avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Redobandire permis dupa accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Redobandire permis dupa accident

Buna ziua, numele meu este Florin Chiper si ca toata lumea am si eu o problema. In data de 26.02.2014 am avut un eveniment rutier in orasul Calarasi (eu sunt din Galati). Nu am vazut un "STOP", pus incorect in intersectie(din punctul meu de vedere), am patruns in intersectie si din partea dreapta m-a lovit un TAXI care circula regulamentar. Din lovitura am ricosat in alta masina, asadar in eveniment au fost implicate 3 masini. In taximetru erau 4 persoane (soferul si inca 3 persoane). Cele 2 persoane de pe bancheta din spate din taximetru au depus declaratie cum ca nu au nicio pretentie, persoana de pe bancheta din fata a suferit o lovitura la cap si a mers atunci seara sa faca un computer tomograf, in urma analizelor s-a constatat ca nu sunt probleme. Pe data de 04.04.2014 am fost la Calarasi si "m-am inteles" cu victima sa ii dau 200 de euro ca sa nu depuna plangere penala impotriva mea si sa spuna la politie ca nu are nicio pretentie. Acum soferul taximetrului ma tot suna ca vrea si el 1000 de lei pentru zilele pe care le sta pe dreapta cu toate ca asiguratorul va plati masina lui integral ca si dauna totala in urma accidentului.

Acum am si eu cateva intrebari si va rog, daca sunteti amabili sa imi rapundeti.

1. In momentul de fata eu am permisul suspendat si mai am dovada de circulatie pana pe data de 13.03.2014. In conditiile in care dosarul penal se inchide cu NUP cat trebuie sa stau pe dreapta? Pot da redobandire (examenul cu 15 intrebari) si apoi sa depun cerere la comandant pentru restituirea permisului la 30 de zile?
2. Cand pot da redobandire? dupa ce imi expira dovada sau dupa ce se pronunta procurorul?
3. Ar trebui sa ii dau bani soferului de taxi sau incearca doar sa ma santajeze profitand de teama mea? (nu am mai fost implicat pana acum in situatii de acest gen).

Agentul de la Politia Calarasi care se ocupa de dosarul meu mi-a spus ca orice as face tot stau 90 de zile si trebuie sa dau si examenul (si evident sa il iau) pentru ca altfel stau 120 de zile. E adevarat? eu nu am auzit de perioada de suspendare "standard" de 120 de zile. Stiam ca suspendarile sunt 30-60-90.

Va multumesc!

Cu deosebita consideratie,
Florin Chiper
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
FlorinChiper, utilizator
Cel mai recent răspuns: FlorinChiper , utilizator 18:26, 10 Martie 2014
Dacă primeşti NUP, rămâi doar cu contravenţia. Atunci ţi se va da permisul înapoi conform art. 221 şi mai la vale din regulament.Citeşte-l şi matale şi vezi si singur.
eugen68octavian a scris:

Citeşte-l şi matale şi vezi si singur.

Ce sa inteleaga bietul user de aici? Sa caute raspunsuri in alta parte!

1.
Art.103. - (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.

Pentru neacordare de prioritate permisul se suspenda.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art.91 din Codul penal;
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la lin.(1) lit.a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

In cazul NUP-ului nu se aproba cererea de reducere la 30 de zile a perioadei de suspendare deoarece fapta savarsitaa fost urmarita ca infractiune si nu ca si contraventie. Testul 13/15 este obligatoriu dar puteti incerca si o cerere de reducere in baza art. 104.

Art.104. – La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

hg1391-RAoug185
Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune.

2.
Dupa ce primiti ordonanta procurorului de NUP.

3.
Taximetristul incearca sa va santajeze. Nu ii oferiti niciun ban, daunele materiale si cele morale sunt acoperite de polita de asigurare RCA. Il indreptati sa solicite aceste daune asiguratorului.
Nu trebuie sa va fie teama , chiar daca sunteti dat in judecata chemati asiguratorul in garantie si se descurca intre ei.

Aveti obligatia conf. Ord. CSA nr. 5/2010 sa instiintati asiguratorul despre pretentiile victimelor. Acest ordin apare scris in partea de jos a politei de asigurare cu caractere f mici si va trebuie o lupa sau ochelari sa puteti citi aceasta "indicatie" pretioasa.

Art. 33. - (1) Asiguratul este obligat să înstiineze în cel mai scurt timp asigurătorul RCA cu privire la producerea evenimentului si să precizeze împrejurările cu privire la acest eveniment, iar pe parcursul investigaiilor referitoare la acest eveniment să procedeze în conformitate cu instruciunile primite de la asigurător.
(2) Asiguratul este obligat să înstiinteze în cel mai scurt timp asigurătorul RCA, în scris, cu privire la faptul că:
a) partea prejudiciată a solicitat despăgubirea de la acesta;

Buna ziua,

Va multumesc mult pentru raspuns. Sper ca o sa imi recuperez permisul in 30 sau 60 de zile.. adica sa beneficiez de clementa din partea domnului comandant al Politiei Calarasi avand in vedere faptul ca pana acum am avut un comportament exemplar in trafic.
In ceea ce priveste problema mea cu taximetristul, astazi fiind din nou in Calarasi cu probleme profesionale, m-am intalnit cu taximetristul care m-a amenintat iar ca ma da in judecata...
Nu mizati pe comportamentul exemplar, nu se ia in considerare. Conducatorii auto pot fi si sfinti care au facut minuni! Sau moaste!;)

Pe taximetrist nu trebuie sa il bagati in seama, poate sa spuna orice, daca ati avut o polita de asigurare RCA in termen de valabilitate la momentul producerii accidentului nu va faceti griji in privinta platii daunelor.
Informati-va asiguratorul despre accident si solicitarea de daune de catre victime si apoi vedeti-va de viata.:)
Multumesc mult pentru sustinere.Revin cu o intrebare. Exista un termen limita pentru inaintarea dosarului de catre politie catre procuratura? Intreb pentru ca observ cu dezgust ca politia nu isi da absolut deloc interesul. Inca nu a audiat soferul de taxi si doamna care s-a lovit la cap. Mie imi expira dovada pe 13 martie, daca stau 90 de zile pe dreapta si procurorul nu solutioneaza dosarul imi recapat permisul? invatati-ma va rog ce sa fac. Multumesc!

Alte discuții în legătură

Se poate sau nu reduce perioada de suspendare de 90 de zile in cazul meu? scipy0 scipy0 Buna ziua! Am o mare problema lucrez ca si conducator auto la o firma de transport si am mare nevoie sa-mi recuperez cat mai repede permisul de conducere. In ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere > producere accident Iulian_G Iulian_G Buna ziua! Pe 09 iulie nu am acordat prioritate si s-a soldat cu accident, doar daune materiale, fara raniti. Am mers la politie pentru constatare, cu ocazia ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis Bianca163 Bianca163 Buna ziua. In urma unui accident rutier mi s-a deschis dosar penal pentru vatamare corporala din culpa, care ulterior a fost clasat. De asemenea, dreptul de a ... (vezi toată discuția)