Buna ziua !
Daca v-ati inteles cu proprietarul sa folositi spatiul fara a plati contravaloarea folosintei acestuia se cheama ca in primele trei luni veti avea un contract de COMODAT (IMPRUMUT DE FOLOSINTA GRATUITA).
Împrumutul de folosinţă (comodatul) este un contract prin care o persoană, numită comodant, remite spre folosinţă temporară unei alte persoane, numită comodatar, un lucru determinat (camera nr ..., in suprafata de ....) cu obligaţia pentru acesta din urmă de a-l restitui în natură, în individualitatea sa. Caracterul care il deosebeste de inchiriere este faptul ca este esenţialmente gratuit.
In situatia dvs. puteti sa treceti pe contractul de inchiriere o chirie mai mica pentru primele trei luni de executare a contractului. Apoi, din luna a patra, chiria va fi de .... lunar.
Varianta mai putin practica ar fi sa faceti comodat intr-o prima faza, sa depuneti dosarul la ONRC, apoi, dupa trei luni sa depuneti contract de inchiriere - ceea ce nu va recomand, nici din perpectiva taxelor...
Cu privire la dovada proprietatii, DA, veti avea nevoie sa atasati la contract copie certificata conform cu originalul dupa titlul de proprietate sau extras de carte funciara in timp valabil 30 de zile de la emitere..., poate ar fi utila si o schita a imobilului, in cazul in care la aceasi adresa, in alta camera mai figureaza sediul vreunei societati comerciale...
Ca natura juridica ar fi o struţo-cămilă (comodat - locaţiune) dar nu spune nimeni că un contract trebuie să arate ..."ca la carte".
Părţile sunt LIBERE să încheie orice contracte şi să determine conţinutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică şi de bunele moravuri. (art 1169 NCC).
Eu nu văd nicio problema aici, cu exceptia unor ... clipiri mai dese la stabilirea impozitului din cedarea folosintei bunului (dat fiind decalajul între data intrarii in vigoare a contractului si data plăţii primei chirii).
Puteti incheia contract de inchiriere, in care sa specificati ca plata chiriei lunare se va efectua incepand cu luna respectiva.
Referitor la actele necesare pentru Registrul Comertului, veti avea nevoie de o copie a actului de proprietate, conforma cu originalul (scrieti pe copia respectiva "conform cu originalul" si o semnati), precum si de o schita a spatiului, in cazul in care mai sunt si alte sedii sociale/puncte de lucru stabilite la adresa respectiva.
Cand scrii "conform cu originalul" inseamna ca dai o declaratie in sensul ca faci aceasta certificare: ca respectiva copie nu este falsificata (prin alterare sau contrafacere), ca ea corespunde intrutotul cu originaul.
Dupa "conform cu originalul", Inainte sa semnati, scrieti-va si numele in clar !