avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in instanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in instanta

Buna ziua!
In urma cu sase luni, sotia mea a plecat sa lucreze in Germania pe un post de medic rezident, urmand ca in iarna sa ma duc si eu la ea in concediu, apoi sa revin in tara sa-mi lichidez afacerea ce o administrez aici si apoi sa ma mut si eu acolo.In luna decembrie cand am ajuns acolo mi-a zis ca a ajuns la concluzia ca intre noi nu mai merge, deci vrea sa se desparta. Acum a venit in tara si fara sa ma anunte si pe mine sa stabilim cum facem cu divortul, s-a dus la notariat si i-a facut procura mamei ei sa o reprezinte la starea civila pentru divort, cu 30 de zile inainte sa vina ea in urmatorul concediu, care nu stiu cand va fi. Eu nu vreau asta, ca ma poate lungi iar pe nu stiu cate luni, si nici nu vreau sa dau ochii cu maica-sa, care are un vocabular iesit din comun pentru o femeie de varsta ei. As vrea sa ma adresez instantei din orasul meu, Buzau, casatoria fiind incheiata in Brasov. Precizez ca nu am nici certificatul de casatorie, acesta fiind la ea, dar nu e problema, o sa scot un duplicat.
Intrebarea mea este care sunt pasii sau procedura pentru a intenta divort in instanta, durata acestuia si eventual niste costuri aproximative. Adresa ei din Germania nu o stiu, fiindca s-a mutat de la vechea adresa, iar pe asta noua nu a vrut sa mi-o dea.
Nu avem bunuri comune de impartit, nu avem copii.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:47, 10 Martie 2014
Cred ca ati inteles gresit, mama ei nu are cum s-o reprezinte la starea civila si nici la notar, ci numai in instanta. Cel mult, mama ei poate depune actele de divort la notar si cand va programeaza, veti merge impreuna, dvs si sotia. Ar fi bine sa va intelegeti in acest sens, un divort in instanta ar dura.
Incercati sa vb cu mama ei daca nu dati de sotie sa aflati pt ce a mandata-o exact, un divort in instanta unde mama o reprezinta, tot se termina mai repede decat ar fi sa o citati in strainatate nu stiti unde si in lipsa paratei.
Daca veti ajunge in instanta, trebuie sa apelati intai la un mediator pt a va informa despre avantajele medierii, apoi depuneti cererea motivata in instanta insotita de acte, veti timbra cererea cu 100 de lei daca cereti desfacerea casatoriei din vina sotiei.



Nu are rost sa ajungeti in instanta daca puteti vorbi cu ea si sa va intelegeti omeneste.
Inteleg ca e deranjant sa va vedeti soacra la depunerea actelor, insa puteti sa discutati cu notarul sa va aseze in camere separate si sa nu va vedeti prea mult, semnati cererea separat etc. Peste 30 de zile va vedeti cu sotia, ca trebuie sa vina pentru finalizarea divortului.

Totusi, daca nu sunteti convins ca e o solutie mai buna la notar, atunci informati-va intai la un avocat despre ce inseamna un divort in instanta; poate nu gasiti unul convins de exclusivitatea necesitatii instantei si va fi obiectiv.
Oricum, nu luati o decizia neinformat.
Si eu sunt adeptul unei rezolvari rapide, dar daca sotia mai vine peste sase luni in concediu, eu stau agatat asa...eu casatorit, eu singur, e aiurea.In timp ce ea traieste o noua viata...Timpul trece...imbatranim...
O veni la vara.. in instanta daca nu se prezinta, nu trimite intampinare si nici maica-sa n-o reprezinta, nu terminati in 6 luni nici cu slujbe..
Nu terminati in 6 luni un divort intr-o instanta din Romania cu o incarcatura medie de dosare... 3 luni minim dureaza perioada de regularizare... asa ca in instanta inseamna cu mai multi nervi, bani si timp consumat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort offsetman offsetman buna ziua, Am o intrebare legat de un divort: doua persoane pot divorta in romania daca ele sunt casatorite in germania? sotia este romanca si sotul german. ... (vezi toată discuția)
Divort Giorgio25 Giorgio25 Buna ziua si multumesc celor ce au avut ideea de a deschide acst site ce ajuta multa lume. Problema mea este in felul urmator,sunt casatorit cu o fata ce ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord - la notar dandanake72 dandanake72 Buna ziua, Sunt casatorit de 13 ani si locuiesc cu familia (sotia si 2 copii) intro garsoniera ANL. Acum vreo 2 zile in urma am fost cu sotia la un notar ... (vezi toată discuția)