avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalizari cote intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalizari cote intretinere

Buna ziua.va rog sa ma lamuriti si pe mine practic de cand se considera intrarea in penalizare in situatia urmatoare Pe scurt in iarna 2011-2012 unii vecini ne au impus sa renuntam la serviciile firmei de repartizare costuri caldura si sa se imparta factura pe vechiul sistem -cota parte indiviza Multi insa nu doreau si au cerut sa ramana pe sistemul cu repartitoare Fapt pentru care tot sezonul firma de citire/repartizare costuri a functionat a emis facturile respective dar pe listele de plata nu apareau acele sume la caldura ci impartire pe cota parte indiviza Noi cei care am refuzat sa trecem inapoi la pausal am platit caldura pe ceea ce emitea firma de citire repartitoare si nu cum imparteau ei si ne revenea mult mai mult Concret la sfarsitul iernii am tras linie si am adunat 800 roni erau in plus Bani pe care am zis ca noi nu ii platim ca ni s au impus cu forta si categoric in mod abuziv deoarece noi am avut robinetele inchise am fost plecati mai mult timp si de exemplu la apartament nelocuit venea de la firma citire 150 caldura ei puneau 400 De aici acesti 800 roni /sezon de iarna in plus Am facut contestatie la presedinte care insa avand probleme personale nu a raspuns contestatiei ,Noi am precizat -verbal nu scris - ca acest surplus nu l platim si sa rezolve ei situatia dar si presedintele si apoi si contabila au plecat Acum avem nou presedinte nou contabil vor sa faca ordine si au bagat niste penalizari dar in mod foarte ciudat in sens ca la aceeasi suma restanta un apartament are 17,3 ron penalizare si alt apartament si suma identica are 62.5 ron penalizare.Caz concret apartament de 3 cam deci in aprilie 2012 s a stabilit acea suma de 800 ron surplus Am spus asta noi nu platim dar am platit in mod regulat absolut toate celelalte cote -intretinere, fond rulment fond reparatii- Pe chitantele lunare scrie uneori ''cota intretinere luna ..X..'' alteori scrie ''intretinere restanta'' Deci va rog frumos sa mi raspundeti la intrebarea De cand anume se considera scadenta pentru a se putea calcula cuantumul penalizarilor. Cum a reusit noua contabila ca la sume identice ( doar 2 roni diferenta ) sa stabileasca pentru unii 17,2 ron si pentru altii 62,5 roni ?? Nu exista acelasi algoritm de calcul?
Cel mai recent răspuns: iahim68 , utilizator 19:59, 13 Martie 2014
Penalizarea procentuală se aplică la 50 zile de la afișarea listei de plată.Lista de plată trebuie să evidențieze data de afișare și data scadentă (durata afișări minim 20 zile ).
@ilinkagb,

RASPUNS :
Aveti raspunsuri deja din partea lui "Paraslica" pentru perioada de cand incepe sa se aplice calculul penalitatilor iar din partea lui "ynocentta" de cand se considera scadenta penalitatea pentru posibilitatea calcularii cuantumului penalitatilor, citare punctuala si completa din Legea Nr. 230/2007 Art.49 cu (1) [cum se stabileste penalitatea si cuantumul maxim al acesteia (penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat)] + (2) [termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile Asociatiei de Proprietari (20 de zile)] + (3) [modul in care se pot folosi de catre Asociatia de Proprietari a sumelor incasate din penalitati], dar si reclama din partea "Xisoft" pentru Program Asociatii Proprietari "BlocManagerNET" care poate ar fi util Asociatiei de Proprietari din care faceti parte.

Ar trebui sa faceti o cerere catre Asociatia de Proprietari prin care sa cereti reglementarea situatiei pe cale amiabila, la care trebuie sa primiti raspuns in 30 zile, favorabil sau nefavorabil.
1) In cazul in care raspunsul Asociatiei de Proprietari este FAVORABIL raspunsul ar trebui sa se ia in considerare FACTURILE EMISE de Firma de Citire/Repartizare COSTURI, cei 150 LEI, urmand ca sumele ramase ca diferenta sa fie CORELATE corect si RECALCULATE functie de facturile primite lunar si de consumul din perioada respectiva, astfel ca dumneavoastra si ceilalti sa REVENITI la NORMAL, ca "BUNI PLATNICI" nicidecum ca "RAU PLATNICI" cum ati fost considerati;
2) In cazul in care raspunsul Asociatiei de Proprietari este NEGATIV va trebui sa va adresati unui Birou de Mediere sau unei Instante de Judecata pentru rezolvarea situatiei;
3) Sa asteptati PRESCRIEREA, deci perioada cand nu vi se va mai putea cere sa platiti in cadru legal penalitatile si sumele abuzive, cerand in cadru legal finalizarea si stabilirea normalitatii (probabil dupa iarna 2014-2015).
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
Adriantot, moderator
Mihail_POPA a scris:

3) Sa asteptati PRESCRIEREA, deci perioada cand nu vi se va mai putea cere sa platiti in cadru legal penalitatile si sumele abuzive, cerand in cadru legal finalizarea si stabilirea normalitatii (probabil dupa iarna 2014-2015).

