Am primit de la administratorul societatii la care am lucrat pana in vara lui 2013 o somatie prin posta in care mi se solicita ca in termen de 15 zile sa achit o suma de xxx USD, reprezentand daune interese cauzate de nerespectarea preavizului de 20 zile specificat in demisie (ultimele 3 zile de preaviz am absentat nemotivat, nu mai puteam lucra, nu mai aveam acces la instrumentele cu care lucram).
Suma este relativ obscena si "generata" de pierderea unui contract si punerea in pericol a slujbelor celorlalti colegi, conform vorbelor insiruite in "SOMATIE".
As dori sa stiu daca aceste "daune interese" au un temei legal si pot fi imputate unui fost angajat doar pe baza unor cuvinte insirate intr-un "act" cu valabilitate indoielnica.
Mentionez ca nu am avut parte la locul respectiv de munca de niciun curs / beneficiu care sa fi putut provoca aceste "daune interese".
Alt aspect, documentul primit prin posta, intitulat generic "SOMATIE" reprezinta un act valid? Nu are niciun cod de inregistrare si in afara de stampila, semnatura si antetul firmei + logo nu arata a fiind un act oficial.
Zilele viitoare voi face o vizita unui avocat specializat insa as dori sa aflu si parerea altor persoane avizate.
Acea somatie trebuie insotita de o hotarare judecatoreasca .Nu se pot cere bani de la fostii angajati,daca nu sunt respectate contractele de munca,instanta este cea care hotaraste ce masuri sunt necesare a se lua pentru indreptarea unor eventuale pagube.
O neclaritate am doar, la ce te-ai referit cand ai specificat "daca nu sunt respectate contractele de munca"? La faptul ca nu mai aveam acces la instrumentele de lucru (cont mail inchis / acces retea interna / acces baza date etc.)?
Si inca un punct, trimiterea de instiintari fictive de plata / somatii nefondate poate fi incadrata la hartuire?
Daca lipsa dvs de la locul de munca in perioada preavizului a cauzat angajatorului un prejudiciu atunci acesta il poate recupera , astfel:
- prin acordul partilor
- prin actiune in instanta
Art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Nu este hartuire faptul ca v-a fost trimisa acea instiintare.