avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... In NCP nu mai exista infractiunea - cum se poate face ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

In NCP nu mai exista infractiunea - cum se poate face reabilitarea si stergerea cazierului ?

Cercetari penale incepand cu 2003 (octombrie). Efectuat 21 luni arest preventiv. Apoi dosarul s-a "spart" in 3: primele 2 sentinte date in feb.2007 (fiecare cu 2 ani) (executare 1 an si 7 luni, contopire) si a treia sentinta data in 31 oct.2013 (dupa casarea la ICCJ si trimitere la rejudecare la Tribunal, apoi ajunsa din nou la ICCJ) cand persoana a fost nevoita sa "intre" din nou pentru a se face contopirea cu noua sentinta (condamnare definitiva la 4 ani cu executare conform art.215 pct.4 si 5 (fara 1, din vechiul CP).
Intrebarea: Ce actiune trebuie intreprinsa in justitie si cand pentru a fi reabilitata persoana aplicand art. 4 din noul CP. ( atentie pct. 1,2,3 ale art. 215 lipsesc din hotararea definitiva). Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cosdep , utilizator 17:14, 4 Aprilie 2014
Daca ati fost condamnat definitiv , iar acea infractiune nu mai este prevazuta in noul cod, aceasta modificare nu poate avea efecte fata de hotararea dvs. Daca aveti mai multe condamnari solicitati instantei contopirea, ocazie cu care instanta va avea in vedere toate aspectele.
A fost facuta contopirea de pedepse pe vechiul cod (decembrie 2013) si am fost eliberat conditionat in ianuarie 2014 intrucat executasem deja 3 ani si 7 luni. Acum vreau sa mi se stearga cazierul si datoriile pe care le am (taxe judiciare, onorarii etc.) conform art.4 NCP deoarece infractiunea pentru care am fost condamnat nu mai este incriminata de NCP. Condamnarea a fost pe art.215 pct.4 si 5 (fara 1, din vechiul CP) care in NCP nu mai este incriminata si nu stiu ce fel de actiune sa fac. Reabilitare nu as prea putea sa fac pentru ca nu a trecut perioada necesara conform NCP?! Actiune in constatare sau ce altceva? Sper sa imi pot face si eu o (re)integrare in societate. Multumesc mult !
Inselaciunea a ramas.
Nu se mai pedepseste cu pedeapsa de la 10 la 20 de ani dar acest lucru nu inseamna ca nu mai exista...
Chiar daca nu se mai regaseste sub forma unui alineat distinct, aceasta nu echivaleaza cu o dezincriminare a faptelor de acest gen, ele ramanand incluse în forma tip sau agravată a infracţiunii.
Cred ca nu m-am facut inteles foarte bine: alin.4 si 5 ale art. 215 din vechiul CP nu mai sunt in noul CP - este vorba de emiterea de CEC-uri fara acoperire care constituia infractiune in vechiul CP dar nu mai este prevazuta ca si infractiune in NCP. Iar alin.1,2,3 art.215 vechiul CP nu apar in sentinta definitiva, asadar infractiunea nu a fost de inselaciune simpla (care este incriminata si in NCP) ci doar de inselaciune prin emiterea de CEC-uri fara acoperire.
Asadar, se poate aplica legea cea mai favorabila - NCP - care nu mai are prevazuta infractiunea de emiterea de CEC-uri fara acoperire. Am vorbit cu 2 avocati pana acum, ambii mi-au dat dreptate (infractiunea nu mai exista in NCP) dar nu au stiut sa imi spuna ce fel de actiune sa promovez. Daca ma puteti ajuta in acest sens, multumesc.

Alte discuții în legătură

Reabilitare conform noul cp cosdep cosdep Persona condamnata definitiv la o pedeapsa de 4 ani cu executare conform art.215 pct.4 si 5 (fara 1, din vechiul CP) in anul 2013. A executat in timpul celor ... (vezi toată discuția)
Inselaciunea prevazuta de art 215 alin. 4 vcp nu mai este incriminata in noul cod penal, ci in legea nr 59/1934 CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Conform noului cod penal, art 244 CP, infractiunea prevazuta de art 215 alin 4 VCP nu mai constituie infractiunea de inselaciune. In aceste conditii, este ... (vezi toată discuția)
Practica judicara pe inselaciune in conventii pe noul cod penal CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Buna seara, Daca are cineva practica judiciara pe inselaciune in conventii pe art 244 NCP as fi curios sa o vad. Eu nu am gasit nimic. Inselaciunea in ... (vezi toată discuția)