In cazul asociatiilor de proprietari,prescrierea poate fi dispusa numai de catre instanta,avand in vedere ca asociatia de proprietari,lunar intocmeste lista de plata a intretinerii in care anunta proprietarului ca se inregistreaza cu sume cu titlu de restanta

Da , asa speram si noi la o reglementare pe cale amiabila a situatiei Numai ca panacuma nu prea avem cu cine discuta pt ca presedintele de la vremea aceea a predat actele si a plecat chiar din bloc si apoi contabila Acuma pe noul presedinte va trebui sa l punem la curent cu situatia iar noua contabila a facut un tabel pe luna asta plin de greseli -parerea noastra si in primul rand la 'penalizari' Astfel incat intrebarea mea ramane in picioare : Aceasta suma de 800 ron pe care am declarat in scris ca nu o platesc pentru ca este abuziva o bagam in ce categorie ? Presupun ca la restanta Dar luna urmatoare la noul tabel cu cotele intretinere a aparut suma pe luna in curs + 800 ron Am platit exact acea suma a lunii in curs si tot asa in fiecare luna ,am platiti suma care era pentru luna in curs +fondurile si ramane aceasta 800 ron Precizez fapt ca fondul de rulment este achitat la zi Astfel ca aceasta suma de 800 de ron daca este 'restanta' intra sau nu in penalizari ? Avand in vedere ca am platit in fiecare luna o suma Uneori pe chitante scrie : .." restante cote intretinere " alteori scrie cota intretinere luna ..."X" Ultima plata catre administratie este de ex in 25 /02 /2014 dar in tabelul cu cotele de intretine afisat ieri apar penalizari de 62,5 ron Cum a stabilit contabilul acesta suma de 62,5 ron de la care anume data putea sa considere sa puna penalizari daca ultima plata este 25 /02 2014 ? iar pe chitanta scrie " intretinere restanta'' si la ce anume suma a stabilit dansa penalizarile respective pentru ca am fondul de rulment intact si normal nu era sa tina cont si de fondul de rulment si la o adica sa fi pus penalizari doar la suma restanta minus fondul de rulment ? ( suma restanta - 800 ron ; fond de rulment 440ron Rest 360 ron ) In schimb la un alt apartamentcare are suma restanta 802 ron apare penalizare 17,3 Cum se poate asa o diferenta de calcul ? E ca si cum ar fi calculat penalizarile incepand cu luna aprilie 2012 E posibil asa ceva?
ilinkagb a scris:

iar pe chitanta scrie " intretinere restanta'' si la ce anume suma a stabilit dansa penalizarile respective pentru ca am fondul de rulment intact si normal nu era sa tina cont si de fondul de rulment si la o adica sa fi pus penalizari doar la suma restanta minus fondul de rulment ? ( suma restanta - 800 ron ; fond de rulment 440ron Rest 360 ron )

aceeasi situatie o am si eu. Fondul de rulment pe care-l am este mai mare decat suma pe care o am de plata. Exemplu: de plata luna dec. =100 lei, ian = 100 lei, febr. = 100 lei si martie= 100 lei. Total restanta = 400 lei . Suma de 400 lei achitata in luna martie. Fond de rulment depus= 750 lei Este normal sa se perceapa penalitati pentru sumele "datorate" pana la data platii ? (martie) Va rog sa ma ajutati cu un paragraf de lege, hotarare sau orice altceva.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de rulment -asociatia de locatari Gabriela Tanase Gabriela Tanase Firma la care lucrez este proprietara unui apartament intr-un imobil in care nu exista asociatie de proprietari ci doar Asociatie de locatari. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere agabi80 agabi80 Buna seara, Am si eu o intrebare legata de restante si fondul de rulment. Eu am fondul de rulment de 280 ron iar total sume restante la intretinere pe 4 luni ... (vezi toată discuția)
Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)