Buna ziua.
As dori sa-mi dati un sfat.As vrea sa deschid un magazin de jucarii cu maxim 3 angajati, jucariile vor veni din Polonia.Ca ce ar fi mai indicat sa ma inregistrez, Ca pfa sau ca persoana juridica?
Persoana fizica autorizata - intreprindere individuala. In aceasta forma puteti avea pana la 5 angajati. Pentru infiintare trebuie sa indepliniti anumite conditii. Aruncati o privire pe OUG 44/2008 gasiti detalii.
Referitor la obiectul de activitate am inteles ca doriti sa comercializati jucarii. Avantajos din punct de vedere fiscal mi se pare mai bine PFA - Intreprindere individuala dar forma de organizare in S.R.L. va permite o paleta mai larga de avantaje. Asta depinde de afacerea pe care o doriti sa o dezvoltati.
Buna ziua.
Va multumesc pentru raspuns.Am optat pentru PFA, neplatitor de tva.Voi achizitiona marfa din Polonia, de la un furnizor neplatitor de tva.In cazul acesta, cum inregistrez factura,normal, fara tva sau cu taxare inversa?
Daca este neplatitor nu aveti treaba cu tva ul sau taxare inversa.
Daca partenerul extern devine platitor va exista o problema. - trebuie sa va inregistrati in scopuri de tva ( cu un cod de tva intracomunitar sau inregistrare normala in scopuri de tva).
Daca devenit dvs atunci o s atrebuiasca s ai cereti partenerului extern acest lucru.
PS: PFA un nu are numar maxim de angajati
S-a abrogat limita de noua angajati care era odata.
Art. 17. - (1) PFA îşi poate desfăşura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condiţiile legii.