avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Punct de lucru nou-nedumerire privind contractul de ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Punct de lucru nou-nedumerire privind contractul de inchiriere

Buna ziua,
Va cer parerea in problema de care ma lovesc eu.
Detin un SRL, doresc sa infiintez un nou punct de lucru, am gasit si spatiul. Problema mea apare la redactarea contractului de inchiriere. Ideea e ca doresc sa inchei contractul pe o perioada de 4 ani, dar plata chiriei lunare sa se faca din vara. Problema e ca spatiul e pe jumatate finisat, proprietarul promitandu-mi ca il va pune la punct in 3 luni, dar am cazut la comun acord ca plata chiriei sa inceapa din momentul in care e finisat spatiul.

Doresc sa stiu daca din punct de vedere legal este ok sa trec in contractul de inchiriere ca sa fiu scutit de la plata chiriei pe o perioada de 3 luni de la semnarea acestuia? Ma intereseaza foarte mult acest aspect deoarece vreau sa declar cat mai repede punctul de lucru la onrc.

Totodata, imi puteti spune daca pe langa contractul de inchiriere, la ONRC mai e nevoie si de titlul de proprietate a spatiului?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Viviana Serni , Avocat 15:33, 11 Martie 2014
Buna ziua !
Daca v-ati inteles cu proprietarul sa folositi spatiul fara a plati contravaloarea folosintei acestuia se cheama ca in primele trei luni veti avea un contract de COMODAT (IMPRUMUT DE FOLOSINTA GRATUITA).
Împrumutul de folosinţă (comodatul) este un contract prin care o persoană, numită comodant, remite spre folosinţă temporară unei alte persoane, numită comodatar, un lucru determinat (camera nr ..., in suprafata de ....) cu obligaţia pentru acesta din urmă de a-l restitui în natură, în individualitatea sa. Caracterul care il deosebeste de inchiriere este faptul ca este esenţialmente gratuit.

In situatia dvs. puteti sa treceti pe contractul de inchiriere o chirie mai mica pentru primele trei luni de executare a contractului. Apoi, din luna a patra, chiria va fi de .... lunar.

Varianta mai putin practica ar fi sa faceti comodat intr-o prima faza, sa depuneti dosarul la ONRC, apoi, dupa trei luni sa depuneti contract de inchiriere - ceea ce nu va recomand, nici din perpectiva taxelor...

Cu privire la dovada proprietatii, DA, veti avea nevoie sa atasati la contract copie certificata conform cu originalul dupa titlul de proprietate sau extras de carte funciara in timp valabil 30 de zile de la emitere..., poate ar fi utila si o schita a imobilului, in cazul in care la aceasi adresa, in alta camera mai figureaza sediul vreunei societati comerciale...
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
Viviana Serni, Avocat
Ca natura juridica ar fi o struţo-cămilă (comodat - locaţiune) dar nu spune nimeni că un contract trebuie să arate ..."ca la carte".

Părţile sunt LIBERE să încheie orice contracte şi să determine conţinutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică şi de bunele moravuri. (art 1169 NCC).

Eu nu văd nicio problema aici, cu exceptia unor ... clipiri mai dese la stabilirea impozitului din cedarea folosintei bunului (dat fiind decalajul între data intrarii in vigoare a contractului si data plăţii primei chirii).

Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
romascanu, moderator
Puteti incheia contract de inchiriere, in care sa specificati ca plata chiriei lunare se va efectua incepand cu luna respectiva.
Referitor la actele necesare pentru Registrul Comertului, veti avea nevoie de o copie a actului de proprietate, conforma cu originalul (scrieti pe copia respectiva "conform cu originalul" si o semnati), precum si de o schita a spatiului, in cazul in care mai sunt si alte sedii sociale/puncte de lucru stabilite la adresa respectiva.
Cand scrii "conform cu originalul" inseamna ca dai o declaratie in sensul ca faci aceasta certificare: ca respectiva copie nu este falsificata (prin alterare sau contrafacere), ca ea corespunde intrutotul cu originaul.

Dupa "conform cu originalul", Inainte sa semnati, scrieti-va si numele in clar !


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat - parti rusramona rusramona Cum trebuie sa trec intr-un contract de comodat partea care detine spatiul in baza unui contract de inchiriere ( chirias-locatar) si vrea sa cedeze cu titlu ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere + contract comodat ioana012 ioana012 buna ziua! am urmatoarea situatie : eu ca persoana fizica inchiriez un apartament proprietate personala unei alte persoane fizice; acesta persoana la randul ei ... (vezi toată discuția)
Dovada privind sediul social hillfingerr hillfingerr Buna ziua. Am si eu nevoie de sfatul unui cunoscator privind cea mai buna alegere a dovezii pentru sediul social . Momentan locuiesc in casa parintilor mei ... (vezi toată discuția)