avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare teren

O intrebare: am cumparat un teren de la niste rude. Terenul este pe numele bunicului mort demult, nu s-a facut succesiune, nu s-a facut iesire din diviziune. Prin urmare nu se pune problema de intabulat inca. Ce doresc sa stiu eu: daca contractul de vanzare-cumparare este valabil sub semnatura privata, cu 2 martori (valabil in sensul in care sa nu ma trezesc ca vine si contesta vanzarea, ea sau urmasii), sau trebuie facut la notar. Si daca voi dori sa fac o constructie la un moment dat, ca sa primesc autorizatia de constructie e nevoie ca acel teren sa fie intabulat pe numele meu, sau e suficient sa am acel contract sub semnatura pruvata?
Cel mai recent răspuns: VoL , utilizator 13:12, 11 Martie 2014
Va multumesc mult, mai am o intrebare: terenul este intr-un sat din judet. Contractul trebuie perfectat la un notar din zona respectiva, sau poate fi la orice notar din localitatea de domiciliu (resedinta de judet)? Mentionez ca nu se va face intabulare, deoarece terenul nu este iesit din diviziune si nici macar succesiunea dupa bunicul nu este facuta.
pentru ca actul de vanzare cumparare sa poate fi perfectat vanzatorul trebuie sa prezinte act de proprietate si carte funciara, deci cat timp el nu are succesiunea facuta si intabulare nu se va putea face actul.
mostenirea si vanzarea se vor face la notariatul in a carei arie de competenta se afla terenul.
Si pana nu se face succesiunea nu se poate face nicio intelegere intre frati (e vorba de un frate care cumpara de la altul) cum ca in momentul in care se va face succesiunea, partea unui frate va trece in proprietatea celuilalt?
Actul pe care l-aţi încheiat este perfect valabil dacă:

- identifică terenul
- este încheiat cu proprietarii de drept (moştenitorii bunicului), capabili de a contracta
- preţul este real şi serios

Valoarea unui astfel de înscris este aceea a promisiunii bilaterale de vînzare-cumpărare. Părţile se pot răzgîndi doar dacă această posibilitate este prevăzută expres în act. Altfel, la cererea dumneavoastră, instanţa va pronunţa o hotărîre care ţine loc de contract de vînzare-cumpărare.

Atenţie, însă. Dacă contractul este încheiat după intrarea în vigoare a noului cod civil, legea (codul) prevede că dreptul de a solicita instanţei pronunţarea unei hotărîri se prescrie în termen de 6 luni de la data prevăzută în contract pentru semnarea actului autentic (art.1669(2) din cod). În opinia mea, dacă nu s-a prevăzut un astfel de termen, atunci cele 6 luni încep să curgă de la data semnării contractului.
derbedea a scris:n
nSi pana nu se face succesiunea nu se poate face nicio intelegere intre frati (e vorba de un frate care cumpara de la altul) cum ca in momentul in care se va face succesiunea, partea unui frate va trece in proprietatea celuilalt?n


Intelegerea intre frati este perfecta (si de presupus chiar) atat timp cat vor fi respectati pasii legali. Intelegerea facuta inainte de dezbaterea succesiunii este doar atat, o intelgere, o vorba nu un act (si din cate ne spuneati la inceput asta era de fapt intrebarea, daca sunteti sau nu in posesia unui act de proprietate valabil, iar raspunsul l-ati primit deja, nu! mai sunt de urmat cativa pasi pentru a fi in legalitate)
Inainte de dezbaterea succesiunii si iesirea din indiviziune nici unul dintre frati nu poate sti cu exactitate care lot ii va reveni astfel incat sa-l poata vinde in mod legal, poate promite, in speranta ca succesiunea va decurge cum si-a propus, dar finalul are loc ori in fata notarului, ori a instantei (asa cum vi s-a explicat deja pe ambele pagini ale discutiei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune euc euc Bunica mea a vandut un teren fara acte legalizate la notar, ci doar cu act de mana si martori. Cel care a "cumparat", a construit pe acel teren, iar acum in ... (vezi toată discuția)
Nelamurire cu chitanta de mina dncl dncl Buna seara!tata a vindut un teren in 92 cu chitanta de mina, dar titlu a venit abia in 97 si nu a mai avut loc vinzarea la notar!tata a decedat intre timp, iar ... (vezi toată discuția)
Care e diferenta? molita molita care e diferenta intre un act sub semnatura privata si un anecontract de vanz-cump? (vezi toată discuția)