avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere

Am incheiat un contract de intretinere cu tatal meu. De curand acesta a inceput sa aiba probleme mari de sanatate, in urma unui accident vascular suferit. El ar avea nevoie de o ingrijire permanenta dar eu locuiesc in alta localitate. Ce as putea sa fac sa imi protejez contractul de intretinere de celalalt mostenitor? As putea sa il internez aici intr-un centru si sa ii duc periodic mancare si sa il mai iau la mine? Nu am posibilitatea de a-l lua permanent la mine deoarece locuiesc intr-o garsoniera. Ce as putea sa fac sa nu am probleme ulterior?
Cel mai recent răspuns: F.V. Strauß , Consilier juridic 08:40, 26 Aprilie 2009
Credeam ca vreti sa il protejati pe tatal dvs si apoi drepturile dvs din acel contract.
In conditiile descrise de dvs nu prea se reflecta acest lucru.
Daca nu sunteti in stare sa-i oferiti tatalui intretinerea necesara decat numai sporadica si in conditii restrictive, atunci va trebui sa predati stafeta celuilalt mostenitor cu contract cu tot in vederea intretinerii tatalui dvs. sau unei persoane care se poate ocupa permanent de intretinerea lui. Altfel, daca se constata ca din cauza dvs tatal dvs s-a imbolnavit foarte grav si poate chiar decedeaza, va mai treziti si cu o cercetare penala si mai rau daca sunt dovezi grave, cu o hotarare judecatoreasca in care ati putea fi declarat/a nedemn.
Sunt convinsa ca veti primi aici si alte pareri opuse mie, insa eu asta o am si o sustin.
Inainte de toate principala problema nu este celalalt mostenitor .. decat eventual .. indirect. Inainte de toate ar trebui sa te protejezi de tatal tau care ar putea sa solicite rezilierea contractului motivat de faptul ca nu iti indeplineshti obligatiile contractuale.
Ce anume trebuie sa faci ..... este legat de clauzele contractuale. Altfel spus daca in cuprinsul contractului exista clauze in cuprinsul carora te obligi sa iti indeplineshti personal obligatia de intretinere -avand in vedere ca este un contract ad personam- sau poti sa iti indeplineshti obligatiile prin plata unei sume de bani lunar.
Apoi in ce anume consta intretinerea pe care trebuie sa i-o acorzi.
Sigur solutia internarii intr-un centru de specialitate poate fi avuta in vedere.
In principiu insa trebuie sa faci dovada indeplinirii obligatiilor asumate prin contract intocmai cum te-ai obligat. Faptul ca nu ai unde sa stai nu prea priveste pe nimeni. In fond cunosteai asta si cand te-ai angajat sa ii asiguri intretinerea. Daca nu puteai sa faci asta .. nu trebuia sa te angajezi.
Ar trebui insa sa stai de vorba cu tatal tau inainte de toate sa vezi cam ce isi doreste el. Pana una alta e tatal tau .. si dincolo de a-l fenta pe comostenitor trebuie sa ai grija de tatal tau.
Orice ati face, celalalt mostenitor poate ataca acest contract fie in timpul vietii tatalui dvs. (daca nu va indepliniti obligatia de intretinere) fie dupa eventualul deces al tatalui dvs. invocand disp. art.845 C.civ. sau/si faptul ca in conformitate cu disp. din Codul familiei, copii datoreaza de drept intretinere parintilor, conform art.86 si 89 lit.b, din C. fam.
Desigur ca actele pot fi atacate.
Daca insa faci dovada ca ti-ai indeplinit obligatiile corect, cu buna credinta si in interesul celui aflat in intretinerea ta .. sansele de a fi admisa actiunea sunt reduse considerabil.

Alte discuții în legătură

Mostenire Alinutza88 Alinutza88 Buna seara As dori un sfat de la dumneavoastra in legatura cu o mostenire. Bunicul in urma cu 9-10 ani a ... (vezi toată discuția)
Divort cu probleme Ma numesc Ana,si am o mare problema cu parintii mei.Tatal meu i-a intentat mamei mele actiune de divort dupa 30 de ani de casatorie.motivul fiind ca vrea sa ... (vezi toată discuția)
Contract -apartament -habitatie viagera Valeria B Valeria B Am o intrebare legata de un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament. Acest contract este facut cu drept de habitatie viagera al vanzatorului, dar ... (vezi toată discuția)