorată de angajator la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale este de 0,25 la sută. Cota prevăzută la art. 7 din Legea nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale se aplică asupra fondului de salarii brute lunare realizate de salariaţi încadraţi în temeiul unui contract individual de muncă încheiat pentru normă întreagă sau cu timp parţial sau a unui contract de muncă la domiciliu, de muncă temporară sau de ucenicie la locul de muncă".
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

Totusi, as avea niste nelamuriri, legate de ce ati mentionat mai sus - ati spus ca din acest fond nu se suporta si compensatoriile, dar eu interpretez altfel din legea 200/2006 , unde in art. 13 alin.c se spune ca " se suporta...platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si/sau in contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca" si cum in chiar art. 2 al acestei legi se spune clar ca fondul asigura plata tuturor creantelor salariale rezultate din CIM-uri si CCM-uri incheiate cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntare hot jud. definitive de deschidere a procedurii de insolventa, nu se poate intelege ca se aplica si compensatoriilor??

Inca o nelamurire - in lege nu se precizeaza, dar s-ar putea sa inteleg eu gresit - neplata contributiilor de catre angajator, pe o perioada de 6 luni anterioara deschiderii procedurii de insolventa poate sau nu afecta plata drepturilor salariale restante? Din moment ce nu se precizeaza expres in lege, eu deduc ca aceasta situatie nu poate fi luata drept o conditie eliminatorie....gresesc?

Inca o data va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2009
elfulina, utilizator
Cum îşi pot recupera salariile angajaţii firmelor aflate în insolvenţă?

AJOFM-urile dispun de fonduri importante pentru despăgubirea salariaţilor „ţepuiţi” de patroni, dar nimeni nu solicită aceşti bani

Administratorii judiciari nu încurajează astfel de demersuri rapide şi eficiente deoarece… nu au nimic de câştigat!

Potrivit legislaţiei în vigoare, în caz de insolvenţă, salariaţii se află pe locul secund la recuperarea creanţelor de la un angajator intrat în faliment, imediat după achitarea taxelor judiciare.

Însă, din neştiinţă sau dezinteresul lichidatorului judiciar, de regulă, salariaţii nu rămân în urma înscrierii la masa credală decât cu... vechimea în muncă.

Cu toate că este în vigoare încă de la începutul anului 2007, Legea 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de Garantare pentru plata creanţelor salariale este practic necunoscută şi neutilizată.

Mai multe detalii pe www.antitepari.ro
Buna ziua.
Sunt un fost salariat, trimis in somaj in luna martie 2009, al unei societati. Societatea nu mi-a platit salariul pentru lunile decembrie (rest de plata), ianuarie si februarie integral. I-am actionat in instanta in luna aprilie, am primit o instiintare din partea societatii ca recunosc cele mentionate, iar dupa 2 amanari dosarul a fost suspendat conform art.36 din Legea nr.85 (sper sa nu gresesc) firma intrand in insolventa.
Intrebarea mea este: cui trebuie sa ma adresez pentru a-mi putea recupera salariile restante din acest fond de garantare .
Cu respect,
ing.Barauan
Activitatea privind înregistrarea fiscală, declararea, stabilirea, verificare, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia la Fondul de Garantare se realizează de Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariile compensatorii de la fondul de garantare al statului simet simet O firma X a deschis procedura de insolventa la 1 ianuarie 2013. in luna februarie 2013 concediaza mare parte din salariati si apeleaza la fondul de ... (vezi toată discuția)
Ce pot face fostii angajati ai unei firme intrate in insolventa daca mai au salarii de recuperat ? Silviaf Silviaf Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutorul dvs. Suntem mai multi fosti angajati ai unei companii care a am demisionat inainte de a intra firma in insolventa(in ... (vezi toată discuția)
Procesul de insolventa al unei societati si executorul judecatoresc ursu_andy ursu_andy Este normal ca in cazul unui proces de insolventa a unei societati, salariile angajatilor sa fie blocate si intarziate pana la finalizarea procesului de ... (vezi toată discuția)