Am tot cautat in Codul fiscal si pe Internet sa gasesc un raspuns explicit privind impozitarea veniturilor obtinute din contractul de superficie.
O societate incheie contract de superficie cu privire la un teren proprietatea unei persoane fizice, pe o perioada de 35 de ani cu plata unei indemnizatii anuale. Contractul de superficie se incheie in forma autentica la notar.
Din punct de vedere al tratamentului fiscal, ce avem in aceasta situatie:
- o "cedare a folosintei" bunului imobil si se aplica dispozitiile art. 61 Cod fiscal - cu impozit de 16%
sau
- "un transfer al dezmembramintelor dreptului de proprietate" si se aplica art. 77 ind. 1 din Codul fiscal - in aceasta situatie impozitul se calculeaza si se incaseaza de catre Notarul public
In concret, la perfectarea contractului de superficie, Notarul a calculat si incasat un impozit facand mentiune despre acest lucru in incheierea de autentificare.
Pe de alta parte Organul fiscal trimite Decizie de impunere persoanei fizice considerand ca in speta este vorba despre o cedare a folosintei imobilului ( inchiriere) stabilind impozit de plata de 16% din indemnizatia incasata anual
Cum este corect ?
Este o interpretare juridica pur personala.
Dreptul de superficie este un dezmembramant al dreptului de proprietate, asa cum retine NCC la titlul III, capitolul I, iar nicidecum nu poate fi catalogat inchiriere.
Ca atare, in opinia mea notarul a procedat in mod corect.
Chirie apartament
tzuku51
Detin un apartament in Bucuresti pe care as dori sa-l inchiriez pentru o perioada de minim 1 an.
Cum trebuie procedat,ce demersuri trebuie facute la fisc,ce ... (vezi toată discuția)
Casmb impozite
Victorashu
Buna! Rog un cunoscator al Dreptului Fiscal sa-mi spuna daca venitul obtinut din cedarea folosintei bunurilor este acelasi lucru cu venitul obtinut din ... (vezi toată discuția)