avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tragere la raspundere director
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tragere la raspundere director

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti care este modalitatea de a trage la raspundere un director de scoala care practica un management preferential, in sensul ca, pe angajatii care detin o fractiune de norma (4 ore), timp insuficient, si asa, pentru a acoperi volumul de munca aferent functiei pe care o ocupa, ii "ingroapa" cu sarcini (astfel incat acestia sunt nevoiti sa presteze zilnic ore peste program - care nu se pot plati- pentru a acoperi volumul de munca), in timp ce, pe cei care detin norma intreaga ii privilegiaza, le asigura program preferential sau ii scuteste de sarcinile ce le revin, punandu-le in spatele altora.
Cum poate fi constrans un astfel de director sa ia act de volumul mare de munca raportat la normarea deficitara, pentru respectiva persoana, astfel incat persoana in cauza sa nu mai fie nevoita sa munceasca peste cele 4 ore pentru care este platita.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: noname_ , utilizator 18:26, 9 Martie 2014
Legea nr.319/2006 are ca scop instituirea de masuri privind promovarea imbunatatirii securitatii si sanatatii in munca a lucratorilor.

Cadrul general cu privire la raporturile de munca, precum si jurisdictia muncii.este Codul Muncii.

1. Cred ca pe dvs. va intereseaza mai mult urmatoarele prevederi din Codul muncii:

Art. 103
Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Art. 105
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

2. O sesizare la ITM ar fi binevenita.
noname_ a scris:

Am lecturat L nr. 319/2006 si nu stiu exact cu ce m-ar putea ajuta in aceasta situatie, afara de riscul producerii unei boli profesionale nou declarate, poate?

Ati solicitat, anterior, "care ar putea fi actele normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca, in aceasta situatie ", de aceea am facut referire la Legea nr.319/2006.

freeelis a scris:

Modalittai prin care ar trebui luate masuri pentru a stopa eventualele abuzuri:
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

2. De asemenea, se poate seszia ISJ si/sau Ministerul Educatiei.

Mda... am citat din acest mesaj... si nu vad legatura...
Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.

Alte discuții în legătură

Angajatorul ma obliga sa lucrez peste durata timpului de munca mentionata in contract adrian599 adrian599 buna seara sunt un simpu muncitor in constructii am cm cu timp partial 4 ore . angajatorul ma poate obliga sa lucrez 10 ore (vezi toată discuția)
Acte administrative care modifica o lege garant garant Subiect: Legea 53/2003 vs. Legea 319/2006 (cu normele de aplicare aprobate prin HG 1425/2006) si Legea 306/2006 (cu OMAI 712/2005) - Instruirea lucratorilor in ... (vezi toată discuția)
Managerul de transport poate avea si atributii de ssm si psi? claudiola claudiola Buna ziua, O firma are un singur salariat cu 2 ore pe zi in functia de manager transport. Poate acesta (salariatul) sa aiba si atributii de ssm si psi in ... (vezi toată discuția)